Zo aan het eind van 2021 hebben veel analisten hun mening gedeeld over wat de crypto industrie in 2022 te wachten staat. Sommige analisten denken dat crypto volgend jaar een enorme correctie in de prijzen zal meemaken. Maar anderen zijn het daar niet mee eens, en zeggen dat de industrie goed voorbereid is op de komende uitdagingen. De meeste analisten zijn het eens over strengere regelgeving in de industrie volgend jaar, vooral voor stablecoins.
Inhoudsopgave
Crypto industrie tot $2 biljoen gestegen
Dit jaar is de cryptomarkt gestegen tot een waardering van meer dan $ 2 biljoen, tegen $ 668 miljard vorig jaar. Crypto-koning Bitcoin (BTC) is sinds het begin van het jaar met bijna 70 procent gestegen.
Coinbase is het eerste crypto-gerelateerde bedrijf geworden dat naar de beurs gaat. Daarnaast hebben Wall Street spelers zoals Goldman Sachs hun aandeel in crypto verdubbeld. Daarnaast keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in 2021 ’s lands eerste Bitcoin futures exchange-traded fund (ETF) goed.
Maar zelfs in het licht van deze en vele andere successen heeft de crypto industrie nog steeds te maken met sterke tegenwind. Verscheidene analisten geloven dat Bitcoin en vele andere altcoins in de komende maanden een dreigende crash te wachten staat.
Carol Alexander, een hoogleraar financiën aan de Sussex Universiteit, verwacht dat Bitcoin in 2022 tot $10.000 zal kelderen. Ze spoort beleggers aan om “snel uit Bitcoin te stappen. Ze is van mening dat Bitcoin niets anders is dan een speeltje, met name omdat Bitcoin volgens haar geen fundamentele waarde heeft.
Overleeft de crypto industrie wel of niet in 2022?
BTC is vanaf zijn bijna $ 70K piek in november met 30 procent gekelderd tot de handel onder $ 50K. Volgens Wall Street analisten betekent een daling van 20 procent of meer een berenmarkt. De volatiliteit van BTC zou dit echter zomaar kunnen ontkrachten.
Todd Lowenstein van Union Bank liet weten dat de prijsgrafiek van Bitcoin veel historische bubbels lijkt te volgen en dat het deze keer een ander verhaal brengt, net zoals het geval was bij andere bubbels.
Maar Yuga Hasegawa van de Japanse exchagen Bitbank heeft hier een totaal andere mening over. Hij heeft er volop vertrouwen dat de crypto industrie in 2022 gaat overleven. De grootste risicofactor, namelijk de tapering door de Fed, is besloten en is waarschijnlijk al ingeprijsd.
Bovendien wordt er hoog gespeculeerd over de goedkeuring van een Bitcoin spot ETF volgend jaar. Futures ETF’s zijn duurder en risicovoller, vooral voor beginnende beleggers. De Amerikaanse waakhond staat ook onder grote druk om zo’n aanbod goed te keuren. De eerste goedkeuring zal de crypto industrie zeker ten goede komen.
Strengere regelgeving in 2022
Wat de meeste analisten gemeen hebben is hun verwachting van strengere regelgeving voor de crypto industrie volgend jaar. Specifiek zullen de regelgevers zich waarschijnlijk meer richten op stablecoins om een crisis te voorkomen die lijkt op die van huizen en hypotheken van 2007-2010.
Regelgevers hebben dit jaar hun spierballen laten zien ten aanzien van cryptocurrencies, waarbij China alle crypto-gerelateerde activiteiten volledig verbood en de Amerikaanse autoriteiten bepaalde aspecten van de markt hard aanpakten. Analisten verwachten alom dat regelgeving in 2022 een belangrijk punt zal zijn voor de sector.
Wat de decentrale financieringssector (DeFi) betreft, verwacht een aantal analisten dat DeFi-ondersteunende altcoins projecten de Bitcoin zullen overtreffen, omdat ze een fundamentele rol opeisen. Hieronder een opsomming van wat een aantal analisten nog meer hebben gezegd over de strengere regelgeving in 2022.
“Volgend jaar rond deze tijd voorspel ik dat de marktkapitalisatie van Bitcoin de helft zal zijn van de gecombineerde kapitalisatie van smart contract munten” zoals Ethereum en Solana, voegde Alexander eraan toe, “of zelfs minder.”
Bryan Gross van het ICHI crypto platform denkt dat DeFi en gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) waarschijnlijk de hoogste groeigebieden van crypto zullen zijn, naast Web3. Dat laatste heeft echter al sceptici gevonden in invloedrijke personen als Elon Musk en Jack Dorsey.
Todd Lowenstein, voegde hieraan toe dat er ongetwijfeld ook meer kritisch onderzoek gaat komen inzake stablecoins. Nu de regelgevers onder de motorkap kijken naar de deugdelijkheid van het onderliggende onderpand en de hoeveelheid hefboomwerking die wordt ingezet.
Vijay Ayyar, van crypto exchange Luno, verwacht dat regelgevers de “grijze zone” van crypto effecten en activa zullen verduidelijken. “2022 zal een groot jaar worden op het gebied van regelgeving, zonder twijfel,” zei Luno’s Ayyar. “De belangstelling van verschillende regeringen, en vooral van de V.S., om regelgeving in de crypto industrie te brengen is nooit groter geweest.”
https://www.youtube.com/watch?v=OdPhlPtkmlw