De prijs van Bitcoin zakte dit weekend enorm. Waar kwam de Bitcoin daling vandaan? Hieronder benoemen we een aantal oorzaken van deze ‘zwarte zondag’.
Inhoudsopgave
Flinke Bitcoin daling en daling van andere cryptocurrencies afgelopen weekend
Daar waar de waarde van de Bitcoin cryptomunt de afgelopen weken flink bleef stijgen, vond er het afgelopen weekend een flinke Bitcoin daling plaats van maar liefst 14%. Na het bereiken van een recordhoogte van 62.818 USD afgelopen week, zakte de koers van de cryptomunt naar 54.750 USD op zondag. Gisteren herstelde de markt zich, maar waar kwam deze grote Bitcoin daling vandaan? Hieronder benoemen we een aantal oorzaken van deze zogeheten ‘zwarte zondag’.
De nieuwsberichten hadden een grote invloed op de Bitcoin daling
De afgelopen dagen waren er een aantal nieuwsberichten die een negatieve invloed hadden op de koers van Bitcoin en een groot aantal andere cryptomunten. De nieuwsberichten gingen over een aankondiging van FXHedge, de lagere hash rates in China en ook het Turkse verbod op betalingen met cryptocurrencies. Hieronder bespreken we de verschillende factoren die invloed hadden op de Bitcoin daling.
Aankondiging FXHedge
De markt reageerde nogal heftig op een Tweet-bericht van het FXHedge twitteraccount. Volgens dit account is het Amerikaanse ministerie van Financiën bezig met aanklachten tegen verschillende financiële instituten en bedrijven. Omdat dit niet in handen is van de U.S. Treasury, er geen bevestiging kwam en dit Twitteraccount bekend staat voor het verspreiden van nepnieuws, wordt het vooralsnog als nepnieuws beschouwd.
Lagere hash rates ook van invloed op de Bitcoin daling
De hash rates (de rekenkracht van alle Bitcoin miners) daalde de afgelopen week flink. Dit werd o.a. veroorzaakt door een grote stroomstoring in China die veel miners had getroffen. Op dit moment kunnen hierdoor minder blocks worden gevonden door de miners. Maar Bitcoin zal zichzelf aanpassen aan deze nieuwe mining situatie. Het netwerk is niet kapot, blijft gewoon draaien en kan tegen dit soort tegenslagen.
Turkse verbod op cryptocurrency betalingen
Ook was er vorige week een aankondiging vanuit Turkije die invloed had op de Bitcoin daling. In Turkije wordt het namelijk verboden dat Crypto-houders verboden betalingen doen met hun digitale activa. Volgens de aankondiging van afgelopen vrijdag door de Centrale Bank van de Republiek Turkije zal het verbod per 30 april ingaan.
Grote hoeveelheid liquidaties zorgde voor Bitcoin daling
De prijs van Bitcoin en andere crytptomunten is een kwestie van vraag en aanbod. Met name als er veel liquidaties plaatsvinden, zorgt dit voor sterke volatiliteit. Volgens de gegevens van Bybt werd er in 24 uur voor maar liefst 9.85 miljard USD aan opties geliquideerd. Dit zorgde voor een flinke daling van de koers. Na de grote dip van 10.000 USD wist de koers zich enigszins te herstellen. Maar dit was te laat om veel long posities te redden.
Zo’n 90% van deze liquidaties kwam van partijen die posities hadden ingenomen speculerend op een (veel) hogere prijs van BTC. Binance was dit weekend verantwoordelijk voor 4,7 miljard USD (zo’n 50%) van deze liquidaties. Maar ook veel particuliere beleggers gingen naar aanleiding van de nieuwsberichten en koersverloop massaal over tot het verkopen van hun cryptocurrencies. Dit veroorzaakte een zogeheten sneeuwbal-effect en een sterke volatiliteit.
Geen paniek
In december 2020 brak Bitcoin de grens van 20.000 USD en de koers staat nu nog altijd op 54.693,60 USD. In de Bitcoin wereld horen dit soort dagen en weken van flinke Bitcoin dalingen van de prijs erbij. Mocht je toch stress hebben gehad van de sterke prijsbewegingen, bekijk dan je beleggingsstrategie nog eens goed. De kunst met Bitcoin is het zo lang mogelijk vasthouden. Met een helder investeringsplan en een duidelijk doel voor ogen is dit een stuk makkelijker.
Dus geen paniek en hold on! Af en toe een Bitcoin daling hoort erbij.
https://www.youtube.com/watch?v=HlvWOCf5SSw