Dagelijks meer dan een miljoen crypto transacties in Turkije door enorme inflatie Turkse Lira

De inflatie in Turkije teistert het land al zeer lange tijd. Mede hierdoor neem het aantal crypto transacties in Turkije dan ook een enorme vlucht. Inmiddels zijn er dagelijks meer dan een miljoen. Dit is ontstaan nadat de Turkse Lira, de nationale munt van het land, verschillende malen naar een dieptepunt zakte. Inwoners van het land zijn dan ook naarstig op zoek om hun zuur verdiende spaargeld veilig te stellen.

Enorme inflatie Turkse Lira oorzaak voor toename

Turkije wordt al lange tijd geteisterd door enorme inflaties. Al meerdere keren dit jaar kelderde de Turkse Lira naar een dieptepunt. In maart van dit jaar was een van de grootste dalingen. Dit was destijds ook aanleiding voor het ontslag van het toenmalige hoofd van de Turkse Centrale Bank.

Sinds september is de waarde van de Turkse Lira verder in elkaar gestart. In de afgelopen drie maanden is de munt zo’n 40 procent in waarde gedaald. Dit wordt veroorzaakt door de zorgen die de inwoners van het land hebben over het gevoerde economische beleid. De Turken gaan dan ook massaal op zoek naar alternatieve manieren om hun spaargeld te bewaren en de enorme gevolgen van de inflatie uit de weg te gaan.

Als we kijken naar de data van blockchain analysebedrijven Chainalysis en Kaiko, was er in maart een piek te zien in het aantal crypto transacties in Turkije. Nadat heel plotseling het hoofd van de Turkse Centrale Bank werd ontslagen. Door de grote economische onzekerheid steeg het aantal transacties toe voor het eerst boven het miljoen per dag uit. In de loop van het jaar viel dit wel terug tot net onder de 500.000 transacties. Vanaf september, het moment dat de Lira opnieuw grote klappen kreeg te verwerken, is de belangstelling weer enorm toegenomen.

Hedging is geen onbekend middel in Turkije. Bij Hedging dek je in feite een bepaald financieel risico af door een andere investering. De devaluatie van de Turkse Lira is al jaren gaande. Sinds 2008 heeft de munt al zo’n 90 procent van zijn waarde verloren. Veel Turken investeerden hun Lira’s dan ook in goud of Amerikaanse Dollars. De Turkse overheid wil dit kosten wat het kost tegengaan en komt dan ook met diverse maatregelen. Het feit dat cryptovaluta zeker dit jaar enorm in waarde toenamen, hebben veel Turken dus hun toevlucht gezocht tot de handel daarin.

crypto transacties in Turkije

Bitcoin en Tether verreweg het populairst, maar overheid komt met regulering

Uit de gegevens van Chainalysis en Kaiko bleek dat Bitcoin (BTC) en Tether (USDT) al een paar jaar verreweg de meest populaire cryptomunten zijn voor de Turken.

De belangrijkste cryptomunt bereikte in november dit jaar de recordhoogte van zo’n 69.000 USD. De reden van het feit dat deze cryptomunt eigenlijk al direct vanaf het ontstaan in 2009 een stijgende lijn kent, is volgens velen het beperkte aanbod van Bitcoin. Velen beschouwen Bitcoin dan ook als een zeer waardevast activa, ondanks de toch hoge volatiliteit.

Tether (USDT) is een Stablecoin met als doel om een stabiele cryptocurrency te creëren. De waarde van Tether is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse Dollar. Ze worden dan ook veel gebruikt in de crypto handel met Lira transacties.

De enorme opbloei van de handel in cryptocurrency trekt ook de aandacht van de Turkse overheid.  De Turkse onderminister van Financiën maakte in september van dit jaar dan ook bekend dat er regelgeving zal worden gemaakt voor de opkomende activaklasse.

In april van dit jaar verbood de Turkse Centrale Bank ook het gebruik van cryptovaluta voor het doen van traditionele aankopen bij exchanges zoals bijvoorbeeld Binance. Dit in verband met de risico’s die transacties met zich meebrengen en de in hun ogen onherstelbare schade die hieruit kan voortvloeien.

Of de Turkse regering ook daadwerkelijk tot strenge regulering overgaat, valt gezien de economische situatie van het land nog te bezien.

https://www.youtube.com/watch?v=g5HCDvEaxSU

Plaats een reactie