Coinbase financiert rechtszaak tegen het Amerikaanse ministerie van Financiën over sancties tegen cryptomixer Tornado Cash

Zes gebruikers van cryptomixer Tornado Cash beschuldigen het Ministerie van Financiën van het schenden van hun grondwettelijke rechten. Coinbase gelooft in de rechtszaak en heeft besloten om de rechtszaak te financieren en Tornado Cash te ondersteunen.

Cryptobeurs Coinbase financiert rechtszaak tegen

Cryptobeurs Coinbase Global Inc financiert een rechtszaak tegen het Amerikaanse ministerie van Financiën over de sancties die opgelegd zijn aan cryptomixer Tornado Cash. Volgens rapporten betaalt de cryptobeurs de juridische kosten voor twee van haar werknemers betreffende de zaak. Ook steunt Coinbase financieel vier andere investeerders die het ministerie van Financiën voor de rechter slepen over zijn sanctie tegen Tornado Cash.

cryptomixer Tornado Cash

Amerikaanse ministerie verbiedt cryptomixer Tornado Cash

Vorige maand kondigde het ministerie van Financiën een verbod op Tornado Cash aan over beweringen van het vergemakkelijken van het witwassen van geld. Het nationale en financiële departement voegden het platform toe aan de lijst van Specially Designated Nationals.

Deze lijst bevat crypto-adressen, personen en entiteiten die op de zwarte lijst staan. Daardoor mogen Amerikaanse burgers niet omgaan met alle namen en personen op de Specially Designated National lijst.

Volgens het agentschap gebruikten Noord-Koreanen het platform om meer dan $7 miljard aan cryptocurrencies wit te wassen. De Treasury merkte op dat Tornado Cash “herhaaldelijk heeft nagelaten” op te treden tegen de illegale activiteiten die op zijn platform plaatsvonden.

Naast het bevriezen van de virtuele cryptomixer, heeft een onderzoeksrechter ook de ontwikkelaar Alexey Pertsev voor twee weken in hechtenis genomen. De detentie van de ontwikkelaar leidde tot een demonstratie van een groep crypto-voorvechters, georganiseerd door de vrouw van Pertsev, Xenia Malik.

Coinbase biedt ondersteuning aan cryptomixer Tornado Cash

Nu beschuldigen zes gebruikers van cryptomixer Tornado Cash het ministerie van Financiën van het schenden van hun grondwettelijke rechten, en Coinbase financiert de zaak. De aanklager zegt dat het ministerie hun rechten op vrije meningsuiting inperkt. Zij beweren ook dat het agentschap zijn autoriteit te buiten gaat door Tornado Cash te sanctioneren.

Ook hebben de advocaten in hun juridische klacht aangegeven dat geen van de zes eisers een crimineel of terrorist is. Het is geen verrassing dat Coinbase Tornado Cash steunt. De CEO van de beurs, Brian Armstrong, had eerder zijn ongenoegen laten blijken over het Departement van Financiën tegen de virtuele valutamixer. Hij voegde eraan toe dat het ministerie te ver ging door een hele technologie te sanctioneren in plaats van een specifiek individu.

Volgens de rechtszaak tegen het Office of Foreign Assets Control van het Department of Treasury heeft het agentschap geen jurisdictie over softwarecode en smart contracts. In de zaak stond dat “Tornado Cash geen persoon, entiteit, of organisatie is. Het is een gedecentraliseerd, open-source softwareproject dat enige privacy herstelt voor Ethereum-gebruikers.”

Verder merkte Coinbase Chief Legal Officer Paul Grewal op dat sancties tegen een platform dat op een code gebouwd is, zo’n controversiële zaak zijn, en het gaat verder dan alleen Tornado Cash. Hij zei:

“Wij zagen dit als een veel groter probleem. Het schept een gevaarlijk precedent – als deze code aangewezen kan worden zonder enige beperkingen opgelegd door de wet, dan zou elke technologie, elke tool of systeem fair game kunnen zijn.”

De Coinbase executive vermeldde ook dat de sancties op Tornado Cash de fondsen van onschuldige gebruikers hadden opgesloten. Ook hebben gebruikers van de virtuele valutamixer in Amerika de toegang verloren tot een “kritisch privacy hulpmiddel.”

Over cryptomixer Tornado Cash

Cryptomixer Tornado Cash is een op Ethereum gebaseerde cryptovaluta mixer dat diensten aanbiedt voor het mixen van cryptovaluta. Dit zijn diverse op Ethereum gebaseerde transacties (d.w.z. zowel ETH als ERC-20 tokens)

Om de anonimiteit van de gebruikers verder te beschermen, kunnen slechts enkele vooraf ingestelde hoeveelheden op het protocol worden verhandeld. Activa die door het Tornado Cash-protocol zijn gegaan, zijn niet gemakkelijk te traceren.

De cryptomixer maakt het dus mogelijk om de herkomst of de bestemming van de cryptocurrencies te verhullen. De mogelijke criminele bestemming of herkomst van de cryptovaluta wordt door het gebruikmaken van een dergelijke mixdienst vaak niet of zelden gecontroleerd. Gebruikers van een crypto-mengdienst doen dit vooral om hun anonimiteit te vergroten.

Plaats een reactie