Cryptobank Celsius schakelt Citigroup in voor financieel advies

Cryptobank Celsius heeft Citigroup om ondersteunend financieel advies gevraagd na het tijdelijk bevriezen van opnames door klanten. De cryptobank verkeert in grote moeilijkheden en zoekt nu hulp bij de bankgigant over mogelijke volgende stappen. Zich beroepend op “extreme marktomstandigheden” voor het tijdelijk blokkeren van opnames, heeft Celsius niet alleen Citigroup, maar ook een advocatenkantoor aangesteld om advies te geven over mogelijke oplossingen.

Cryptobank Celsius vraagt hulp bij extreme marktomstandigheden

Afgelopen zondag werd de crypto-lening platform Celsius Network genoodzaakt om de opnames van haar klanten tijdelijk stop te zetten, dit vanwege de enorme volatiliteit en extreme dalingen in de cryptomarkt.  

Celsius Network heeft direct experts van Citigroup aangetrokken om te adviseren over mogelijke oplossingen na het abrupte stopzetten van opnames door de crypto-leningverstrekker.

Volgens een bron die bekend is met de ontwikkeling, heeft Celsius de bankgigant aangesteld om te helpen met mogelijke financiële opties. Citigroup gaat naar verluidt zuiver advies geven “over mogelijke financieringsmogelijkheden”.

Dit kan betekenen dat cryptobank Celsius niet solvabel genoeg of niet voldoende liquide middelen heeft om al zijn verplichtingen aan klanten na te komen. De bron verduidelijkte echter dat dit niet betekent dat Citi cryptobank Celsius geld zal geven.

Naast het bieden van financieel verhaal aan Celsius, adviseert Citigroup de toonaangevende crypto-lener ook over overname-aanbiedingen van rivaliserende bedrijven. Zo deed crypto-transactie platform Nexo een aanbod om overgebleven in aanmerking komende activa van Celsius te kopen. Het gaat hier met name om de door onderpand gedekte leningenportefeuille.

Nexo stuurde een officiële brief naar de belegerde crypto-lener en gaf 20 juni op als deadline voor een antwoord. Nexo DeFi strateeg Kiril Nikolov zei:

“Het Nexo team bevindt zich in een sterke financiële en liquiditeitspositie, bootstrapped en nog nooit extern kapitaal opgehaald hebbend met een solide eigen vermogen kussen, wat ook te zien is in onze real-time reserves audit die hier beschikbaar is.”

Nikolov voegde er ook aan toe dat:

“De afgelopen maanden is het Nexo team bezig geweest de risico’s van zijn DeFi blootstelling volledig weg te werken.”

Cryptobank Celsius

Citigroup heeft eerder nauw samengewerkt met cryptobank Celsius

Volgens een van de inside bronnen hebben cryptobank Celsius en Citigroup in het verleden ook al met elkaar samengewerkt, dit was nog vóór de recente ontwikkeling. Citi adviseerde Celsius over de activiteiten en de plannen voor een beursgang (IPO) een Bitcoin mijnbouw dochteronderneming.

In mei kondigde Celsius aan dat het bedrijf een volledige dochteronderneming voor het bitcoin mijnen wilde oprichten. De dochteronderneming zou Celsius Mining en Celsius had voor het oprichten al een S-1 formulier ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

Dit document, een ontwerp registratieverklaring op Form S-1, lijkt waarschijnlijk de goedkeuring van de SEC te gaan krijgen. De bepalende factor is de voltooiing door de Commissie van een verplichte beoordelingsprocedure, en ook enkele marktomstandigheden.

Cryptobank Celsius vraagt herstructureringsadvocaten om hulp

Behalve Citigroup heeft Celsius ook herstructureringsadvocaten van het advocatenkantoor Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP ingehuurd om financiële oplossingen te bieden.

Op maandag had het crypto-leenbedrijf klanten geblokkeerd om geld van zijn platform te halen, na “extreme marktomstandigheden”. Kort na deze accountbevriezing ging crypto-exchange Binance over tot het opschorten van Bitcoin (BTC) opnames gedurende enkele uren.

Het gecombineerde effect als gevolg van de acties van beide bedrijven leidde tot een verdere prijsdaling. BTC zonk dinsdag met meer dan 10% naar een 18-maands dieptepunt van $20.823,56, volgens gegevens van Bloomberg.

Amerikaanse wetgevers hebben na een prijscrash beraadslaagd over de kwalen van digitale valuta’s en hoe ze klanten kunnen beschermen. Vorige week nog stelde een tweepartijdig duo senatoren een wet voor die klanten zou beschermen als een crypto-beurs failliet zou gaan.

Een deel van dit wetsvoorstel, dat de naam Responsible Financial Innovation Act meekreeg, pleit ervoor dat digitale activa apart worden gehouden. Het wetsvoorstel bepaalt ook dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) de officiële waakhond voor digitale valuta’s zou moeten zijn. Dit is een wending van het idee dat het de SEC zou moeten zijn.

Plaats een reactie