Cryptocurrency zorgt voor financiële democratie

Stimulerende regelgeving zal de adoptie van deze digitale activa enorm gaan helpen. Regulering en adoptie maakt de markt voor cryptocurrencies namelijk volwassen en mainstream. Hierdoor kan cryptocurrency op zijn beurt weer zorgen voor een financiële democratie.  

Blockchainrevolutie is te vergelijken met internetrevolutie

Blockchain kan worden beschreven als een transformerende technologie die een aantal industrieën kan revolutioneren. Net zoals internet dat deed in de jaren negentig voor de informatievoorziening. Internet was waarschijnlijk de grootste innovatie sinds de introductie van de drukpers. Het leidde tot de democratisering van informatie. Mensen uit alle hoeken en gaten van de wereld kregen met één druk op de knop toegang tot informatie over elk mogelijk onderwerp. En dat ook nog eens in realtime. Het mooie van het internet is dat niemand het bezit, maar toch heeft het ons leven vandaag de dag drastisch veranderd.

Stel je nu voor dat cryptocurrency het internet 2.0 is. Als we de basisprincipes van cryptocurrency en zijn vier classificaties begrijpen, dan weten we dat er tegenwoordig (naast de munten van de eerste aanbieding, ICO’s) vele soorten blockchainbeleggingsproducten bestaan. Denk bijvoorbeeld aan gedecentraliseerde financiering en niet-vervangbare tokens.

De eerste investeerders in deze revolutionaire technologie hebben niet alleen hoge rendementen behaald, maar ze hebben ook bijgedragen aan de groei van de crypto-innovatie. Hierdoor is er een nieuwe generatie van digitale valuta miljonairs ontstaan. Hoewel het aantal investeerders in cryptocurrencies gestaag is toegenomen, zijn er ook nog steeds mensen die sceptisch zijn. Ze twijfelen of ze wel of niet een eerste crypto-investering moeten doen.

Waarom investeren mensen in deze digitale activa en hoe kan cryptocurrency een financiële democratie realiseren zoals het internet dat deed voor informatie? Laten we hier eens wat dieper op ingaan.

Financiële democratie

Grenzeloze financiële democratie

Niet alleen kan cryptocurrency een financiële democratie creëren, maar cryptocurrency heeft de kracht om een ‘grenzeloze’ financiële wereld te creëren. Hierbij gaat het over een financiële wereld die niet gecontroleerd wordt door een individu of een entiteit, maar door een gemeenschap, dus een financiële democratie. Elk land heeft zo zijn eigen bankregels en voorschriften en elke financiële instelling is gebonden aan een geografische locatie. Cryptocurrency kan al deze barrières in de toekomst helpen doorbreken en zo een grenzeloze financiële democratie realiseren. 

Terwijl het internet de overdracht van informatie mogelijk maakt, kan blockchain de overdracht van waarde mogelijk maken zonder tussenkomst van banken of financiële instellingen. Het heeft de kracht om een revolutie in de financiële sector te ontketenen door oplossingen aan te bieden voor snellere, transparantere en veiligere grensoverschrijdende transacties van gegevens via de blockchaintechnologie.

Financiële democratie

Wereldwijd geaccepteerd, gemakkelijk toegankelijk

Om in cryptocurrencies te beleggen, heb je alleen een smartphone met een internetverbinding nodig. Dit gemak van beleggen draagt bij aan een steeds snellere wereldwijde adoptie van deze digitale activa. Een andere reden waarom er een massale globale adoptie van cryptocurrencies plaatsvindt, is vanwege de validatie die het krijgt van de wereldwijde tech-gemeenschap en de financiële reuzen. Denk bijvoorbeeld aan Tesla, IBM, PayPal, MasterCard, JPMorgan en andere grote vermogensbanken.

Tesla kocht dit jaar voor maar liefst USD 1,5 miljard aan Bitcoin en PayPal gaf zijn 346 miljoen gebruikers toegang tot cryptocurrencies op het platform. Ook bankconcerns overwegen zich in de cryptocurrency-sector te begeven, omdat het bij klanten een groeiende belangstelling voor deze activaklasse ziet. In de loop der jaren hebben deze positieve ontwikkelingen geleid tot een groeiende adoptie van cryptocurrencies. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we ook meer institutionele participatie uit zullen zien. Zo heeft MicroStrategy, een beursgenoteerd bedrijf op het gebied van business intelligence, meer dan USD 2,24 miljard geïnvesteerd in Bitcoin.

Financiële democratie

Bitcoin steeds meer een mainstream beleggingsklasse

Bitcoin is langzaam aan het uitgroeien tot een mainstream beleggingsklasse, vooral onder millennials. Jongeren zien cryptocurrency als een alternatieve beleggingsoptie, en tonen daarom steeds meer interesse. Deze digitale beleggingsvorm ontleent waarde aan zijn waargenomen schaarste en netwerkeffecten die zijn opgebouwd uit vertrouwen.

Terwijl het aantal wereldwijde internetgebruikers op zo’n 4,6 miljard ligt, zijn er ondertussen ook al meer dan 100 miljoen mensen in de wereld die een of andere cryptocurrency bezitten. Als je nu kijkt naar de trends, dan heeft Bitcoin (ondanks het feit dat het op de korte termijn zeer volatiel is) op de lange termijn altijd positieve rendementen behaald. Dit is ook een van de redenen waarom mensen in deze digitale activa investeren.

Hoe meer mensen dit ecosysteem betreden, hoe waardevoller cryptocurrency-netwerken worden. Positieve regelgeving op dit gebied zal de adoptie van deze digitale activa alleen maar versnellen. Regulering en adoptie zorgt er namelijk voor dat de markt voor cryptocurrencies niet alleen volwassen maar ook mainstream wordt. En hoe meer mensen gebruik maken van cryptocurrency, hoe groter de financiële democratie wordt. Omdat cryptocurrencies grenzeloos zijn, hebben we het dan gelijk over een wereldwijde financiële democratie. 

Plaats een reactie