Zodra Ethereum een Proof-of-Stake blockchain wordt, heeft dit consequenties voor de Ethereum mijnwerkers. Wat gebeurt er dan met de ETH-mijnwerkers en wat zullen ze doen?
Inhoudsopgave
Ethereum 2.0 upgrade heeft consequenties voor Ethereum mijnwerkers
De Ethereum 2.0 upgrade staat gepland voor later dit jaar. Hiermee komt er een eind aan een lange reeks vertragingen. Het Ethereum netwerk zal dan werken op een Proof-of-Work consensus.
Op zich goed nieuws, maar voor de Ethereum mijnwerkers brengt het ook nadelen met zich mee. Omdat hun apparatuur hiervoor niet geschikt is, zullen ze noodgedwongen moeten kiezen om andere munten te minen, of ander apparatuur aanschaffen. Daarnaast moeten de mijnwerkers zich ook opnieuw laten certificeren als ETH-stakers.
GPU versus ASIC
Het huidige Ethereum-consensus is gebaseerd op het PoW-consensus, dat vergelijkbaar is met het dat van Bitcoin. Daarom is het mijnbouwproces bijna identiek voor ETH. Ethereum mijnwerkers gebruiken hun mijnbouw apparatuur om beloningen te verdienen voor elk blok dat ze weten te voltooien.
Maar er is een groot verschil tussen deze processen. Het Bitcoin-mining draait op ASIC’s, dit zijn grote luide machines die speciaal ontworpen zijn voor het cryptocurrency mining die geclusterd zijn in regio’s met goedkope elektriciteit. Het PoW-hash algortime van Ethereum. Ethash genaamd, is speciaal ontworpen voor GPU’s die door grote wereldwijde chipmakers worden gemaakt, zoals AMD en Nvidia.
GPU’s zijn veel goedkoper en toegankelijker dan ASIC’s, zo legde Thomas Heller, de Global Business Director van cryptocurrency-miningpool F2Pool, uit. Hij gaf aan dat juist omdat ASIC’s zeer gespecialiseerde machines zijn, het vaak een enorme technologische sprong is als een nieuwe generatie wordt uitgebracht. Hun hash-snelheid is dan veel hoger en de energie-efficiëntie is beter dan die van de vorige generatie. Om dit te kunnen ontwikkelen hebben de abrikanten veel geld uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. ASICS machines zijn vaak vrij duur, terwijl GPU’s een stuk betaalbaarder zijn.
Heller voegde eraan toe dat degenen die GPU-mijnwerkers gebruiken “veel meer flexibiliteit hebben in wat ze kunnen minen. Een Nvidia GeForce GTX 1080 Ti-kaart – een populaire keuze – kan bijvoorbeeld meer dan 15 verschillende cryptovaluta’s minen, terwijl ASIC-eenheden normaal gesproken slechts één valuta ondersteunen.
Sommige ASIC’s wel in staat om Ethereum te minen
Desalniettemin is het Ethereum-netwerk niet volledig immuun voor ASIC-mijnwerkers – althans in de huidige staat. In april 2018 bracht Bitmain de Antminer E3 uit, een ASIC die speciaal is geproduceerd voor Ethereum mijnwerkers.
Ondanks dat het een zeer succesvol model is met een hash-snelheid van 180 megahashes per seconde en een stroomverbruik van 800 Watt, heeft het gemengde reacties gekregen van de Ethereum mijnwerkers. Een aanzienlijk deel van de eigenaren van GPU-rigs leek verlies te hebben geleden toen ze de ASIC’s eenmaal hadden aangesloten. Andere Ethereum mijnwerkers werden zelfs gedwongen over te schakelen naar andere netwerken.
Wat gebeurt er met de echte Ethereum mijnwerkers?
Het netwerk zal in eerste instantie een hybride model ondersteunen dat zowel PoW als PoS omvat. Hierdoor blijft er wat ruimte over voor zowel GPU als ASIC-mijnwerkers. Er zal zeker een overgangsperiode zijn waarin beide netwerken actief zijn.
Het zal zeker enige tijd duren voordat de meerderheid van ETH1 overgaat naar ETH2 – mogelijk jaren en niet maanden. Het goede nieuws over de traagheid van deze overgang is dat DApps- en DeFi-platforms op hun gemak kunnen overstappen op basis van PoW bewijs van levensvatbaarheid, veiligheid en acceptatie. Dit is positief voor het Ethereum-ecosysteem.
Zodra Ethereum volledig op de PoS-rails draait, hebben miners twee opties. Een daarvan is om de apparatuur te verkopen en dat geld te gebruiken om meer ETH te verzamelen en te beginnen met uitzetten. Een andere optie, exclusief beschikbaar voor GPU-mijnwerkers, is om eenvoudig over te schakelen naar andere Ethash-netwerken en altcoins te minen.
Wat het ecosysteem van Ethereum in het algemeen betreft, verzekeren experts dat de overgang naar PoS op een ongecompliceerde manier zal worden uitgevoerd. De netwerkdeelnemers – losse gebruikers en gedecentraliseerde applicaties die op Ethereum zijn gebouwd – zullen de verandering nauwelijks merken. Viktor Bunin, een protocolspecialist bij blockchain-infrastructuurbedrijf en Libra Association-lid Bison Trails, bevestigde dit door te zeggen dat het enige dat zal veranderen, is het consensusmechanisme, dus DApps en gebruikers zouden geen verandering moeten opmerken.