Chinees cryptoverbod kan positief uitpakken

Het zijn op dit moment roerige tijden voor de Bitcoin mining-industrie. De onrust is veroorzaakt door het bericht van Musk en het bericht over dat China het Bitcoin mining mogelijk gaat verbieden. We zagen de afgelopen tijd dan ook een historische prijscorrectie van de Bitcoin. Sinds zijn All-Time High medio april kelderde de koers van $65.000 met meer dan 50%. Met name op woensdag en vrijdag, maar ook zondag ging het eventjes wel heel erg hard naar beneden. 

FUD berichten over een mogelijk cryptoverbod

De huidige paniek is in eerste instantie veroorzaakt door het bericht van Elon Musk. Hij vermeldde namelijk dat hij is gestopt met het accepteren van Bitcoin als betaalmiddel omdat het Bitcoin minen te schadelijk is voor het milieu. Daar bovenop kwamen er ook nog meer nieuwsberichten uit China over een mogelijk cryptoverbod. Dit bleek te gaan om een regelgeving die al eerder is ingevoerd door China, maar het zorgde ervoor dat de cryptomarkt flink werd opgeschud. 

Deze zogeheten FUD (Fear, Uncertainty and Doubt) berichten is nieuws dat zorgt voor “paniek, onzekerheid en twijfel” bij cryptoinvesteerders en veroorzaakt een negatieve koersbeweging als gevolg van het feit dat veel beleggers hun munten uit paniek zo snel mogelijk proberen te verkopen. 

Nadat veel beleggers van de schrik waren bekomen, kwam er opnieuw slecht nieuws uit China. Dit keer zou China de Bitcoin miners gaan monitoren en het mining volledig willen gaan verbieden. 

Drie mogelijkheden uitkomsten qua cryptoverbod

Verschillende geluiden doen nu vermoeden dat het verbod minder ernstig is als het klinkt. Maar op dit moment is het nog niet geheel duidelijk of het gaat om een totaal cryptoverbod. Met betrekking tot het Chinese verbod zijn er drie aannemelijke uitkomsten.

  1. Er komt geen cryptoverbod
  2. Er komt een gedeeltelijk cryptoverbod
  3. Er komt een totaal cryptoverbod

Cryptoverbod

Cryptoverbod leidt tot meer decentralisatie

Om ervoor te zorgen dat een blockchain censuurbestendig mogelijk is, is het essentieel dat de nodes zo verspreid mogelijk zijn. Als we op dit moment kijken naar het Bitcoin-netwerk dan zien we dat China nog altijd 65% van alle rekenkracht genereert. Dit betekent dat een groot deel van de miners zich in China bevinden. Voor velen is dit een probleem omdat het Bitcoin netwerk dus niet gedecentraliseerd genoeg is.

We zien nu al een aantal snelle ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin mining, vooral in China. Volgens bronnen van Technod zouden een groot aantal grote Chinese Bitcoin mining bedrijven hun werkzaamheden daar staken en deze overbrengen naar landen zoals de VS. Er is zelfs sprake van dat een bedrijf duizenden miners gaat overbrengen naar Texas in de VS en Alberta in Canada. De Bitcoin mining bedrijven die al gevestigd zijn in de VS grijpen nu de kans om hun werkzaamheden juist uit te breiden.

Cryptoverbod 3

Lagere hashrate

Als China Bitcoin mining verbiedt, dan zal de hashrate hard dalen. Echter zal het hierna makkelijker worden voor miners uit andere landen om te minen. Door de stakingen en verhuizingen van de afgelopen tijd was het dan ook de verwachting dat de rekenkracht van het Bitcoin netwerk zou gaan dalen. Tot nu toe zien we dat de hashrate op het Bitcoin netwerk met 21% is gedaald.

Op zich biedt dit weer kansen voor de Bitcoin miners in andere werelddelen. Een afnemende hashrate maakt het Bitcoin mining namelijk makkelijker omdat het automatische mechanisme van Bitcoin de concurrentie tussen de Bitcoin miners blijft stimuleren. De zogeheten difficulty zal in dit geval door het mechanisme gaan dalen.

Een totaal cryptoverbod van China zou dus voor veel Bitcoin miners positief zijn omdat het meer miners uit andere landen kan aanzetten om Bitcoin te gaan minen. Het resultaat hiervan is meer decentralisatie. Laat dit nu precies een van de doelen van Bitcoin zijn, een gedecentraliseerd systeem.

Cryptoverbod

Chinees cryptoverbod goed voor groener imago van Bitcoin

Zowel een volledig als gedeeltelijk verbod zou goed zijn voor het groen imago van Bitcoin. Het zou namelijk betekenen dat er minder Bitcoin gemined worden door middel van kolencentrales. De CO2 uitstoot van Bitcoin kan hierdoor aanzienlijk dalen. Vooral in andere landen dan China wordt er veelal gebruikt gemaakt van schonere energiebronnen. Bitcoin kan zo een wereldwijd “groener imago” krijgen.

Wie weet gaat Musk dan snel weer aan boord stappen en kan er snel weer een Tesla worden gekocht met Bitcoins.

https://www.youtube.com/watch?v=lXH5ZVoffg4

Plaats een reactie