Crypto investeerders: De grootste fouten

Fouten maken hoort er nu eenmaal bij in de wereld van crypto investeerders, maar fouten kunnen ook heel kostbaar zijn. Het liefst maak je fouten zonder dat het je geld kost, maar als er niets op het spel staat, leer je dan wel echt iets? Gelukkig zijn er veel mensen ervaren in dit vak, en die geven maar al te graag wat tips.

Crypto investeerders

Sta niet stil

Chris Burniske is er onder andere om zijn wijsheid te delen. Hij is een partner bij Placeholder dat een investeringsmaatschappij is. Burniske zegt dat je op z’n minst deze 5 grote fouten moet zien te vermijden.

Als eerst geeft hij aan dat niemand perfect is in crypto. Zowel winst als verlies biedt leermomenten. Zie tegenslagen daarom niet als pech, maar als kansen om te groeien. Jij bent de baas over je investeringen, dus neem ook de verantwoordelijkheid voor de keuzes die je maakt. Dat betekent ook dat je niet altijd maar iets moet aannemen van een ander. Verdiep je zelf in projecten voordat je investeert.

Geloof niet zomaar wat anderen zeggen, want ook hun kunnen ook fouten maken. Ontwikkel je eigen inzichten en strategie, dat vergroot je kans op succes.

Iets wat meestal ook verkeerd gaat, is het checken van bronnen. Let op van wie of welk platform je informatie krijgt. Niet iedereen heeft dezelfde interesses of doelen. Kijk naar de achtergrond van iemand voordat je diens advies blindelings volgt. Chris Burniske zelf noemt zich “saai en voorzichtig” omdat hij voor een beleggingsadviseur werkt en zich aan regels moet houden. Houd dit soort factoren in je achterhoofd bij het beoordelen van adviezen.

Waarzeggers kunnen gevaarlijk zijn

Niemand kan precies voorspellen hoe de crypto markt beweegt. Blijf kritisch op mensen die claimen de toekomst te kennen. Wees open-minded en laat je niet leiden door zwart-witdenken. De crypto markt is complex, dus hou rekening met verschillende scenario’s.

Het is makkelijk om te denken dat iemand die verstand heeft van crypto het dan ook allemaal weet, maar je zult er snel genoeg achter komen dat dit zeker niet het geval is. Liever dat je er nu al rekening mee houdt dan dat het een keer verkeerd gaat.

Door niet al te veel naar deze voorspellen te luisteren, moet je zelf weten wat je koopt, waarom je het koopt en hoe lang je van plan bent het te houden. Investeer niet zomaar overal wat. Kies dus een strategie die bij je past en verfijn die naarmate je ervaring opdoet. Dit geldt voor zowel korte als lange termijn beleggers. Hier zul je uiteindelijk veel meer aan hebben. Het kan zijn dat je niet meteen weet wat jouw strategie is, maar dit is een kwestie van blijven proberen en ontdekken.

Dan is er ook nog een verschil tussen waarzeggers die denken dat ze het allemaal weten en echte oplichters. Een Ponzi is bijvoorbeeld een investeringsscam waarbij bestaande investeerders opbrengsten ontvangen van geld dat wordt bijgedragen door nieuwe investeerders, zo legt ook een rapport van de Securities and Exchange Commission (SEC) uit.

De oplichters achter deze piramidespellen werven vaak nieuwe investeerders door te beloven dat zij geld zullen investeren in mogelijkheden die beweren hoge rendementen te genereren. En dat alles met weinig of geen risico.

Scam Alert

Scams voor crypto investeerders

Om hier nog wat dieper op in te gaan, heb ver phishing en andere soorten scams. Een enorme toename van crypto phishing scams benadrukt de noodzaak van voorzichtigheid. In 2023 alleen al heeft de cryptowereld te maken gehad met een alarmerende toename van phishing scams.

Dat heeft toen geresulteerd in een verlies van maar liefst 295 miljoen dollar bij 324.000 slachtoffers. Cryptocriminelen gebruiken namelijk steeds geavanceerdere phishing-technieken om investeerders te misleiden.

Ook lukt het deze oplichters tegenwoordig om de advertentierichtlijnen van zowel Google als X te omzeilen. Op deze manier zijn er in de afgelopen maanden steeds meer betaalde advertenties te zien met als doel om je crypto te stelen. Dit doen zij vaak door het gezicht van een bekende crypto beroemdheid te deepfaken. Gezichten van bijvoorbeeld Elon Musk worden zo ingezet om jou te doen laten lijken alsof een bekend crypto liefhebber jou wil helpen.

Hier klopt natuurlijk helemaal niets van, maar als je net om de hoek komt kijken als belegger, is het niet zo gek dat je hierin trapt. Vandaar dat waarschuwen en alert blijven erg belangrijk is.

Wil jij op een eerlijke en veilige manier beginnen op een handelsplatform? Dan hoef je bij Bitvavo niet te vrezen. Hier kun je rustig je gang gaan en de positieve resultaten zullen volgen.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie