El Salvador verwerpt het dringende advies van IMF

Vorige week heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) El Salvador het dringende advies gegeven om te stoppen met het accepteren van bitcoin als wettig betaalmiddel. Dit omdat bitcoin het land in een onstabiele situatie zou brengen. Het IMF liet ook weten dat de kosten van het invoeren van bitcoin als wettig betaalmiddel groter zouden zijn dan de mogelijke voordelen.

IMF’s dringende advies aan El Salvador

Het International Monetair Fonds onthulde vrijdag een 114 pagina’s tellend rapport over El Salvador. Een groot deel van het rapport ging over bitcoin als wettig betaalmiddel en de digitale zakken Chivo van de federale regering “als een gloednieuwe techniek van fondsen”.

“Op korte termijn zijn de werkelijke kosten van de invoering van Chivo en het operationeel maken van de Bitcoin wet hoger dan de mogelijke voordelen,” zei het rapport. Het IMF raamt de fiscale kosten op korte termijn op 1% van het BBP voor 2021-2022. Dit terwijl de positieve aspecten op korte termijn kunnen oplopen tot ¼% van het BBP per jaar. Dit betekent dus dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen. 

Het rapport schetst bovendien de gevaren van het aannemen van bitcoin als wettig betaalmiddel, met de volgende verklaring: “Het invoeren van bitcoin als wettig betaalmiddel lanceert aanzienlijke gevaren voor de monetaire stabiliteit, de monetaire en marktintegriteit, en de veiligheid van de klanten … Als het gebruik van bitcoin sterk toeneemt, brengt dat mogelijk het dollariseringsregime in gevaar, dat [een] winstgevend nominaal anker voor het economisch systeem is gebleken.”

Om “de gevaren van het gebruik van bitcoin als wettig betaalmiddel aan te pakken,” beveelt het IMF aan “de reikwijdte van het Bitcoin regime te beperken. Dit zou El Salvador moeten doen door de status van wettig betaalmiddel voor bitcoin af te schaffen.

Het IMF raadde ook aan het aanbod van $ 30 af te schaffen als stimulans voor mensen om de “Chivo” digitale wallet te gaan gebruiken en de regelgeving voor digitale wallets aan te scherpen om de consument te beschermen. Het stelde voor dat er voordelen zouden kunnen zitten aan het gebruik van Chivo, maar alleen met dollars, niet met Bitcoin.

Ook vorige week adviseerde het IMF El Salvador om het trustfonds van $150 miljoen dat het oprichtte toen het cryptocurrency wettig betaalmiddel maakte, op te heffen en al die ongebruikte middelen aan zijn schatkist terug te geven. 

Het trustfonds was bedoeld om de automatische omzetting van Bitcoin in Amerikaanse dollars, de andere munteenheid van El Salvador,  mogelijk te maken. Dit om mensen die in eerste instantie zeer terughoudend waren over de invoering van de volatiele digitale munt aan te moedigen om bitcoin  die terughoudend zijn met het invoeren van de zeer vluchtige digitale munt.

dringende advies aan El Salvador

El Salvador verwerpt boos de oproep van het IMF om Bitcoin gebruik te laten vallen

De regering van El Salvador heeft de aanbeveling van het Internationaal Monetair Fonds afgewezen om Bitcoin als wettig betaalmiddel te laten varen. De Salvadoraanse president Nayib Bukele heeft zijn afkeuring uitgesproken over de aanbevelingen van het IMF betreffende bitcoin.

Minister van Financiën Alejandro Zelaya zei boos dat “geen enkele internationale organisatie ons iets zal laten doen, wat dan ook.” Hij vertelde een lokaal televisiestation dat bitcoin een kwestie van “soevereiniteit” is. “Landen zijn soevereine landen en ze nemen soevereine beslissingen over het regeringsbeleid,” zei hij.

Een aantal regeringsfunctionarissen vertelde het IMF dat de lancering van “Chivo” de financiële inclusie aanzienlijk had vergroot. Daardoor zijn miljoenen mensen die voordien geen bankrekening hadden, in het financiële stelsel getrokken. Ze spraken ook over de parallelle toeristische promotie gericht op Bitcoin-liefhebbers.

De regering zag geen noodzaak om de reikwijdte van haar bitcoinwet in te krimpen, maar was het er wel over eens dat de regelgeving aangescherpt kan worden, aldus een verslag. El Salvador en het IMF onderhandelen al maanden over een lening van 1,3 miljard dollar.

https://www.youtube.com/watch?v=YuVPNz5NwXc

Plaats een reactie