Bitcoin crasht door fake nieuws

Bitcoin (BTC) is ontzettend gedaald rond 22:30 dinsdagavond. Een aankondiging van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op X (voorheen Twitter) blijkt fake nieuws te zijn. In de aankondiging stond dat de SEC verschillende ETF’s heeft goedgekeurd en dat ze op alle nationale exchanges konden worden verhandeld.

Het bericht: fake nieuws

Gisteren rond kwart over tien op de avond publiceerde de U.S. Securities and Exchange Commission een bericht op X dat bitcoin spot ETF’s waren goedgekeurd. Na het nieuws steeg bitcoin enorm hard, naar een hoogtepunt van 47.760 dollar binnen een kwartier. Het nieuws bleek echter nep, nadat SEC voorzitter Gary Gensler op zijn X pagina plaatste dat het SEC account was gehackt.

Tot nu toe zijn er nog geen ETF’s goedgekeurd, meldt SEC voorzitter Gary Gensler op X. Het ging waarschijnlijk om een poging van de hacker om de bitcoin markt te manipuleren. Je zou kunnen zeggen dat dit ook wel degelijk is gelukt.

Het SEC account is nu weer in handen van de organisatie en heeft dus ook aangekondigd dat het nepnieuws was. Wie er nu precies achter de hack zit is nog niet bekend. Nadat bekend werd gemaakt dat de ETF’s nog niet zijn goedgekeurd, daalde de koers terug naar een dieptepunt van 45.500 dollar. Het zou heel goed kunnen zijn dat dit nog verder naar beneden zal gaan.

Voordat er duidelijk werd dat het op fake nieuws ging, waren er een hoop partijen die er toch ook wel echt in geloofden. Onder andere het grote nieuwsplatform CoinTelegraph is bijvoorbeeld in het nepnieuws getrapt. Het artikel dat gepubliceerd werd, toen de bitcoin ETF geaccepteerd leek te zijn, staat nog steeds op de homepage. Het artikel zelf kun je alleen niet meer lezen nu.

Bloomberg analist Eric Balchunas, die alles nauwkeurig heeft gevolgd, vindt het een gevaarlijk effectief opgezet plan. Volgens hem was de tweet erg geloofwaardig en vandaar precies iets wat hij zou verwachten van het overheidsorgaan. Het enige puntje van aandacht vindt hij de timing, waarbij hij het vandaag gepaster had gevonden. Aangezien de deadline ook vandaag is, zou het nog geloofwaardiger overkomen.

Fake nieuws Bitcoin

Eerdere voorspellingen

Nog voordat dit fake nieuws naar buiten kwam, waren er al wat analisten die aangegeven hadden dat onder andere bitcoin enorm zou dalen. Als je dit nu terug leest, zou je ook wel kunnen zeggen dat het voor bitcoin zeker nog niet veilig is op dit moment en in de komende periode.

De pseudonieme analist Capo, die bekendstaat om zijn gefaalde voorspelling van een Bitcoin koers van 12.000 dollar gedurende de afgelopen bearmarkt, dacht dat zowel Bitcoin als Ethereum na de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETFs aan gigantische dalingen zouden beginnen. Capo is niet de enige die dit dacht. Nu de koers al zo is gedaald, kan het alleen maar erger worden in de komende week.

Het lijkt erop dat Capo rond 15 januari inzet op een Bitcoin koers van 30.000 tot 31.000 dollar. Die zone noemt hij zelfs de “eerste grote steun,” waarmee hij insinueert dat er in potentie dus nog meer dalingen aankomen.

Overigens is Capo niet alleen bearish over de Bitcoin koers. Ook voor Ethereum voorspelt hij op korte termijn een rally richting de koers van 2.600 dollar, waarna een gigantische correctie moet beginnen.

Het is wel lastig om serieus te nemen allemaal, want aan de andere kant heb je partijen als BlackRock en Fidelity die grote bergen aan kapitaal hebben en voor het eerst echt toegang krijgen tot Bitcoin of de digitale munt. Ze hebben voor het eerst voldoende vertrouwen om in te stappen en dat kan een bijzonder moment worden.

Officieel besluit

Uiteindelijk zal de SEC er toch echt aan moeten geloven en vandaag naar buiten moeten treden met een eindoordeel voor de gezamenlijke Bitcoin ETF-aanvraag van ARK Invest en 21Shares. Het heeft nu ook wel lang genoeg geduurd.

Naar verwachting zal de toezichthouder meerdere ETF’s goedkeuren, om zo een concurrentievoordeel te ontnemen. Het belooft daarom een spannende dag te worden die weleens een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenisboeken van het crypto landschap zou kunnen vormen.

Door fake nieuws crasht Bitcoin

Het is nu dus nog even de laatste lootjes doorzetten en dan weet iedereen het eindelijk. Na zo lang wachten, kun je er straks niet meer omheen. Blijf de ontwikkelingen vandaag dus goed volgen.

Nu is het tijd om zelf ook handelaar te worden in crypto en dit kun je doen op Bitvavo. Het online handelsplatform van Nederland. Je vindt er verschillende cryptocurrencies en hierdoor zit er voor iedereen wel wat interessants tussen. Wacht daarom niet langer en zet vandaag al je eerste stappen.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie