Crypto hacks nemen toe in 2024, smart contracts niet de boosdoener

Crypto currency hackers hebben in 2024 een ongekende start gemaakt. In het eerste kwartaal van het jaar hebben zij voor maar liefst $542,7 miljoen aan digitale activa gestolen, wat een indrukwekkende stijging van 42% betekent in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Dit opmerkelijke succes is voor een groot deel toe te schrijven aan de veranderende aanvalsmethoden van hackers. Waar voorheen smart contracts vaak het doelwit waren, richten hackers zich nu op makkelijkere doelwitten zoals private key leaks.

Phishing aanvallen nemen toe

Phishing aanvallen zijn tegenwoordig een van de meest gebruikte methoden door hackers om gevoelige informatie te verkrijgen. Bij deze aanvallen proberen criminelen gegevens zoalsprivate keys van crypto wallets te stelen. Zulke aanvallen kunnen verschillende vormen aannemen. Een bekend voorbeeld is de address poisoning scam, waarbij investeerders worden misleid om geld naar een frauduleus adres te sturen dat veel lijkt op een adres waarmee ze eerder hebben gecommuniceerd.

Een opzienbarend voorbeeld vond plaats in mei 2024, toen een handelaar $71 miljoen aan crypto verloor door een phishing aanval. De aanvaller wist de handelaar te misleiden en 99% van zijn fondsen naar het adres van de aanvaller te sturen. Tot ieders grote verbazing gaf de dief het gestolen geld een week later terug. Dit gebeurde nadat de zaak veel aandacht kreeg en blockchain onderzoeksfirma’s de locatie van de aanvaller hadden achterhaald. Deze gebeurtenis laten niet alleen de gevaren van phishing zien, maar ook hoe publieke druk en onderzoek door gespecialiseerde firma’s soms voor onverwachte uitkomsten kunnen zorgen.

Smart contracts worden veiliger

Eerder waren smart contracts een favoriet doelwit voor hackers vanwege hun kwetsbaarheden. Echter, volgens het 2024 HackHub rapport van Merkle Science zijn de verliezen door smart contracts kwetsbaarheden met 92% gedaald. In 2022 verloren slachtoffers nog $2,6 miljard door deze kwetsbaarheden, terwijl dit in 2023 was gedaald tot $179 miljoen. Deze daling komt door de inzet van geavanceerdere beveiligingstools en de verschuiving van hackers naar eenvoudiger doelwitten.

276dbdbc 7cfe 418e 9c84 0bd6575a62d6
Totale crypto verliezen door kwetsbaarheden. Bron: MerkleScience

Een belangrijke reden voor de afname in smart contract aanvallen is de verbetering van beveiligingsmaatregelen. Ontwikkelaars van smart contracts hebben geleerd van eerdere fouten en geïnvesteerd in sterkere beveiligingsprotocollen. Bovendien worden smart contracts nu vaker onderworpen aan grondige audits door externe beveiligingsfirma’s voordat ze worden geïmplementeerd. Dit heeft de veiligheid van deze contracten aanzienlijk verbeterd en het voor hackers moeilijker gemaakt om ervan te profiteren.

Stijgende crypto prijzen trekken meer hackers aan

Naast de verschuivende aanvalsmethoden van hackers, speelt ook de stijging van de prijzen van cryptocurrency een belangrijke rol in de toename van hacks. De prijzen van cryptocurrencies zijn sinds het begin van het jaar behoorlijk gestegen. Volgens gegevens van CoinMarketCap steeg de totale marktwaarde van alle cryptocurrencies met 54% in 2024. Deze waardestijging trekt meer hackers aan, omdat de potentiële buit groter wordt.

5a4f9d05 f0b0 4453 96fd e49dda8b77ff
Totale marktkapitalisatie van cryptovaluta. Bron: CoinMarketCap

In mei 2024 gingen meer dan $574 miljoen aan digitale activa verloren door 30 individuele crypto hacks. Dit is een stijging van 666% ten opzichte van de maand ervoor, volgens een bericht op X (voorheen Twitter) van PeckShield op 1 juni. Deze dramatische toename toont aan hoe lucratief en aantrekkelijk de cryptomarkt kan zijn voor kwaadwillenden, vooral wanneer de prijzen stijgen en de mogelijke winsten groter worden.

Impact van private key leaks

Een groot deel van de recente crypto hacks kan worden toegeschreven aan private key leaks. Meer dan 55% van de gehackte digitale activa in 2023 ging verloren door dit soort lekken. private keys zijn belangrijk voor de toegang tot crypto wallets en het beheren van digitale activa. Als hackers toegang krijgen tot deze sleutels, kunnen ze de volledige controle over de bijbehorende fondsen overnemen.

Het beschermen van private keys is cruciaal voor elke crypto currency gebruiker. Hackers gebruiken verschillende methoden om deze sleutels te verkrijgen, waaronder phishing aanvallen, malware en social engineering. Het is daarom belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken, twee-factor-authenticatie in te schakelen en je private keys veilig op te slaan, bij voorkeur offline in een zogenaamde cold wallet.

De rol van blockchain onderzoeksfirma’s

Blockchain onderzoeksfirma’s spelen een steeds grotere rol in het opsporen en bestrijden van crypto hacks. Deze bedrijven gebruiken geavanceerde analysetools en technieken om verdachte transacties te volgen en te analyseren. Wanneer een hack plaatsvindt, kunnen zij vaak snel de herkomst en bestemming van de gestolen fondsen achterhalen. Dit helpt niet alleen bij het identificeren van de daders, maar kan er ook toe leiden dat gestolen fondsen worden teruggevorderd.

In het geval van de handelaar die $71 miljoen verloor door een phishing aanval, was de tussenkomst van blockchain onderzoeksfirma’s heel belangrijk. Hun onderzoek leidde tot de terugkeer van de gestolen fondsen en het liet zien hoe effectieve samenwerking tussen verschillende partijen binnen de crypto industrie kan leiden tot positieve resultaten.

Vooruitzichten voor de toekomst

De toename van crypto hacks in 2024 laat zien dat hackers voortdurend hun strategieën aanpassen en nieuwe methoden ontwikkelen om kwetsbaarheden te exploiteren. Hoewel smart contracts veiliger zijn geworden, blijven privat key leaks en phishing aanvallen een groot probleem. Daarnaast zorgt de stijgende waarde van cryptocurrencies ervoor dat de cryptomarkt een aantrekkelijk doelwit blijft voor kwaadwillenden.

Voor de toekomst is het belangrijk dat zowel ontwikkelaars als gebruikers zich bewust blijven van de risico’s en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om hun digitale activa te beschermen. Dit omvat het gebruik van sterke beveiligingsprotocollen, regelmatige audits van slimme contracten, en het gebruikten van goede praktijken voor het beheer van private keys

Daarnaast zullen blockchain onderzoeksfirma’s een belangrijke rol blijven spelen in het opsporen en bestrijden van hacks. Hun expertise en geavanceerde tools kunnen helpen om verdachte activiteiten op tijd te identificeren en de schade te beperken.

Door alert te blijven en gebruik te maken van de juiste beveiligingsmaatregelen, kun je de risico’s minimaliseren en veilig blijven investeren in cryptocurrencies. De cryptomarkt biedt veel kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en je investeringen beschermt tegen kwaadwillende aanvallen. Wil je zelf investeren in cryptocurrencies? Bezoek dan Bitvavo voor meer informatie en om veilig te starten met beleggen.

Plaats een reactie