Nayib Bukele Ortez, de president van El Salvador, wil van Bitcoin een wettelijk betaalmiddel gaan maken. De komende weken zal hiervoor een wetsontwerp ingediend worden in het congres. Zo kondigde hij afgelopen zaterdag in een videoboodschap op de Bitcoin 2021 conferentie in Miami aan. Ook op Twitter deelde hij zijn visie.
Er stonden veel bekende Bitcoiners op het podium om te spreken over de voordelen van Bitcoin en hun plannen inzake Bitcoin te presenteren. Maar er was een bijzondere verrassing: de president van El Salvador kondigde namelijk aan dat het een wetsvoorstel gaat indienen om Bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren.
Inhoudsopgave
Bitcoin als wettelijk betaalmiddel verbetert de levens en toekomst van miljoenen mensen
Bukele Ortez gaf aan dat het accepteren van Bitcoin als wettelijk betaalmiddel vele jobs zal creëren en dat duizenden mensen zo toegang krijgen tot het formele economische circuit. Hij refereerde onder meer naar het feit dat maar liefst zeventig procent van de bevolking geen bankrekening heeft.
De president is ervan overtuigd dat Bitcoin als wettelijk betaalmiddel het leven en de toekomst van miljoenen inwoners in zijn land aanzienlijk zal verbeteren. Het zou onder andere een besparing opleveren in transactiekosten wanneer de bevolking geld ontvangt van familie in het buitenland.
Over de onconventionele president
De president van El Salvador doet zich graag voor als een onconventionele en moderne president. Hij is nadrukkelijk aanwezig op verschillen sociale mediakanalen en geeft zijn ministers graag via Twitter instructies. Maar veel critici zien de autoritaire regeringsstijl van de 39-jarige als een bedreiging voor de democratie.
In februari 2020 liet president Bukele Ortez soldaten in het parlement marcheren. Op die manier wou hij de parlementsleden onder druk zetten om de financiering van zijn veiligheidsconcept via een lening goed te keuren. Bij de laatste parlementsverkiezingen werd zijn partij de grootste.
Besparing op transactiekosten en toegang tot formele economische circuit
Om Bitcoin als wettelijk betaalmiddel mogelijk te maken, werkt het land samen met de betaaldienstverlener Strike. Dit is een wallet gebouwd voor en op het Bitcoin Lightening Network. Volgens Jack Mallers, CEO van Strike, wordt El Salvador hiermee het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettelijk betaalmiddel invoert.
Mallers heeft zelf drie maanden in El Salvador gewoon en ontdekte hier dat maar liefst 70% van de bevolking geen eigen bankrekening heeft. Maar liefst 20% van het Bruto Buitenlands Product (BBP) is afkomstig van migranten die vanuit het buitenland geld overmaken naar hun familieleden.
Jaarlijks wordt er ruim USD zes miljard overgemaakt naar de inwoners van El Salvador. Dit geld is dus grotendeels afkomstig van mensen die in het buitenland werken en hun familie in El Salvador financieel ondersteunen. De transactiekosten nemen niet alleen een relatief grote hap uit dat geld, maar ook moeten de Salvadoranen het geld ook fysiek moet ophalen bij een geldbemiddelaar.

Bitcoin als wettelijk betaalmiddel goed te integreren in El Salvador
El Salvador heeft momenteel geen eigen valuta, op dit moment gebruikt de bevolking de Amerikaanse dollar al wettig betaalmiddel. Juist omdat het geen eigen valuta heeft, hoeft het Bitcoin als wettelijk betaalmiddel integreren niet al teveel moeilijkheden opleveren. Het besluit heeft geen invloed op het budget of het vermogen om de economie draaiende te houden of te manipuleren.
Het land kan geen nieuw geld bijdrukken of de rentetarieven aanpassen op de Amerikaanse dollar. Wat dat betreft is El Salvador een monetair neutraal land. In veel opzichten kan men verwachten dat er niet veel verandert voor het land, behalve dat de bevolking en instanties er een extra optie bijkrijgen.

Een mogelijk historische doorbraak voor Bitcoin
Bitcoin is de grootste en bekendste cryptomunt. Het wordt niet gecontroleerd door de overheid of een centrale bank, maar door het zogenoemde Bitcoin mining, een decentraal en bijzonder energie-intensief computerproces. De cryptomunt is op dit moment nog een speculatieve munt en is sterk onderhevig aan koersschommelingen. Volgens veel experts is de Bitcoin vanwege zijn volatiliteit daarom op dit moment nog volstrekt ongeschikt als wettelijk betaalmiddel.
Caitlin Long van de Avanti Bank & Trust in de Verenigde Staten noemde het een historische dag voor Bitcoin. Wel verwacht ze dat er veel weerstand zal komen. Niet zozeer vanuit El Salvador zelf, maar vanuit andere landen en de centrale banken die sceptisch over Bitcoin als wettelijk betaalmiddel.
Indien het El Salvadoraanse congres instemt met het wetsvoorstel van de president, dan krijgt Bitcoin de status van vreemde valuta bij alle banken ter wereld Kortom, het begin is in zicht. Nu maar afwachten op de volgende dominosteen die gaat omvallen.