Coinbase gaat de juridische strijd nog altijd aan 

De Amerikaanse beursgenoteerde crypto exchange Coinbase heeft zijn juridische strijd, met als doel duidelijkere crypto-regelgeving, tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voortgezet. Nu bijna twee jaar geleden stuurde Coinbase een petitie naar de toezichthouder over crypto-regelgeving en in april vorig jaar klaagde Coinbase de SEC aan, omdat het de vragenlijst weigerde in te vullen. De volgende stappen worden nu genomen. 

De lopende zaak 

Advocaten voor de Amerikaanse beursgigant hebben hun openingspleidooi gisteren ingediend in hun zaak tegen de SEC bij het Hof van Beroep van het Derde Circuit. Coinbase vraagt het hof een aantal dingen. Om het beginnen om hun verzoek tot herziening toe te kennen, de afwijzing door de SEC ongedaan te maken en de commissie op te dragen om het regelgevingsproces voor de crypto-industrie te starten.

Eigenlijk al sinds vorig jaar zit Coinbase vol vertrouwen in de zaak, waarbij het onder andere een volledige afwijzing van de SEC-rechtszaak nastreeft. De beurs wordt ervan beschuldigd dat het illegaal effect heeft verkocht en dat het handelsplatform niet aan de registratievereisten heeft voldaan. Coinbase ontkent deze aanvallen nog altijd en beweert dat de aard van de crypto’s die het aanbiedt niet als effecten moeten worden beschouwd.

De financiële toezichthouder in de VS geeft aan dat Coinbase onder haar regelgeving valt omdat het klanten-activa inzet, beloningen namens klanten verdient en deze vervolgens  teruggeeft. Dit wordt beschouwd als betrokkenheid bij het aanbieden en verkopen van beleggingscontracten.

Elliott Stein is senior geschil-analist bij Bloomberg en zegt dat de kans op mislukking voor Coinbase in de lopende rechtszaak tegen de SEC echt minimaal is. Stein voorspelt dat er een kans van 70% is dat de beurs volledig wordt vrijgesproken in deze juridische kwestie. Dat is voor Coinbase erg fijn om te horen natuurlijk. 

wetten

Een succesvol bezwaar van Coinbase

Dat Coinbase op dit moment een goede positie heeft, is wel duidelijk en het was van tevoren ook wel te verwachten. Stein legt in een bericht op X uit dat hij ervan overtuigd was dat Coinbase succesvol bezwaar kon maken tegen bepaalde SEC-aantijgingen. Echter ging hij er niet van uit dat het crypto bedrijf zich tegen de beschuldigingen met betrekking tot het staking rewards-programma kan verzetten. Dat is weer een ander verhaal. 

“Mijn standpunt is dat de door Coinbase aangeboden definitie overtuigender is, waarbij investering in een bedrijf vereist is in plaats van alleen in een ecosysteem, samen met een afdwingbare verplichting”, aldus de Bloomberg-analist.

De SEC maakt wel meer vijanden, want ook Ripple heeft een rechtszaak aan zijn broek hangen op dit moment. Onder leiding van voorzitter Gary Gensler heeft de SEC actief opgetreden tegen de crypto markt door rechtszaken aan te spannen tegen grote beurzen, bedrijven en deelnemers. Dat is nu wel duidelijk te merken. 

Flag Of America

Verschil met Ripple

Je kan nu wellicht denken dat alle zaken op elkaar lijken, maar dat is niet helemaal waar. De rechter besloot dat XRP niet als een effect wordt beschouwd met betrekking tot verkopen op crypto beurzen. Coinbase staat hierin veel sterker in de schoenen en vandaar dat Bloomberg ook aangeeft dat de aangeboden definitie overtuigender is. 

Jurist James Murphy, beter bekend als “Meta LawMan”, suggereert dat een verandering in het regelgevende klimaat tegen de industrie zou kunnen plaatsvinden als de Democratische Partij het presidentschap verliest.

Hij benadrukt de mogelijkheid van een schikking in de Ripple-zaak vanwege het verkiezingsjaar 2024 en de mogelijke komst van nieuw management bij de SEC. Murphy onderstreept nog het onderscheid tussen de aankoop van XRP en aandelen van een bedrijf als Amazon, waarbij de laatste als effecten worden geclassificeerd.

Over het algemeen, wijzen de mogelijke schikking in de Ripple vs. SEC-rechtszaak, de evoluerende regelgevende omgeving en de aanstaande verkiezingen op een mogelijke verschuiving in de sector van de digitale activa. Terwijl de juridische procedures zich blootgeven, zal de industrie nauwlettend de resultaten en hun gevolgen voor de toekomst van de crypto regulering volgen.

Ondanks de lopende juridische strijd tussen alle partijen op dit moment gelooft Murphy dat Coinbase uiteindelijk toch ook zal winnen. Hij beschouwt de actie van de SEC tegen de crypto beurs als een schending van de Magna Carta en de Amerikaanse Grondwet. Je ziet dus wel dat een hoop mensen tegen de strijd is, maar het moet nu eenmaal uitgevochten worden. Het is in ieder geval hopen op een positief eindoordeel. 

De rechtszaken hoeven je niet af te schrikken, want er is nog genoeg te beleven in cryptoland. Meld je snel aan bij Bitvavo en ontdek wat dit platform je allemaal te bieden heeft in de wereld van onder andere bitcoin.  

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie