Wat is de gemiddelde Bitcoin leeftijd?

Als we kijken naar de gemiddelde Bitcoin leeftijd dan zien we dat 22% van alle Bitcoin in handen zijn van investeerders die tussen 2016 en 2019 hebben geïnvesteerd. Dit blijkt uit een verslag van Glassnode. De analisten van Glassnode schrijven elke week een verslag over de Bitcoin blockchain gegevens. 

Het verslag laat zien dat de cryptomarkt als geheel zich maar in een smal handelsbereik begeeft. Dit wordt afgeleid uit de beweeglijkheid van de koers. Er wordt dan gekeken naar het sentiment en de volatiliteit. In het verslag wordt een breed scala aan statistieken en indicatoren over de hele Bitcoin-markt verkent om het algemene sentiment vast te stellen.

Stilte voor de storm

Het was een indrukwekkend rustige week op de Bitcoin-markt, omdat de volatiliteit blijft wegsijpelen en de prijzen zich in een krap consolidatiebereik dringen. Volgens Glassnode is er een stilte voor de storm. Dit komt omdat er weinig activiteit zichtbaar is in on-chain statistieken en de afgeleide indicatoren. 

Het dieptepunt van de afgelopen week van de Bitcoin koers ligt op 32.337 dollar, terwijl de week was gestart met een Bitcoin koers van 35.128 dollar.

Bitcoin leeftijd

Herstellend rekenkracht en hashkracht

Het rapport van Glassnode reageert ook op de rekenkracht op het netwerk van Bitcoin. Op het hoogtepunt zou de rekenkracht afnemen met 55%, maar dit werd hersteld naar ongeveer 39%.

Er komt een hashkracht van ongeveer 29% terug in het netwerk als dit niveau aanhoudt en ook representatief is. Dit kan te maken hebben met eerder verouderde apparatuur die weer een nieuw leven hebben gekregen, en met Chinese miners die hun apparatuur met succes hebben verplaatst.

Bitcoin leeftijd Grayscale

Uitputting van valutareserves

Een belangrijk thema in 2020 en het eerste kwartaal van 2021 is dat er een aanhoudende uitstroom bij beurzen aanwezig is. Veel coins werden opgekocht voor het GBTC-fonds beheert bij Grayscale, of werd ingezameld door instellingen. Hierdoor zijn er steeds minder coins op beurzen beschikbaar, hier werd veel over geschreven in 2020 en 2021

Deze trend werd extreem omgekeerd in de maand mei. Dit gebeurde toen een stroom aan Bitcoins naar beurzen werden gestort, de koers nam hierdoor af met 50%. Op basis van een 14-daags voortschrijdend gemiddelde hebben met name de afgelopen twee weken een positiever rendement op de uitstroom van valuta, en lijkt er een draai te zijn in de trend. Gemiddeld genomen neemt het aantal Bitcoin per dag met 2.000 af op beurzen.

Bitcoin leeftijd-

Bitcoin leeftijd van de investeerders

De ratio tussen de ‘ Bitcoin leeftijd’ van de investeerders en het aantal Bitcoin kan gemakkelijk worden gezien uit de erg interessante grafiek van het verslag. Hier worden de HODL waves uitgelicht, de grafiek is gefilterd voor de Bitcoin leeftijd tussen de 2 jaar en 5 jaar. Deze Bitcoin leeftijdsklassen weerspiegelen twee groepen kopers met een sterke overtuiging, beide met aanzienlijke volatiliteit. 

Bitcoin leeftijd

Het verslag van Glassnode suggereert dat over het algemeen oudere munten steeds meer inactief zijn, dit wordt ook door de grafiek ondersteund. Uit de grafiek kunnen we ook een paar interessante bevindingen halen en nog een aantal datapunten ondersteunen deze stelling. 

  • Houders met een Bitcoin leeftijd 2 jaar tot 3 jaar verzamelden zich in de bearmarkt van eind 2018 tot de piek van 2019. Deze houders hebben op dit moment 9,8% van het aanbod in handen.
  • 5,2% van het circulerende aanbod is ‘gerijpt’ van de 2 – 3 jaar Bitcoin leeftijd naar de 3-5 jaar Bitcoin leeftijd sinds maart 2020.
  • De kopers van de bullmarkt van de laatste cycli wordt vertegenwoordigd door de houders met een Bitcoin leeftijd van 3 tot 5 jaar verzameld tussen juli 2016 en juli 2018. Deze groep blijft wel groeien en vertegenwoordigd momenteel 13,1 procent van het aanbod. Deze investeerders hebben veel volatiliteit doorstaan en kochten tussen 640 en de vorige ATH van 20.000 dollar.
  • De munten met een Bitcoin leeftijd van 6 tot 12 maanden zijn in deze cyclus gekocht door kopers op de bullmarkt. deze kopers hebben nu wel 9% van de muntvoorraad in handen. Vanaf begin april is deze Bitcoin leeftijdscategorie opmerkelijk aan het toenemen, wat aangeeft dat een grote groep van de kopers van november-december 2020 hun munten niet hebben verbruikt.

Kortom, we zien dat de Bitcoin leeftijd steeds meer toeneemt. Dit is natuurlijk logisch, want de munt wordt ook steeds ouder en steeds meer mainstream. Hoe meer investeerders de waarde inzien van de munt en geloven dat de munt op de lange termijn flink zal toenemen in waarde, hoe hoger de gemiddelde Bitcoin leeftijd zal worden. 

https://www.youtube.com/watch?v=hR5c09RryQM

Plaats een reactie