Ethereum bereikt nieuw hoogtepunt

Ethereum heeft vandaag een nogal bijzonder all-time high bereikt en dan heb je het niet over de koers, maar het gaat namelijk over het kapitaal dat ‘opgesloten’ zit in Layer-2 oplossingen van de blockchain, dat met 21 miljard dollar een nieuw hoogtepunt bereikte. Dat aantal vertegenwoordigt een stijging van 333 procent sinds precies een jaar geleden.

Layer-2 oplossing?

Je kunt op een eenvoudige manier uitleggen wat een layer-2 oplossing precies is. Denk aan Layer-2 als een soort notitieboekje dat je naast de algemene boekhouding hebt. Wanneer mensen onderling transacties doen, schrijven ze het eerst op in dat notitieboekje (Layer-2). Het is sneller en goedkoper om dingen daar op te schrijven. Dan, op een later tijdstip, worden al die notities samengevoegd en officieel toegevoegd aan de grote boekhouding (Ethereum).

Zoals hierboven al kort benoemd, doe je dit, omdat het soms langzaam kan zijn en duur om direct in die boekhouding dingen op te schrijven (transacties te doen), dus hebben mensen iets bedacht genaamd deze “Layer-2 oplossingen.”

Om het wat herkenbaarder te maken, kun je deze constructies misschien wel vergelijken met het Nederlandse WieBetaaltWat. In die applicatie kun je namelijk  voor groepen mensen bijhouden wie voor welke dingen betaald heeft en hoef je later pas met elkaar af te rekenen.

Het is wel belangrijk dat je in je achterhoofd houdt dat je vaak inlevert op decentralisatie, waardoor het voor de echte puristen misschien wat minder interessant is om dit soort oplossingen te gebruiken. Over het algemeen wordt decentralisatie vaak gezien als een manier om meer veerkracht, weerbaarheid en democratie te bevorderen in systemen, omdat het de afhankelijkheid van één enkele autoriteit vermindert.

Ethereum bereikt hoogtepunt

De nieuwe stijging Ethereum

Wat vandaag dus is opgevallen, is dat deze Layer-2 oplossingen met 333 procent gestegen zijn in vergelijking tot 2023, terwijl de DeFi-markten slechts een stijging van 38 procent mochten opschrijven over diezelfde periode. Zeker als je bedenkt dat de Ethereum koers met veel meer dan 38 procent is gestegen. Je zou daardoor bijna kunnen bedenken dat DeFi niet echt meer op zoek is naar de interesse van het grote publiek.

Om nog even verder te gaan op de koers, hier gebeurt namelijk een hoop mee.

Ethereum oprichter Vitalik Buterin heeft twee dagen geleden de koers van ERC20 token Ethereum name service (ENS) een enorme boost gegeven. De Russische crypto-ingenieur sprak vol lof op sociale mediaplatform X over het Ethereum project. Als gevolg schoot de koers met meer dan 60 procent de lucht in tot hoogtes die lange tijd niet meer gezien zijn.

Buterin schreef veel over het project in een bericht op X door het te labelen als ‘’super belangrijk’’ en herhaalde dat het platform toegankelijk en betaalbaar moet blijven voor alle gebruikers van het Ethereum netwerk, vooral die op layer-2 netwerken. De nieuwe all-time high komt dus wel degelijk ergens vandaan. Zo zie je maar weer dat alles met elkaar verbonden is.

Ethereum Name Service is een platform dat het mogelijk maakt om wallet adressen om te zetten in gemakkelijk leesbare namen. De huidige wallet adressen bevatten een lange reeks aan letters en cijfers, wat bij velen tot verwarring en zelfs verlies van tegoeden kan leiden.

Ethereum Name Service biedt gebruikers de mogelijkheid een eigen domeinnaam te kiezen dat eindigt op ‘.eth’. Hiermee wordt het makkelijker om fondsen over te maken tussen partijen op het netwerk.

Concurrentie

Ethereum bereikt nieuw hoogtepunt, dat is wel zeker. Het is op het moment van schrijven nog altijd de grootste altcoin. Er zijn dan ook meer dan genoeg gebruiksdoelen voor deze blockchain, waaronder het minten van non-fungible tokens (NFT’s). Maar in december waren NFT’s op Ethereum minder populair. Solana (SOL) heeft het stokje namelijk van Ethereum overgenomen.

Decrypt claimt op basis van berekende on-chain data van CryptoSlam dat handelaren in december op Solana ongeveer 366,5 miljoen dollar aan NFT’s hebben gekocht en verkocht. In diezelfde periode was Ethereum goed voor 353,2 miljoen dollar aan NFT-transacties, Solana was dus net iets groter. Het is voor het eerst sinds het bestaan van Solana dat dit gebeurt. Voor hen dus ook zeker een mijlpaal om trots op te kunnen zijn.

Ethereum bereikt een nieuw hoogtepunt

Tegelijkertijd blijkt het allemaal niet zo gek te zijn, omdat Solana niet de eerste blockchain is die dit voor elkaar krijgt. Afgelopen november deed Bitcoin (BTC) dit namelijk ook al. Is dit het moment dat Ethereum wat meer moet opletten?

Wil je nu ook wel eens een start maken met verschillende vormen van crypto? Bij Bitvavo kun je er enorm veel informatie over vinden en meteen ook mee aan de slag gaan. Kijk dus snel.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie