Amerikaanse hulp voor verbetering Chivo wallet van El Salvador

El Salvador voerde in september afgelopen jaar als eerste land ter wereld Bitcoin als wettig betaalmiddel in. Het Midden Amerikaanse land baarde hiermee, internationaal gezien, veel opzien. Grote initiator achter dit verhaal is President Nayib Bukele. Hij wilde met deze stap de economie van het land een enorme boost geven. Ondanks de veel belovende woorden van de president, gaat er ook het nodige mis. Zo zijn er diverse problemen met de Chivo wallet van El Salvador. Het land heeft nu Amerikaanse hulp ingeschakeld, om deze problemen op te lossen.

Problemen met Chivo wallet van El Salvador schakelt AlphaPoint in

Sinds september vorig jaar is Bitcoin in El Salvador een officieel betaalmiddel. Hierdoor is de cryptomunt gelijkwaardig gesteld aan de Amerikaanse Dollar, die het andere wettige betaalmiddel van het land is. Het land heeft al jaren geen eigen nationale valuta meer.

Bij het lanceren van de plannen, werd de bevolking mooie verhalen voorgehouden. In de praktijk ging er echter nog wel het een en ander mis. Een voorbeeld daarvan is de Chivo wallet van El Salvador. Het land heeft dan ook de hulp ingeroepen van een Amerikaans softwarebedrijf om de kwaliteit van de wallet te verbeteren.

De Salvadoraanse overheid heeft deze Chivo wallet van El Salvador bij de start van dit project uitgegeven. De wallet is niet verplicht, maar wordt wel heel erg aangemoedigd door de overheid. De wallet is dan ook inmiddels door miljoenen inwoners gedownload. Niet zo gek, want President Nayib Bukele heeft toegezegd dat iedere inwoner van El Salvador een bonus in Bitcoin in de Chivo app zou krijgen ter waarde van 30 USD, als deze de app op hun smartphone zouden installeren.

Van diverse kanten kwam er echter kritiek. Zo zou de wallet niet doen wat hij zou moeten doen en zijn er nogal wat problemen met de techniek. Uit een persbericht van de Salvadoraanse overheid valt op te maken, dat het bedrijf AlphaPoint de technische problemen met betrekking tot de Chivo wallet van El Salvador gaat aanpakken.

Chivo wallet van El Salvador.

Chivo wallet van El Salvador ondergaat diverse verbeteringen

Inmiddels wordt er al sinds december afgelopen jaar dan ook technische ondersteuning verleend door AlphaPoint op de Chivo wallet. El Salvador heeft hierbij een aantal prioriteiten gesteld. Een van de zaken die het New Yorkse bedrijf moet gaan aanpakken, is de gebruikersvriendelijkheid. 

Deze laat namelijk nogal te wensen over. Daarnaast moet er ook de technische fouten worden verholpen. Ook wordt er gewerkt aan de integratie met het Lightning Network. Dit is een extra laag bovenop Bitcoin die zo zijn specifieke voor- en nadelen heeft ten opzichte van het on-chain network van Bitcoin.

Igor Telyatnikov, directeur van AlphaPoint zei in een gesprek met nieuwssite Decrypt hierover het volgende: “AlphaPoint heeft de integratie met Lightning sterk verbeterd door bijna realtime, goedkope Bitcoin transacties via QR- en Lightning-adressen mogelijk te maken. Het is voor het eerst dat er op deze schaal een Lightning implementatie wordt uitgevoerd.”

Via het Lightning Network is het mogelijk om kleine transacties tegen heel lage kosten uit te kunnen voeren. Voor de inwoners van El Salvador is dit uiterst interessant. Een groot deel van de inkomsten komen namelijk uit het buitenland. Met name vanuit de VS wordt er ieder jaar veel geld overgemaakt door Salvadoranen die daar werkzaam zijn. 

Dit verliep meestal via allerlei instanties die hiervoor zeer hoge kosten in rekening brachten. Hier ligt dus een duidelijke rol voor de Chivo wallet van El Salvador. Het land zet hier dan ook vol op in, want op deze manier kunnen de Salvadoranen deze kosten vermijden.

Ondanks de vele kritiek van onder meer het Internationale Monetaire Fonds (IMF) gaat president Bukele gestaagd door met zijn plannen. Er zal dan ook nog ongetwijfeld veel nieuws volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=1p39Wltgcfw

Plaats een reactie