Wordt cryptobeurs Binance het braafste jongetje van de klas?

Sinds maanden is er een heksenjacht geopend op cryptobeurs Binance, ’s werelds grootste cryptobeurs. De lijst van toezichthouders die kritiek op Binance heeft wordt wekelijks alsmaar langer. In eerste instantie leek het erop alsof Binance niet heel erg onder de indruk was, maar blijkbaar is het achter de schermen toch bezig om in een goed daglicht te komen bij de verschillende toezichthouders.

Problemen cryptobeurs Binance

Cryptobeurs Binance werd de afgelopen periode met een behoorlijke aantal uitdagingen geconfronteerd. De afgelopen maand moest Binance de IDEAL-betalingen en de SEPA-betalingen tot nader orde opschorten. Maar ook kreeg het veel kritiek van de verschillende toezichthouders:

  • Eind april 2021 deelde de Duitse regelgevende instantie (BaFin) haar eerste waarschuwing uit. BaFin liet cryptobeurs Binance weten dat het mogelijk een boete zou krijgen voor het uitgeven van effecten zonder verplichte publicatie van het wettelijk vereiste prospectus.
  • In mei 2021 kreeg cryptobeurs Binance ook uit de Verenigde Staten slecht nieuws. Bloomberg schreef dat de Amerikaanse belastingdienst onderzoek doet naar de belastingontduiking van het bedrijf en de mogelijkheid dat Amerikanen illegale transacties uitvoeren op het Binance-platform.
  • Eind juni escaleerde de situatie in Engeland, toen Binance een formele waarschuwing ontving van de Britse toezichthouder FCA. Binance werd gedwongen om veel diensten in het VK te sluiten.
  • In juli heeft de Thaise SEC (Securities and Exchange Commission) een strafrechtelijke procedure tegen Binance aangespannen vanwege het feit dat het illegaal opereert in het land. De Kaaimaneilanden en Japan hebben ook soortgelijke mededelingen gedaan.
  • Eind juli is ook de Italiaanse financiële toezichthouders aan deze lijst toegevoegd. Dit betekent dat Binance niet langer bevoegd is om beleggingsdiensten te verlenen in Italië.

Cryptobeurs Binance

Cryptobeurs Binance zoekt erkenning bij toezichthouders

Je begrijpt natuurlijk wel dat na zo’n waslijst aan problemen, Binance probeert om in een goed daglicht te komen bij toezichthouders. Na veel kritiek van politici en financiële toezichthouders te hebben gekregen, gaat het handelsplatform in een charmeoffensief. Dit doet Binance onder andere door:

  • Verlaging Bitcoin opnamelimiet
  • Verlaging maximale hefboomwerking
  • Belastingsoftware
  • Openen van regionale kantoren

Verlaging Bitcoin opnamelimiet

Ook gaat Binance haar Bitcoin opnamelimiet beperken. Klanten die zich niet volledig hebben geïdentificeerd kunnen dagelijks nog maar 0,06 BTC opnemen. Handelaren met een zogeheten Basic Account Verificatie konden tot voor kort tot 2 BTC per dag opnemen.

Voor bestaande klanten gaat deze maatregel in op 4 augustus, nieuwe accounts krijgen direct te maken met deze limiet. Om in aanmerking te komen voor grote BTC opnames moet je bijvoorbeeld een identiteitsbewijs opsturen. Er wordt ook gevraagd om een selfie.

Verlaging maximale hefboom tot factor 20

De afgelopen maanden zijn de problemen tussen Binance en wetgevers toegenomen en moeten er vaker maatregelen worden genomen om binnen de gestelde limieten te blijven. Nu kondigde CEO Changpeng Zhao aan dat sinds 19 juli de maximale hefboomwerking die handelaren kunnen gebruiken voor Binance Futures is teruggebracht tot een factor 20.

Belastingsoftware

Binance wordt geleverd met software om klanten te helpen bij het invullen van belastingaangiften. Met de “Tax Reporting Tool” kunnen klanten hun transacties volgen en goed bijhouden. Ook kunnen gebruikers hun transactiegeschiedenis eenvoudig delen. Daarnaast moet de software de gebruiker ook helpen om de lokale belastingverplichtingen aan te geven.

Openen van regionale kantoren

De gedachten achter het openen van regionale kantoren is dat Binance meer erkenning krijgt van lokale toezichthouders. Changpeng Zhao, de topman van Binance, wil graag overal een licentie verkrijgen. Het lijkt erop dat hij ook bereid is om met alle lokale toezichthouders samen te werken. Changpeng Zhao gaf verder aan dat het voortaan als een financiele instelling verder wil gaan. Dit betekent dat ze hun eerdere model waarbij Binance zich toespitste op een decentraal karakter los gaat laten.

Cryptobeurs Binance verlaagt BTC opname limiet

Focus op regels

Overheden en financiële (beurs) toezichthouders over de hele wereld hebben altijd een duidelijk beeld van hoe ze de Bitcoin-industrie willen reguleren. Dit gaat meestal gepaard met strenge eisen voor handelsondernemingen. Denk aan het ken uw klant (KYC) procedures van en het monitoren van de geldstroom in en naar het handelsplatform.

Daar horen ook dergelijke maatregelen bij. Veel andere grote cryptocurrency-uitwisselingen hebben nu strikte KYC-vereisten. Om geen groter doel te worden, zal Binance deze richtlijnen zoveel mogelijk moeten volgen.

Cryptobeurs Binance US onderzoekt mogelijke beursgang

Een interessant detail om te vermelden is dat deze uitspraken in lijn zijn met eerdere uitspraken van Changpeng Zhao. Afgelopen week werd namelijk duidelijk dat Binance US een mogelijke beursgang aan het onderzoeken is. Dit in navolging van Coinbase, deze Amerikaanse cryptobeurs werd in april dit jaar genoteerd aan de Nasdaq.

Maar om een beursgang te realiseren moet Binance op het gebied van regelgeving en toezicht nog een behoorlijk aantal dingen veranderen. De eerste stappen zijn dus inmiddels genomen door cryptobeurs Binance.  

https://www.youtube.com/watch?v=-uzb0tCZ3pg

Plaats een reactie