ETC Group lanceert eerste Bitcoin Futures van Europa

Een unicum, aankomende maand komen de allereerste Bitcoin Futures op de Europese markt. De Bitcoin Futures worden gelanceerd op Eurex, de grootste Europese derivatenbeurs. Dit zal de eerste keer zijn dat Bitcoin Futurescontracten beschikbaar zijn voor beleggers op een Crypto ETP in Europa.

ETC Group, Europa’s grootste gespecialiseerde aanbieder van innovatieve, door digitale activa gedekte effecten, kondigde in een persbericht aan dat Eurex, Europa’s grootste derivatenbeurs, op 13 september 2021 Bitcoin ETN Futures zal noteren op basis van zijn vlaggenschipproduct BTCetc. De ETC Groep is de leverancier van effectenhandel voor digitale activa en zal hiermee de aanbieder zijn van de eerste Bitcoin ETP die centraal gecleard zijn.  

De eerste Bitcoin Futures in Europa

Het financieel product zal de naam BTCetc Prysical Bitcoin (BTCE) gaan krijgen. BTCE is ’s werelds zwaarst verhandelde crypto-ETP. Bitcoin ETN Futures is gebaseerd op ETC Group’s BTCetc™ – ETC Group Physical Bitcoin (ticker: BTCE), dat in juni 2020 werd gelanceerd op Deutsche Börse XETRA. Sindsdien is het genoteerd aan meerdere Europese beurzen, en is het momenteel ’s werelds meest verhandelde crypto ETP. Het nieuwe Bitcoin futurescontract zal worden verhandeld in euro’s en fysiek worden geleverd in BTCE, dat voor 100% wordt gedekt door Bitcoin en door elke belegger gemakkelijk kan worden ingewisseld voor de onderliggende Bitcoin.

Bradley Duke, CEO van ETC Group zei: “De aankondiging dat Eurex een Bitcoin futurescontract op basis van BTCE zal noteren, is een game changer. Het vestigt BTCE stevig als de benchmark Bitcoin ETP en go-to product voor Bitcoin prijsontdekking. We zien de selectie van BTCE door Europa’s grootste derivatenbeurs als een erkenning van de kwaliteit van het product en zijn liquiditeit van wereldklasse. Omdat BTCE volledig fungibel is met de onderliggende Bitcoin, betekent dit ook dat fysieke afwikkeling van het futurescontract mogelijk is via BTCE’s standaard mechanisme voor creatie en aflossing.”

Eerste Europese Bitcoin Futures

Opzet Bitcoin Futures

Deze Bitcoin Futures opzet stelt beleggers in staat om de prijsontwikkeling van Bitcoin te volgen in een volledig gereguleerde on-exchange omgeving en op basis van een transparante prijsvorming van de onderliggende BTCE. BTCE’s primaire notering wordt sinds 18 juni 2020 verhandeld op het ETN-handelssegment van Deutsche Börse en is op vergelijkbare wijze gestructureerd als fysieke Gold ETC’s, met een gelijkwaardig fysiek terugbetalingsmechanisme. Bitcoin ETN futures worden centraal gecleard zoals alle andere derivaten die op Eurex worden verhandeld. De standaardprocessen voor clearing, verrekening en risicobeheer van Eurex treden daarbij in werking, beperken het tegenpartijrisico en verlagen de operationele kosten voor marktdeelnemers.

Een ETP is een financieel product waarbij een vermogensbeheerder Bitcoin aanhoudt, en dit in de vorm van een fonds aanbiedt op de markt. Een future is een contract dat je het recht geeft om de onderliggende waarde (in dit geval Bitcoin) te kopen en verkopen tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum. Met Bitcoin Futures kun je dus speculeren op de toekomstige prijs door jouw Bitcoin te koop aan te bieden (in contractvorm). Je kunt daarmee anticiperen op een prijsstijging of juist -daling.

De European Futures Exchange zal dus vanaf volgende maand de eerste op ETP gebaseerde Europese Futures aanbieden. Er zijn al verschillende exchange traded products (ETP’s) op de Europese markt. In juni vorig jaar werd er al een ETP gelanceerd op de Deutsche Börse. Ook komen er soortgelijke producten op de Wiener Boerse, de Oostenrijke beurs.

Bitcoin futures

Groeiende institutionele vraag naar Bitcoin

Randolf Roth, lid van de Raad van Bestuur van Eurex: “Gezien de groeiende institutionele vraag naar veilige blootstelling aan Bitcoin, zijn we verheugd om te beginnen met de notering van deze Bitcoin ETN-futures op onze gereguleerde handels- en clearinginfrastructuur bij Eurex. Deze stap zal een breder scala aan marktdeelnemers in staat stellen om Bitcoin te verhandelen en af ​​te dekken, en deze nieuwe future op dezelfde manier te behandelen als elk ander derivatencontract in termen van centrale clearing, verrekening en risicobeheer.”

In Europa loopt de introductie van Bitcoin Futures allemaal wat soepeler dan in de Verenigde Staten. Daar is het nog altijd wachten op goedkeuring van een exchange traded fund (ETF). De SEC wil vooralsnog echter nog geen goedkeuring geven. In dit opzicht blijkt Europa een vriendelijkere omgeving te zijn voor cryptoproducten nadat de institutionele vraag naar cryptocurrency-gerelateerde producten omhoog is geschoten ten opzichte van de Verenigde Staten.

Bekend is dat BlackRock haar eerste blootstelling aan Bitcoin zocht via de futuresmarkt. Wat dat betreft kan dit financieel product dus nieuwe investeerders in de markt brengen, die voor het eerst met de activaklasse gaan spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=yw1GpbjuAZw

Plaats een reactie