Crypto crash: BTC onder $36.000 en ETH onder $2.500

Voor Bitcoin is er de laatste tijd maar één constante geweest: daling na daling na daling. Nu de Federal Reserve van plan is stimulerende maatregelen aan de markt te onttrekken, hebben riskantere activa over de hele wereld geleden. Bitcoin, het grootste digitale activum, verloor vrijdag maar liefst 8,7 procent en zakte onder de $36.000 naar het laagste niveau in zes maanden.

Crypto crash, verschillende cryptomunten boeken grote verliezen

Sinds zijn ATH in november heeft het 40 procent van zijn waarde verloren. Andere digitale munten hebben net zo veel geleden, zo niet meer, waarbij Ether en meme munten aanzienlijke prijsverliezen leden.

De crypto crash hangt samen met het besluit van de Federal Reserve om stimuleringsmiddelen uit de markt te halen. In wat een onverwachte wending is ten opzichte van eerdere voorspellingen, is de cryptocurrency markt getuige geweest van een grote prijscrash. Deze crash is vergelijkbaar met die in 2021, waarbij Bitcoin en Ether de lijst van verliezers aanvoeren.

Aan het begin van het jaar zetten voorspellingen Bitcoin op koers voor $100k, wat opwinding opwekte bij veel beleggers. Maar na de slechtst mogelijke start van het jaar is de munt nu in de afgelopen week zo’n 16,7% gedaald en lijkt af te stevenen op een nog dramatischer verlies.

Van een ATH van $ 68.000 in november, staat de Bitcoin prijs nu onder $36.000. Op een vergelijkbare toon dook Ether ongeveer 20% en handelt nu op $2500. Niet alleen de nr. 1 en nr. 2 cryptomunten ondervinden last van de crypto crash. Veel verschillende meme munten hebben ook grote verliezen geleden. Tot nu toe heeft de crypto crash geleid tot een verlies van meer dan $ 1 biljoen van de totale cryptomarkt.

Reden crypto crash

Federal Reserve grotendeels verantwoordelijk voor crypto crash

De daling van de marktprijs van deze munten is dus voor een groot deel te wijten aan het besluit van de Federal Reserve om stimuleringsmiddelen aan de markt te onttrekken. Fed voorzitter Jerome Powell had vorige week verklaard dat de Federal Reserve agressieve beleidsmaatregelen zal nemen om de stijgende inflatie te bestrijden. De fed kondigde zijn besluit aan om versneld obligaties op te kopen en de rentevoeten te verhogen.

Interessant is dat de prijzen van cryptocurrencies op dezelfde manier hebben gereageerd als aandelen. Dit is vooral belangrijk omdat voorstanders van Bitcoin het pushen als een manier om je tegen inflatie in te dekken. Chief Executive en mede-oprichter van FRNT Financial, Stephane Ouellette, verklaarde: “Crypto reageert op dezelfde soort dynamiek die wereldwijd op risico-activa weegt.”

Op zijn beurt was Oanda senior marktanalist, Edward Moya, teleurgesteld over de negatieve reactie van Bitcoin op de ommekeer in de rente op schatkistpapier.

crypto crash

Crypto crashes zijn misschien nog niet voorbij

De crypto crash heeft sinds begin november meer dan $1 biljoen aan marktwaarde weggevaagd. Meer dan $200 miljard ging verloren in alleen al de laatste 24 uur, volgens CoinMarketCap.

De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies is afgegleden tot ongeveer $1,7 biljoen, een daling ten opzichte van bijna $3 biljoen begin november. De Bitcoin prijzen kelderden van rond de $41.000 donderdagmiddag Pacific tijd tot onder de $36.000 tegen vrijdag, en verloren bijna de helft van hun waarde sinds begin november, toen ze meer dan $67.000 bereikten.

Aandelen van bedrijven met zware blootstelling aan crypto gingen vrijdag ook onderuit. Coinbase daalde ongeveer 13% in de gewone handel, en bleef ook na-uur dalen. Robinhood zonk meer dan 5%. 

De Bitcoin koers is nu terug op wat het tegen deze tijd in 2021 was. Sommige experts suggereren echter dat de terugval misschien nog niet voorbij is. Nu de regelgeving steeds harder optreedt tegen cryptocurrencies, zijn er verwachtingen dat de crypto crash kan aanhouden. Onlangs stelde Rusland een verbod voor op het gebruik en minen van cryptocurrency binnen het land. In het voorstel stond dat de digitale munt een risico vormde voor de financiële stabiliteit en de soevereiniteit van het monetaire beleid van het land.

Het is nu de vraag wanneer de cryptomarkt gaat herstellen van deze crypto crash. Het is niet de eerste keer dat er een crypto crash plaatsvindt, maar het wordt weer spannend te zien hoe de markt zich gaat herstellen.

https://www.youtube.com/watch?v=S653caMmsnE

Plaats een reactie