Miljardair werkt aan eerste Bitcoin bank in Mexico

Afgelopen zondag plaatste de Mexicaanse miljardair een tweetbericht waarin hij met zijn bank aan de slag is om de eerste Bitcoin in Mexico te worden. 

Salinas wil eigen Bitcoin bank

Ricardo Salinas Pliego, de nummer 3 rijkste man in Mexico, is een echte Bitcoin stier en staat hier ook goed om bekend. Hij zei onlangs dat Bitcoin de beste investering is die hij ooit heeft gedaan en adviseerde iedereen om zich te verdiepen in Bitcoin. Salinas heeft nu grootse plannen om de huidige bank die hij heeft om te zetten in een Bitcoin bank.

Nadat begin deze week het historische in het nieuws kwam dat El Salvador als eerste land ter wereld Bitcoin als een wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd, kwamen er ook geluiden naar buiten van buurlanden die ook interesse hadden om iets soortgelijks te doen in hun land.

Mexico was een van die landen. Mexicaanse senatoren lieten weten achter de schermen hard aan het werk te zijn met het aansturen van een vergelijkbare omarming van crypto in Mexico, Er klinken ook geluiden uit de Mexicaanse private sector die hetzelfde willen teweegbrengen. Zo dus ook Salinas.  

Bitcoin bank in Mexico

Eerste Bitcoin bank van Mexico

Afgelopen zondag plaatste de Mexicaanse miljardair een tweetbericht waarin hij zijn steun betoonde voor de wijdverbreide acceptatie van Bitcoin. Hij gaf ook aan dat hij met zijn bank aan de slag is om de eerste Bitcoin bank in Mexico te worden. Hij zei in het bericht:

Zeker, ik beveel het gebruik van Bitcoin aan, en ik en mijn bank werken eraan om de eerste Bitcoin bank van Mexico te worden die Bitcoin ook daadwerkelijk accepteert. Als je hier meer over wilt weten, volg mij dan op mijn Twitter- account.

Eerste Bitcoin bank in Mexico

Over Salinas

Salinas is met een geschat vermogen van USD 12,9 miljard een van de rijkste mannen in Mexico. Volgens de Bloomberg Billionaires Index is het totale vermogen van de mexicaanse miljardair in 2021 met USD 2,8 miljard gestegen tot maar liefst USD 15,8 miljard.

Het grootste deel van zijn vermogen verdiende hij als oprichter en directeur van Grupo Salinas. Vooral zijn aandeel in Grupo Elektra maakte van Salinas een miljardair. Grupo Salinas bezit onder meer grote televisiezender, een winkelketen voor elekrtronische apparaten en ook Banco Azteca, een van de grootste banken in Mexico.

Bitcoin bank

Banco Azteca

Salinas heeft bij deze grote Mexicaanse bank de touwtjes stevig in handen. Banco Azteca is een van de grootste banken in Mexico met ruim 19 miljoen betaalrekeningen en 16 miljoen spaarrekeningen. In 2020 had Banco Azteca een jaaromzet van USD 2,54 miljard. De bank is actief in Mexico, Honduras, Guatemala, Honduras, Panama en Peru. Het bedrijf biedt persoonlijke en kleine zakelijke leningen, consumentenkrediet voor goederen, creditcards, hypotheken en salarissystemen.

Banco Azteca wil nu de eerste Bitcoin bank in Mexico zijn die Bitcoin, en waarschijnlijk ook andere cryptocurrencies, gaat accepteren als wettig betaalmiddel. Interessant om te vermelden is dat de bank in 2019 gevestigd was in El Salvador. Dit land accepteerde in juni Bitcoin als een wettelijk betaalmiddel naast de dollar.

In 2020 heeft Salinas 10% van zijn liquide portefeuille geïnvesteerd in Bitcoin. Daarom is de stap naar een Bitcoin bank voor hem ook een relatief kleine stap. Hij is zelf overtuigd van de waarde van Bitcoin, nu is het afwachten of hij het voor elkaar krijgt om daadwerkelijk de eerste Bitcoin bank te worden van Mexico. Mocht dit daadwerkelijk gebrueren dan zal dit een belangrijk stap zijn voor Mexio. De steun in Mexico voor crypto acceptatie is in ieder geval groot.

Eerste Bitcoin bank

Bitcoin banken in kinderschoenen

De cryptobeurs Kraken ontving in september 2020 als eerste een charter ontving om als bank in de Verenigde Staten te opereren. Dit nadat het licenties van de staat Wyoming had ontvangen. In oktober 2020 stemde de Wyoming State Banking Board om Avanti een bankcharter te verlenen voor crypto-gerelateerde diensten.

Het Amerikaanse Office of the Comptroller of the Currency introduceerde eind vorig jaar een document waarmee fintech-bedrijven verschillende kredietproducten mogen aanbieden zonder dat het nodig is dat er een speciale toezicht komt. In januari 2021 werd Anchorage, een crypto bewaarbedrijf, het eerste cryptobedrijf dat hiervoor een licentie ontving.

Ook in andere landen zien we dat er meer initiatieven worden getoond om Bitcoin meer geaccepteerd te krijgen door banken. Of het Salinas gaat lukken om de eerste Bitcoin bank van Mexico te gaan worden, dat zullen we de komende tijd ontdekken.

Plaats een reactie