Eerst groene Bitcoin mining farm

Eerder deze week stopte Tesla met Bitcoin betalingen totdat het milieuvriendelijker wordt. Sinds het Tesla bericht vorige week is Bitcoin mining en groene energie ineens een hot topic. Greenidge Generation Holdings maakte deze week bekend dat het per 1 juni 2021 gaat verhuizen naar een volledig CO-2 neutrale, oftewel Groene Bitcoin mining farm.

Eerste Groene Bitcoin mining farm

Greenidge Generation Holdings, een gerenommeerd Bitcoin mijnbouwbedrijf,  gaat per 1 juni 2021 een volledig CO2-neutrale Groene Bitcoin mijnbouw faciliteit exploiteren. De nieuwe faciliteit staat in Upstate New York.

Naar verluidt zal Greenidge Generation Holding CO2-neutrale Bitcoin realiseren door CO2 compensaties te kopen van een aantal broeikasgas-reducerende projecten in de VS. Zo wil het bedrijf de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Elk van de projecten die Greenidge Generation wil gaan gebruiken is doorgelicht en gecertificeerd door een van de drie toonaangevende Offset Project Registries. Door deze gecertificeerde projecten te kiezen, zorgt Greenidge ervoor dat het initiatieven financiert die de broeikasgassen uitstoot of het scheiden hiervan op een permanente en aantoonbare wijze minimaliseren.     

In 2017 heeft Greenidge Generation al de transitie gemaakt van steenkool naar aardgas, maar met de zogenoemde offsets wil het bedrijf een stapje verder gaan. Naast de CO2  compensaties, wil het bedrijf ook een deel van zijn winsten investeren in initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie.

Groene Bitcoin

Niet Groene Bitcoin discussie speelt al jaren

De discussie over de milieubelasting van Bitcoin mijnbouw is niet nieuw. Crypto-critici hebben al jaren vraagtekens gezet bij het hoge energieverbruik van de Bitcoin mijnwerkers. Maar sinds Bitcoin nieuwe recordhoogtes bereikte en de vraag naar Bitcoin sterk is toegenomen bereikte het astronomische cijfers.

Volgens de Cambrige Bitcoin Electricity Consumption Index zijn de Bitcoin mijnwerkers wereldwijd op dit moment goed voor 138,7 terawatt elektriciteitsverbruik. Dit is bijna 0,5% van het wereldwijd energieverbruik. Alhoewel de Bitcoin prijzen sinds maart vorig jaar met bijna 900% is gestegen, is ook het geschatte jaarljkse verbruik met 200% toegenomen. Met de huidige prijzen overtreft het jaarlijkse stroomverbruik van Bitcoin dan van ontwikkelde landen, waaronder Zwitserland, Zweden en Finland.

 

Maar wat veel critici die hierover schrijven vaak niet weten is dat Bitcoin voornamelijk leunt op groene energie en dus wat dat betreft de innovatie in de sector drijft. De hele energiediscussie rondom Bitcoin ligt dus een stuk genuanceerder.

Groene Bitcoin

Hoog energieverbruik leidt tot terugtrekkende investeerders

Door het recente bericht van Tesla is het Bitcoin energieverbruik opnieuw een hot topic geworden. Tesla heeft besloten om voorlopig te stoppen met het accepteren van Bitcoin betalingen omdat het teveel energie uit kolenmijn gebruikt. Pas wanneer het meer duurzame energie gaat gebruiken wil het overwegen om opnieuw Bitcoin betalingen te accepteren. Op dit moment is Tesla op zoek naar cryptomunten die 1% van het energieverbruik van Bitcoin kunnen realiseren.

Een groot aantal crypto adopters trekken zich nu terug uit Bitcoin. Eerder deze week was er ook nieuws over een Bitcoin ETF die zich van haar groene kant wilt tonen. Ninepoint, een Canadese aanbieder wil uitsluitend Bitcoin opkopen van groene miners en daarnaast kopen ze ook offsets op, net zoals Greenidge doet.

Na dit nieuwsbericht daalde Bitcoin naar een laagste punt van $ 46.980,02. Sindsdien heeft de munt geprobeerd zijn verliezen te herstellen, maar heeft het niveau van $ 50.000 nog niet bereikt. Op het moment van schrijven handelt Bitcoin tegen een prijs van $ 49.010,18.

Eerste grote “groene Bitcoin” mijnbouw initiatieven

Greenidge toont met zijn nieuwe initiatief aan dat de Bitcoin transacties veilig kunnen worden geverifieerd en zijn activiteiten 100% CO2-neutraal kan houden. Hij drong andere spelers in de cryptomijnbouwindustrie aan om ook initiatieven te ondernemen om de CO2-emissie te minimaliseren. Zo krijgen we sneller een Groene Bitcoin.

Het beursgenoteerde Argo Blockchain gaf aan plannen te hebben om een duurzame energie gedreven Bitcoin mining pool te lanceren. Ook DMG gaat zijn mijnbouwactiviteiten overzetten op waterkracht, een alternatieve hernieuwbare energiebron.

De groene Bitcoin discussie kan de komende jaren weleens heel belangrijk gaan worden voor Bitcoin. Veel miners draaien al op groene energie omdat duurzame energie goedkoper is, maar partijen als Argo, DMG en Greenidge zijn belangrijk. Nu maar hopen dat meer bedrijven in de Bitcoin mijnindustrie gaan volgen. Samen op naar een groene Bitcoin productie.  

https://www.youtube.com/watch?v=NwMnmXJXOUs

Plaats een reactie