Fed kondigt massale renteverhoging van 75 basispunten aan, wat betekent dit voor de Bitcoin markt?

De afgelopen week was de cryptomarkt zeer volatiel. Nu de Amerikaanse Fed ingrijpt om de inflatie te drukken, zal de Bitcoin markt en gehele crypto markt waarschijnlijk volatiel blijven. Dit zou ook het begin kunnen zijn van Bitcoin’s consolidatie op lange termijn.

Verhoging rentevoet met 75 basispunten

Om de snel stijgende inflatie onder controle te krijgen, kondigde de Amerikaanse Federal Reserve een verhoging van de rentevoet met 75 basispunten aan, de hoogste ooit in 28 jaar.

Deze ongekende acties komen op het moment dat de inflatie in de VS een hoogtepunt van vier decennia bereikt. Vlak voor de aankondiging van de Fed kreeg Bitcoin te maken met nog een crash van 20% die dichter bij $20.000 kwam.

Maar omdat de aankondiging in de verwachte lijn lag, juichten Wall Street en de gehele cryptomarkt later. Op het moment van schrijven is de handel in Bitcoin met 2,5% gestegen en staat de Bitcoin koers op $22.423 en een marktkap van $428 miljard.

Tijdens de persconferentie van afgelopen woensdag zei Federal Reserve voorzitter Jerome Powell: “Het huidige beeld is duidelijk te zien. De arbeidsmarkt is extreem krap, en de inflatie is veel te hoog”.

Powell voegde er verder aan toe dat de Amerikaanse centrale bank de “overwinning” pas zal uitroepen als ze sterke bewijzen heeft dat de inflatie afneemt. Dit betekent dat als de inflatie in de maand juni hoog blijft, we voor de volgende maand weer een renteverhoging kunnen verwachten.

De centrale bank zei: “Bij de beoordeling van de passende koers van het monetaire beleid zal het Comité de implicaties van binnenkomende informatie voor de economische vooruitzichten blijven volgen.

Het Comité zou bereid zijn de koers van het monetaire beleid waar nodig aan te passen als er risico’s opduiken die de verwezenlijking van de doelstellingen van het Comité zouden kunnen belemmeren”.

De Amerikaanse werkloosheidsclaims zijn vorige maand het verwachte aantal voorbijgeschoten, wat voor de Fed nog een reden tot bezorgdheid zou kunnen zijn.

Bitcoin markt

De verwachtingen van Fed voor 2022 en 2023

Tegelijk met zijn forse renteverhoging verlaagde de Amerikaanse Federal Reserve ook zijn BBP-verwachting voor het jaar tot een winst van 1,7%. Deze verlaging komt van het cijfer van 2,8% dat de regeringsbank in maart nog had voorspeld.

Verder groeide de door de Fed verwachte inflatie dit jaar van 4,3% naar 5,2%. Desondanks verwacht het Federal Open Market Committee (FOMC) dat de inflatie in 2023 zal afnemen.

Het Comité toonde zich ook optimistisch over de toestand van de economie volgend jaar, ondanks de hogere inflatie. Volgens het FOMC was er sprake van een opleving van de algemene economische activiteiten, na de luwte van het eerste kwartaal.

Het comité verklaarde ook dat er de laatste paar maanden een aanzienlijke toename van het aantal banen was. Bovendien zei het dat het werkloosheidscijfer in die periode ook laag bleef.

Hoe staan de Bitcoin markt ervoor?

De Bitcoin markt en de gehele cryptomarkt hebben genoeg pijn gezien nadat de VS vorige week vrijdag zijn inflatiecijfers vrijgaf. Zelfs vóór de laatste aankondiging van de Fed zagen we een correctie van 25% bij Bitcoin. De gehele cryptomarkt is deze week onder de grens van $ 1 biljoen is gegleden.

Microstrategy CEO Michael Saylor blijft positief over de Bitcoin markt. Hij zei dat het bedrijf elke Bitcoin strategie getest heeft. Saylor gelooft dat, ondanks de volatiele Bitcoin markt, het nu een goed instapmoment voor Bitcoin zou kunnen zijn. “Niemand had ooit geld verloren na vier jaar in Bitcoin geïnvesteerd te hebben. Het eenvoudig voortschrijdend gemiddelde van BTC over vier jaar is $21.685,” zei hij.

Maar het zou nog te vroeg zijn om iets te zeggen over de verdere ontwikkeling van de Bitcoin markt. Laten we eerst kijken of de verkopers eindelijk moe worden of dat ze nog agressiever worden. In het eerste geval zouden we een consolidatiefase van meerdere maanden kunnen ingaan. De populaire marktanalist Rekt Capital zei dat de BTC consolidatie kan doorlopen tot december 2022.

Om een overzicht te krijgen van de volgende Bitcoin bodem, zei de analist ook dat als BTC de geschiedenis herhaalt en de bodem ongeveer 517-547 dagen vóór halvering 2024 komt, dan zou Bitcoin in okt/nov ’22 haar bodem bereiken. Maar de Bitcoin markt is de laatste tijd zo sterk gedaald dat het moeilijk is te denken dat de bodem niet eerder in zal zijn.

Kortom, het blijft spannen hoe de Bitcoin markt de komende tijd gaat bewegen.

Plaats een reactie