Crypto houders hebben problemen met de Belastingdienst

Het is weer zo ver voor de crypto houders en de rest van Nederland. We zitten aan het begin van een nieuw jaar, wat betekent dat veel mensen en bedrijven weer belastingaangifte moeten doen. Extra geld in het laatje zal ook de Belastingdienst weer blij maken, maar de instantie heeft de afgelopen paar jaar een hoop kritiek over zich heen gekregen. Het blijkt namelijk dat het veel mensen veel te veel belasting laat betalen.

Crypto houders

Belastingdienst laat te veel betalen

Dat de Belastingdienst mensen te veel uit hun zak laat halen, concludeert inspecteur-generaal Bart Snels van het Ministerie van Financiën aan het AD. Natuurlijk zijn maar weinig mensen liefhebbers van het aangeven van hun belasting. De belastingdienst doet, als er geen aangifte wordt gedaan, belasting voor die persoon. Alleen komt niet iedereen hiervoor in aanmerking.

Het is namelijk niet gek dat mensen bijvoorbeeld het overzicht kwijtraken of door omstandigheden vergeten om überhaupt aangifte te doen. De Belastingdienst deelt al snel hoge boetes uit als je je aangifte vergeet, maar volgens Snels is dit niet terecht. Veel mensen komen er onnodig door in de problemen en als je hier eenmaal in zit, is het moeilijk om uit te klimmen.

Daarnaast geldt de inkomsten- en vermogensbelasting niet voor iedereen, bijvoorbeeld als je erg weinig verdient. De Belastingdienst maakt in dit soort gevallen een inschatting, waarna je een automatische aanslag krijgt. Dat kan erg zuur zijn, met name voor crypto houders en hier zijn mensen dus niet over te spreken.

“De Belastingdienst is zich wel bewust van het probleem en probeert de aanslag in redelijkheid vast te stellen’’, zegt Snels. “Maar nog steeds pakken die schattingen van iemands inkomen voor sommige mensen hard uit.’’

De Belastingdienst probeert wel met speciale programma’s te voorkomen dat mensen onnodig in de problemen komen, maar in de praktijk loopt dat nog niet zoals je dat zou willen. “Wanneer je door bijvoorbeeld een burn-out of een sterfgeval een tijdje het overzicht kwijtraakt en brieven van de overheid niet opent, kun je onnodig in steeds verdere problemen komen.’’

Geld

Te strenge aanpak

Snels wijst erop dat het belastingsysteem in Nederland nog te veel leunt op de oude gedachte dat mensen die geen aangifte doen, streng moeten worden aangepakt.

“Het idee was: als we de inkomsten van iemand die geen aangifte doet maar hoog inschatten, dan trekt die persoon vanzelf wel aan de bel dat het niet klopt. Maar zo werkt het niet in de praktijk. Ja, er zijn altijd mensen die proberen onder hun aangifte uit te komen, maar er zijn ook grote groepen die het gewoon boven het hoofd groeit om wat voor reden dan ook en die nu onnodig hard worden geraakt.’’

Daar komt ook nog eens bij dat mensen wiens inkomen te hoog wordt ingeschat, ook op andere terreinen tegen problemen aanlopen, zoals hierboven ook is benoemd. Zo hebben ze ineens geen recht meer op allerlei toeslagen omdat hun inkomen op papier te hoog is. Zo kun je je voorstellen dat 1 foutje voor enorm verschrikkelijke situaties kan zorgen.

Een ander probleem is dat mensen die geen aangifte doen ook geen recht hebben op belastingteruggave, terwijl ze daar in sommige gevallen wel recht op hebben. “Ook dat is een erfenis uit het verleden’’, zegt Snels. Er zijn in het verleden wel voorstellen gedaan om dat te veranderen, maar het duurt allemaal wel erg lang voor er iets verandert, constateert de inspectie.

Crypto houders doen zo aangifte

Ook word je belast op het bezit van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies, die net als andere activa gewoon onder vermogen vallen. Hieronder vind je precies wat je moet doen om uit te rekenen hoeveel belasting je moet betalen op je crypto en andere bezittingen.

Bepaal de waarde van je cryptovaluta: Op 1 januari van het belastingjaar moet je de totale waarde van je cryptovaluta in euro’s vaststellen. Gebruik de koers van de cryptovaluta op die datum om de waarde te berekenen naar euro’s.

Verminder je vermogen met eventuele schulden: Als je schulden hebt, mag je deze van je totale vermogen in box 3 aftrekken. Er is een drempelbedrag voor schulden; alleen het bedrag boven deze drempel mag worden afgetrokken. Bereken je belastbaar vermogen: Trek de heffingsvrije grens af van je totale vermogen na aftrek van schulden. Het bedrag dat overblijft, is je belastbare vermogen.

Belasting betalen: Over je belastbare vermogen in box 3 betaal je belasting. Doe dan aangifte. Je geeft de waarde van je cryptovaluta op in je belastingaangifte onder ‘overige bezittingen’ in box 3.

Als je nog helemaal niet bekend bent met crypto, kun je er nu wel aan beginnen door lid te worden van Bitvavo, de ideale plek om een start te maken.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie