Chinese digitale yuan dit jaar beschikbaar

De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van China, heeft afgelopen zaterdag een verklaring afgegeven over cryptocurrencies. De People’s Bank of China gaf te kennen dat het streng blijft optreden tegen de hype van virtuele valutahandel”. Daarentegen is ze druk bezig met het ontwikkelen van haar eigen digitale valuta.

Inmiddels zijn er al meer dan 70 miljoen transacties gedaan met de digitale yuan. Naar verwachting komt de digitale yuan eind 2021 op de markt. Nog net voor de Olympische winterspelen die in het land gehouden worden.  

Verdere Chinese restricties op virtuele valuta

De verklaring werd afgegeven daags nadat beleidsmakers de prioriteiten van de bank voor de tweede helft van dit jaar hadden vastgesteld. Eerder dit jaar feliciteerde de People’s Bank of China zichzelf met het “streng optreden tegen de illegale activiteiten van virtuele valuta”. PBoC gaf aan dat ze de activiteiten blijven monitoren. Daarnaast blijft PBoC de crypto handelshype hard aanpakken.

Sinds 2017 beperkt de Chinese overheid cryptohandel in het land. Destijds verboden Chinese financiële instellingen om in crypto’s te handelen. Als gevolg hiervan kunnen cryptocurrency-uitwisselingen niet langer actief in het land opereren. Op 17 mei van dit jaar bevestigden de drie grote betalingsverenigingen in China hun naleving van de regelgeving. Ze zijn van mening dat speculatieve handel de veiligheid van de eigendommen van mensen ernstig verstoort en daarnaast ook wordt ook de normale economische en financiële orde verstoort.

Vijf dagen later verdubbelde China zijn inspanningen door strenge beperkingen op te leggen aan cryptomining. China deed dit om ‘financiële risico’s te voorkomen en te controleren’. Gedurende juni bleven de beperkingen op Bitcoin-mijnbouw het land overspoelen. In september 2019 waren de Chinese miners nog goed voor maar ruim 76% van alle miners. Nadat de beperkingen van kracht werden, daalde ook de Bitcoin hashrate met 76%. Toen Chinese mijnwerkers naar het buitenland verhuisden, daalde het van 198 EH/s naar 89 EH/s.

Digital yuan

Eigen digitale valuta

Terwijl de People’s Bank of China hard optreedt tegen cryptocurrencies, is ze bezig met het ontwikkelen van haar eigen digitale valuta van de centrale bank. Volgens het voortgangsrapport van de centrale bank van juli 2021 is haar digitale yuan al meer dan 70,75 miljoen keer gebruikt voor transacties. De totale waarde eind juni van alle transacties bedraagt 34,5 miljard yuan (5 miljard dollar).

Het doel van de digitale yuan is onder meer het vervangen van contant geld en het handhaven van de overheidscontrole over de digitale valuta. Op termijn hoopt China ook de digitale yuan naar het buitenland te brengen.

De digitale yuan is geen cryptovaluta, maar het digitale equivalent van de fysieke valuta van China, de renminbi. Het wordt opgeslagen in de mobiele portemonnee. Digitale yuan-tokens hebben een unieke identificatiecode, net als papiergeld – natuurlijk kan de overheid de digitale versie gemakkelijk volgen en zien in wiens portemonnee het zich bevindt. Dit is handig wanneer de overheid ‘illegale activiteiten’ wil aanpakken.

Digitale yuan

Digitale yuan populair

Volgens een door de Nikkei News gerapporteerd onderzoek van de People’s Bank of China hebben Chinese consumenten dit jaar al zo’n 34,5 miljard yuan (4,5 miljard euro) uitgegeven aan de zogenaamde digitale yuan. Sinds eind 2019 zijn er in sommige steden in China proeven gedaan met de digitale yuan. Wat dat betreft loopt China hiermee voor op andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die momenteel alleen praten over hun eigen digitale valuta.

Nu hebben meer dan 20 miljoen Chinezen een digitale portemonnee aangemaakt die valuta kan opslaan. Dit betekent dat er nog eens 71 miljoen betalingen zijn gedaan, met een totaal van 34,5 miljard yuan. De digitale yuan wordt gebruikt in plaatsen zoals winkels en restaurants, maar kan ook in het openbaar vervoer worden gebruikt.

Hoewel er momenteel miljoenen Chinezen deelnemen aan het experiment, is volgens de People’s Bank of China de officiële lanceringsdatum van de digitale yuan nog niet vastgesteld. Volgens Nikkei News wordt de proefperiode tijdens de Olympische Winterspelen van Peking volgend jaar uitgebreid en zal de digitale yuan later dit jaar volledig beschikbaar zijn.

Plaats een reactie