Aantal crypto gebruikers is gestegen met 39%

Een recent rapport van Crypto.com geeft aan dat het aantal wereldwijde cryptocurrency-gebruikers in 2023 is gestegen tot meer dan 580 miljoen mensen, wat neerkomt op een groei van 34% als je het vergelijkt met het voorgaande jaar. Deze indrukwekkende toename laat echt zien dat cryptocurrency steeds meer terrein wint, zelfs nu het even niet zo lekker gaat met onder andere bitcoin.

De groei van crypto gebruikers

Het betreffende rapport van Crypto.com toont aan dat het bezit van Ether (ETH) toenam van 89 miljoen gebruikers tot 124 miljoen, terwijl het bezit van Bitcoin (BTC) groeide van 222 miljoen naar 296 miljoen mensen tegen het einde van het jaar.

De groei van de wereldwijde cryptocurrency-gebruikersbasis met 34% vond plaats ondanks langdurige bearish marktomstandigheden en macro-economische uitdagingen, zoals de aanhoudende monetaire verstrakking door westerse centrale banken om de inflatie onder controle te houden en geopolitieke spanningen in Europa en het Midden-Oosten. De nasleep van de Corona pandemie had ook invloed op de markt. Dus deze uitslag kwam misschien een beetje als een verrassing.

Wat heeft er nu voor gezorgd dat het aantal zo omhoog is gegaan? De upgrade van Ethereum genaamd “Shanghai” speelde onder andere een rol bij de toename van de activiteit op het netwerk en leidde tot een stijging van de waarde van ETH. Bovendien zorgde de introductie van niet-vervangbare tokens (NFT’s) op de Bitcoin-blockchain in 2023, via BRC-20 tokens en Bitcoin-ordinaals, voor een sterke vraag naar Bitcoin-block ruimte.

Het toenemende gesprek over de uiteindelijke goedkeuring van verschillende Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s) in de Verenigde Staten leidde ook tot een grotere verwerving van Bitcoin en wallets in 2023. Deze adoptie van bitcoin versnelde vooral in het vierde kwartaal van 2023. Dit heeft iedereen wel gemerkt.

Aantal crypto gebruikers is gestegen met 39%

Negativiteit voor bitcoin

Zoals al eerder benoemd, gaat het niet zo goed met bitcoin op dit moment en vandaar dat de uitslag zo bijzonder was voor velen. De prijs van een bitcoin is gister ochtend gedaald naar de laagste waarde sinds 4 december. Voor de grootste cryptomunt betalen beleggers voor het eerst sinds zeven weken minder dan 40.000 dollar.

De koers zakte met zo’n 4 procent naar 39.061 dollar. Dat is 35.878 euro. De prijs van de tweede grootste cryptomunt ethereum daalde zelfs meer dan 6 procent.

Analisten noemen tegenover nieuwsdienst Reuters verschillende oorzaken. Zo doen reguliere aandelen het momenteel zeer goed in de Verenigde Staten. Dat maakt ze aantrekkelijker voor beleggers, die daardoor minder snel voor digitale valuta kiezen.

Daarnaast is de koers van cryptomunten de afgelopen maanden flink gestegen in afwachting van een goedkeuring van zogeheten bitcointrackers. Daarmee kunnen beleggers profiteren van eventuele koerswinst van de cryptomunt zonder er eentje te hoeven kopen.

In een recente analyse heeft crypto-analist Chris J Terry inzichten geboden in de huidige staat van de bitcoin prijzen en voorspelt een mogelijke voortzetting van een vlakke of neerwaartse trend. Volgens Terry wordt verwacht dat deze trend aanhoudt totdat de liquidatie van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) is voltooid, met naar verwachting een geschatte 25 miljard dollar aan verkoopactiviteiten in de komende weken.

Planning voor 2024

Nu is ook nog de vraag wat er in een later stadium gaat gebeuren, dus de voorspelling voor 2024. Afgelopen december werd er gezegd dat het wereldwijde aantal cryptocurrency-gebruikers tegen het einde van 2024 naar naar schatting 950 miljoen zou stijgen. Dat is bijna het dubbele van nu, maar een gekke voorspelling is het niet.

De eerstvolgende halvering zal plaatsvinden in april van dit jaar, en volgens veel experts in de cryptosector is het dus erg waarschijnlijk dat Bitcoin, en bijgevolg de hele cryptomarkt, een sterke boost zal zien in 2024 en de jaren erop.

In 2024 zullen ook heel wat cryptospelers zich voorbereiden op de MiCA-regelgeving die begin 2025 in werking zal treden binnen de Europese Unie. “Ik verwacht dat MiCA de crypto-adoptie nog verder zal versnellen, vooral langs de institutionele kant omdat de betere bescherming van de consument zich zal vertalen naar meer vertrouwen in de sector”, vertelt Mike Hoogland die de trends in 2023 inventariseerde. 

Aantal crypto gebruikers is gestegen met 39%

2024 belooft een boeiend en interessant jaar te worden voor crypto en daarom kun je niet zomaar achter blijven. Blijf dus al het nieuws volgen en wie weet komt die stijging naar de 950 miljoen er wel echt.

Ook voor Nederlanders kan dit een perfect moment zijn om in de crypto markt te stappen. Wel is het goed dat je dan bij een platform terechtkomt dat veilig is en gelukkig is hier Bitvavo voor. Je kunt hier zonder problemen beleggen en het is zeker de moeite waard.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie