EMPOWR klaagt SEC aan voor Ripple rechtszaak vanwege belangenconflict

EMPOWR heeft de SEC aangeklaagd wegens haar behandeling van de Ripple rechtszaak. De organisatie beweert dat Jay Clayton, Marc Berger en Bill Hinman een enorm belangenconflict hadden. De drie functionarissen verlieten de SEC om bij bedrijven te gaan werken die gelieerd waren aan of handelden in Bitcoin en/of Ethereum, waarbij Hinman op de loonlijst stond zelfs toen hij bij de SEC werkte.

Ripple gemeenschap krijgt bijval van EMPOWR

Al lange tijd beschuldigt de Ripple gemeenschap de Securities and Exchange Commission ervan favorieten te spelen en bevooroordeeld te zijn tegen het project. Nu is er een rechtszaak om dat te staven.

EMPOWR heeft de SEC aangeklaagd voor haar afhandeling van de Ripple rechtszaak en beschuldigde de voormalige voorzitter Jay Clayton en directeur Bill Hinman ervan belangenverstrengeling te hebben waardoor ze voor Ethereum en Bitcoin, maar tegen XRP bevooroordeeld waren.

De rechtszaak werd aangespannen bij het Eastern District of Virginia door Empower Oversight Whistleblowers & Research (EMPOWR), een non-profit, onpartijdige onderwijsorganisatie die zich richt op onafhankelijk toezicht op misstanden bij de overheid en in bedrijven.

EMPOWR wil dat de SEC gehoor geeft aan een Freedom of Information Act verzoek waarin de organisatie toegang wil tot dossiers die door de waakhond worden bijgehouden. Deze verslagen gaan over mogelijke belangenverstrengeling door enkele topambtenaren van de SEC in verband met cryptocurrencies.

Met name de omstandigheden van de verklaringen van bepaalde voormalige SEC functionarissen over de vraag of bepaalde cryptocurrencies effecten zijn, en dus onder de SEC regelgeving vallen, roepen belangrijke vragen op over mogelijke belangenconflicten. Zo merkte EMPOWR op.

Empowr SEC

Hinman en Berger zijn het doelwit

Het eerste doelwit is Hinman, de voormalige directeur van de afdeling bedrijfsfinanciering bij de SEC. Voor hij bij de toezichthouder kwam, was hij partner bij het advocatenkantoor Simpson Thatcher.

EMPOWR beweert dat Hinman miljoenen dollars van het advocatenkantoor bleef ontvangen terwijl hij bij de SEC werkte, waarbij één verkooppunt meldde dat het geld dat hij van het advocatenkantoor ontving zeven maal zijn overheidssalaris bedroeg.

Het ontvangen van de fondsen is op zichzelf geen misdaad. Wel is Simpson Thatcher lid van de Enterprise Ethereum Alliance die de adoptie van Ethereum wil stimuleren. Opvallend is dat Hinman al in 2018 verklaarde dat Ethereum geen beveiliging is.

Vreemd genoeg verliet Hinman de SEC in december 2020. In diezelfde maand startte de waakhond een rechtszaak tegen Ripple omdat ze de effectenwetten zou hebben overtreden. Meteen toen de SEC haar aanklacht tegen Ripple bekendmaakte, daalde de waarde van XRP met 25 procent.

Verdere banden met de verdachte transacties bij de SEC heeft Marc Berger. Berger was de voormalige leider van de SEC’s Enforcement Division en leidde persoonlijk de inspanningen om een rechtszaak tegen Ripple aan te spannen.

Kort na het indienen van de rechtszaak verliet hij de SEC en merkwaardig genoeg trad hij ook in dienst bij Simpson Thatcher, het Ethereum-geallieerde bedrijf waar Hinman bij werkt.

Empowr Ripple zaak

Voormalig SEC voorzitter handelde in eigenbelang – EMPOWR

Dan is er Jay Clayton, de voormalige SEC voorzitter onder wiens leiding de toezichthouder Ripple aanklaagde. In feite verliet Clayton de SEC vrijwel onmiddellijk na het aanklagen van Ripple en liet zijn opvolger Gary Gensler (een ander wiens anti-Ripple agenda onder de loep is komen te liggen) het voortouw nemen.

Clayton heeft on record gezegd dat Bitcoin geen waardepapier is, en meteen toen hij dit zei, schoot de BTC prijs omhoog. Net als zijn twee collega’s trad hij, toen hij eenmaal de regelgever verlaten had, in dienst bij een privé firma met belangen in cryptocurrency. Hij treedt nu op als adviseur van One River Asset Management, een bedrijf dat zich uitsluitend richt op Ethereum en Bitcoin.

De rechtszaak concludeerde het volgende:

Het is in het belang van het publiek dat de regelgeving van de overheid voor de opkomende cryptocurrency markt gebaseerd is op objectieve rechtsbeginselen. Als gevolg daarvan zijn mogelijke belangenconflicten in deze ruimte van groot openbaar belang.

Plaats een reactie