Fout in smart contracts, OpenSea verkoopt NFT’s voor te lage prijs

Dat er grote bedragen omgaan in de handel in NFT’s is alom bekend. Onlangs werd bekend dat het populaire NFT-platform OpenSea enige tijd NFT’s verkocht voor een veel te lage prijs.  Hieronder bevonden zich enkele zeer zeldzame exemplaren. De oorzaak zit in een fout in de smart contracts. OpenSea heeft er tot nu weinig ruchtbaarheid aan gegeven om verder misbruik te voorkomen. Het bedrijf heeft al wel contact opgenomen met de getroffen partijen voor de schadeloosstelling.

Fout in smart contracts OpenSea

Een NFT, oftewel een ‘non-fungible token’, moet worden gezien als een niet-uitwisselbare token dat dat is gebaseerd op de blockchain-technologie, veelal met Ethereum als basis. Je kunt het zien als een digitaal certificaat van echtheid voor specifieke digitale afbeeldingen of voorwerpen. Het laatste jaar zijn NFT’s steeds populairder geworden en neemt de handel enorm toe. Er zijn gevallen bekend dat er miljoenen dollars voor NFT’s van bepaalde digitale kunstwerken werd betaald.

Volgens deskundigen ligt de fout in smart contracts die nu aan het licht komt, aan de wijze waarop het NFT platform omgaat met de bijbehorende smart contracts. OpenSea doet dit op dusdanige manier, dat er kennelijk misbruik kan worden gemaakt van op inactieve contracten opgeslagen informatie, maar die nog wel via OpenSea zijn te vinden. De smart contracts werken in deze situatie op een manier dat het eigenaarschap direct overgaat naar de koper, zodra die akkoord is gegaan met de verkoopprijs.

Zo kon het door deze fout bijvoorbeeld gebeuren dat een zeldzame NFT met de naam Bored Ape Yacht Club #9991, kon worden aangekocht voor slechts 0,77 ETH. Omgerekend is dit zo’n 1.760 USD. Vervolgens is dezelfde NFT weer razendsnel verkocht voor maar liefst 84,2 ETH. Als we dit omrekenen, komen we uit op 192.400 USD. Reken maar uit je winst.

De voorbijgaande dagen is er al minimaal acht keer geprofiteerd van de fout in smart contracts. OpenSea is op dit moment het grootste en bekendste platform waar kan worden gehandeld in NFT’s. 

fout in smart contracts opensea

Oplossing in de vorm van een nieuw dashboard

Er zijn er tot nu toe voor ruim een miljoen USD aan NFT’s voor een veel te lage prijs naar een nieuwe eigenaar overgegaan door de fout in de smart contracts.  OpenSea zegt dat het om oude inactieve listings gaat, die door de fout ineens weer op het platform komen te staan.

Om de problemen op te lossen, heeft het platform OpenSea inmiddels een nieuwe lijstbeheerder uitgebracht. Een onderdeel hiervan is het geheel nieuwe dashboard waarin gebruikers de inactieve listings met een druk op de knop kunnen verwijderen.

Tal Be’ery, de Chief Technology Officer van de bekende crypto wallet ZenGo reageert kritisch. In zijn ogen zal het nieuwe dashboard helemaal niet zo veel oplossen. Volgens Be’ery zal de nu geboden oplossing alleen maar voor nieuwe gebruikers goed werken. De reeds bestaande gebruikers die nog steeds listings hebben staan, zullen dan ook helemaal niets hebben aan het door OpenSea gelanceerde dashboard aldus Be’ery. Omdat het slechts een aanpassing van de webapp betreft en er dus niets gedaan is aan de problemen met de smart contracts. OpenSea zal hier dus zeker ook iets aan moeten doen, anders lopen zij nog steeds risico’s.

fout in smart contracts van OpenSea

Schadeloosstelling door fout in smart contracts

De schade door de fout in smart contracts is fors en er zijn een behoorlijk aantal gedupeerden. Er zal ook ongetwijfeld veel discussie over ontstaan. Naar verluidt, heeft het platform OpenSea in de tussentijd al wel contact gelegd met de gedupeerde verkopers. Een woordvoerder van het platform zegt hierover dat zij allemaal schadeloos zullen worden gesteld en hun geld dus terug krijgen. Hier voegde hij aan toe dat het bedrijf het nieuws bewust aan de grote klok heeft gehangen om verder misbruik tegen te gaan en zo grotere verliezen te voorkomen. 

https://www.youtube.com/watch?v=O5w9FiEtygM

Plaats een reactie