Voormalig Coinbase Manager aangeklaagd voor cryptohandel met voorkennis

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de ex-manager van Coinbase en 2 anderen aangeklaagd wegens schending van de geheimhoudingsplicht. Het drietal pleegde cryptohandel met voorkennis voorafgaand aan hun beursnotering Coinbase. Volgens de Amerikaanse autoriteiten gaat het om minstens negen tokens die bij Coinbase verhandeld kunnen worden. De medewerker zou de tokens vooraf gekocht hebben met voorkennis. Dit is te lezen op de website van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

SEC heeft strafrechtelijke aanklacht ingediend voor cryptohandel met voorkennis

De aanklacht is met name gericht tegen Ishan Wahi. Hij bekleedde een functie als productmanager bij Coinbase. Hij wordt aangeklaagd voor bankfraude en connecties met een “cryptohandel met voorkennis”. Daarnaast is er nog een extra aanklacht: de tokens worden gezien als ‘effecten’. In Amerika kun je niet zomaar een waardepapier kopen, uitgeven of verhandelen. Die aanklacht komt op haar beurt van de SEC.

Wahi was medeverantwoordelijk voor de producten die Coinbase aanbiedt. Toen Wahi bij Coinbase werkte, coördineerde hij de aankondigingen van het platform over openbare noteringen, waaronder welke cryptocurrencies voor verhandeling beschikbaar zouden worden gesteld.

Volgens de regels die Coinbase hanteert is dergelijke informatie vertrouwelijk, en Coinbase waarschuwde zijn medewerkers om niet te handelen op basis van, of anderen te tippen met, die informatie. Met die kennis kun je speculeren op een prijsstijging voordat iemand anders op de markt er iets van weet. Handel met voorkennis, met andere woorden.

cryptohandel met voorkennis

Niet alleen Wahi verdacht, maar ook zijn broer en vriend

Niet alleen de voormalige Coinbase productmanager, maar ook zijn broer en zijn vriend aangeklaagd wegens schending van de vertrouwelijkheid. De SEC heeft tegen alle drie de personen een strafrechtelijke aanklacht ingediend.

Onlangs vermeldde de SEC in openbare verklaring dat het trio fraude pleegde om vooruitlopend op meerdere aankondigingen over bepaalde cryptocurrencies op het Coinbase platform te handelen. Door de cryptohandel met voorkennis konden ze meer dan $1,5 miljoen aan illegale winst maken.

Volgens de aanklacht werden verschillende wallets aangemaakt om de tokens in op te slaan. Toevallig maakten deze adressen grote winsten door in obscure tokens te investeren. Om de zaken te maskeren gebruikten de Wahi broers verschillende andere exchanges onder een andere naam.

Hoe het trio te werk ging

Tussen juni 2021 en april 2022 overtrad Wahi echter zijn plichten en tipte hij herhaaldelijk de timing en inhoud van aanstaande aankondigingen van noteringen aan zijn broer, Nikhil Wahi, en zijn vriend, Sameer Ramani.

Vooruitlopend op die aankondigingen, die meestal de prijzen van de activa deden stijgen, kochten Nikhil Wahi en Ramani naar verluidt minstens 25 crypto-activa om ze kort na de aankondigingen met winst te verkopen. De langlopende regeling voor handel met voorkennis leverde illegale winsten op van in totaal meer dan $ 1,5 miljoen.

De SEC heeft Wahi beschuldigd van twee aanklachten wegens samenzwering en twee aanklachten wegens draadfraude. Op elk staat een mogelijke gevangenisstraf van 20 jaar. De SEC diende hun aanklacht in bij de federale districtsrechtbank in Seattle, Washington. In een parallelle actie heeft de US Attorney’s Office for the Southern District of New York strafrechtelijke aanklachten tegen alle drie de personen aangekondigd.

Ishan en Nikhil Wahi afgelopen dinsdag gearresteerd

Afgelopen donderdag werden Ishan Wahi, de productmanager, en Nikhil Wahi in Seattle gearresteerd. Het tweetal en de derde beklaagde, Sameer Ramani, die nog voortvluchtig is, worden dus aangeklaagd door de U.S. Securities and Exchange Commission voor cryptohandel met voorkennis.

De Amerikaanse procureur Daimian Williams heeft Ishan Wahi, zijn broer Nikhil Wahi en vriend Samir Ramani inmiddels aangeklaagd wegens samenzwering en fraude met elektronische communicatie in verband met een cryptohandel met voorkennis.

“De aantijgingen van vandaag herinneren ons er nogmaals aan dat Web3 geen zone zonder wetten is”, zei Williams in de release. “Door middel van deze aanklacht willen we een duidelijk boodschap geven: fraude is fraude. Cryptohandel met voorkennis is strafbaar, ongeacht of het nu op de blockchain of op Wall Street gebeurt. Het zuidelijke district van New York zal meedogenloos op fraudeurs blijven jagen, waar we ze ook vinden.”

Plaats een reactie