Anonieme crypto wallet is vanaf nu illegaal

Nu bijna een week geleden heeft de leidende commissie van het Europees Parlement een nieuwe anti-witwaswetgeving goedgekeurd. Deze wet verbiedt betalingen van elke omvang met anonieme, particuliere crypto wallets. Ondanks dat het een belangrijke ontwikkeling is voor de Europese crypto-wetgeving, werd het niet door alle partijen goed ontvangen. Dit is ook te begrijpen en hieronder lees je meer over de situatie. 

crypto wallets

Goedkeuring crypto wallets wet

Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd. Het gaat over het bestrijden van witwassen. De wet beslaat een groot aantal aan transactiesoorten. Over de goedkeuring is flink gedebatteerd. De EU toont een groeiende bezorgdheid over het gebruik van cryptocurrencies en cash voor illegale doeleinden. Hieronder valt onder andere het witwassen van geld en het financieren van terrorisme. 

Onder de nieuwe wet zullen naast cryptocurrencies ook bepaalde drempels worden ingesteld voor contante betalingen. Daarbij worden betalingen boven 10.000 euro illegaal, en hetzelfde geldt voor anonieme contante betalingen boven 3.000 euro.

Een van de meest opvallende aspecten van de nieuwe wetgeving is het deel dat zich richt op betalingen met cryptocurrencies. Transacties vanuit ongeïdentificeerde wallets in eigen bezit worden verboden. Dit betreft merken als Ledger, Trezor en Zengo.

Betalingen vanuit anonieme wallets die worden beheerd door een derde partij (hosted wallets) worden eveneens verboden. Het bewaren van crypto in hardware wallets wordt daarentegen niet illegaal. Wallet-exchange verkeer blijft daarmee mogelijk.

Hoewel de wet pas over drie jaar van kracht wordt, zijn er suggesties dat de implementatie eerder zou kunnen plaatsvinden. Het is nog niet met volle zekerheid te zeggen wanneer dat precies zou kunnen zijn. 

Reacties uit verschillende hoeken 

Patrick Breyer, een lid van het EU-parlement, uitte zijn bezorgdheid dat meer toezicht op financiële transacties onbedoeld kwaadaardige activiteiten door hackers zou kunnen faciliteren en inbreuk zou kunnen maken op individuele vrijheden. 

“We moeten manieren vinden om de beste eigenschappen van contant geld naar onze digitale toekomst te brengen. We hebben ook het recht om online te kunnen betalen en doneren in cryptocurrencies zonder dat ons betalingsgedrag zonder reden en persoonlijk wordt vastgelegd. Als de EU denkt dat ze in haar eentje virtuele valuta kan reguleren, dan heeft ze het wereldwijde internet niet begrepen,” zei Breyer.

Ook leden van de crypto community hebben vragen en zorgen geuit over de reikwijdte van het verbod op anonieme betalingen. Eén gebruiker in het bijzonder vroeg om opheldering over de vraag of het verbod zou gelden voor alle cryptocurrencies of alleen voor die welke zijn gecategoriseerd als privacy coins.

Ook Gunnar Beck van de Alternative for Germany (AfD)-partij, was een van de parlementsleden die vol tegen de goedkeuring stemden. De goedkeuring van de wet heeft geleid tot zorgen over de toekomst van cryptocurrencies binnen de EU. Sommigen waarschuwen voor mogelijke negatieve economische en sociale gevolgen, maar er wordt niet echt naar geluisterd. 

Daaronder vallen een grotere afhankelijkheid van traditionele financiële instellingen en een verlies van financiële autonomie voor individuen. Dat zijn twee problemen die de crypto-industrie het leven in heeft geroepen, om ze zo te vermijden.

partijen debatteren over crypto wallets

Lang in de maak 

Dit is niet de eerste keer dat dit onderwerp ter sprake is gekomen. Sinds 2021 is er al informatie over te vinden. De EU wilde toen al het verbod inzetten en nu is het dan zover gekomen. De schatting was ook dat 2024 het jaar zou zijn en die voorspellingen zijn dus wel uitgekomen. 

De Europese Commissie presenteerde drie jaar geleden een pakket met vier wetgevingsvoorstellen om financiële misdaad tegen te gaan. De EU doelde toen onder andere op een verbod op cash transacties van meer dan 10.000 euro binnen de lidstaten, en schreef dat de Europese anti-witwasregels in de toekomst ook moeten gelden voor cryptocurrencies. Daarmee zou onder andere ‘het aanbieden van anonieme crypto-wallets’ verboden worden.

Om de plannen uit te voeren, wilde de EU toen onder andere een nieuwe Europese autoriteit tegen witwassen opzetten, die de nationale financiële autoriteiten moet coördineren om ervoor te zorgen dat de regels zouden worden nageleefd. Ook moest dit voorgestelde EU-orgaan samenwerking tussen financiële inlichtingendiensten verbeteren.

Het is nog even afwachten om te zien wat voor impact de wet nu echt gaat maken, maar dat de meningen verdeeld zijn, is wel duidelijk. Blijf er vooral op letten, want zo weet je precies wanneer de volgende stappen worden genomen. 

Als je op de hoogte wilt blijven van meerdere crypto ontwikkelingen en daarnaast misschien wilt beginnen met investeren, kun je bij Bitvavo terecht. Het is een veilig en compleet legaal platform om mee aan de slag te gaan. 

🔒 Veilig bij Bitvavo

 

Plaats een reactie