Goedkeuring ETF sneller dan verwacht? Een vliegende start voor 2024

2024 is dan eindelijk hier en het lijkt erop dat het jaar erg goed zal beginnen. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) staat wellicht op het punt om aanvragen voor een spot Bitcoin ETF goed te keuren. Volgens een recent rapport van Reuters, uitgebracht op zaterdag 30 december, is er een sterk vermoeden dat dit sneller gaat gebeuren dan verwacht.

Eerdere goedkeuring ETF

Eerst stond de datum en mogelijke goedkeuring nog op 10 januari, want dat is ook de deadline. Op deze datum is de SEC namelijk verplicht om het finale besluit bekend te maken over de langverwachte aanvragen van investeringsfondsen zoals ARK Invest en 21Shares.

Een dag voor het rapport van Reuters, dienden bedrijven als BlackRock, ARK Invest en 21 Shares, Invesco Galaxy, Fidelity, Valkyrie, WisdomTree, Bitwise, Franklin Templeton en VanEck allemaal hun laatste wijzigingen in hun S-1 aanvragen in. De SEC had vrijdag als deadline gesteld voor het indienen van de laatste aanpassingen. Deze wijzigingen bevatten details zoals kosten en ‘geautoriseerde deelnemers’ (AP’s).

Als het gaat om kosten heeft Invesco Galaxy aangegeven de eerste zes maanden en voor de eerste 5 miljard dollar van haar Bitcoin ETF geen kosten in rekening te brengen. JPMorgan is eigenlijk de grootste aangewezen deelnemer en het is nogal bijzonder om te zien dat hij niet alleen voor BlackRock’s Bitcoin ETF optreedt, maar ook voor andere aanvragers.

Goedkeuring ETF in 2024

Koers van 1 miljoen?

Bitcoin-maximalist Samson Mow is oprichter van het bedrijf JAN3. Hij voorspelt na de lancering van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten een Bitcoin koers van 1 miljoen dollar. Dat is een vrij gewaagde uitspraak. In een interview nog niet zo lang geleden, voorspelde hij dat de aanstormende bullmarkt significant anders is dan bullmarkten uit het verleden, waarmee de vierjarige-cyclus wordt gebroken.

Volgens Samson Mow zal deze niet te stoppen koersexplosie van Bitcoin worden gedreven door een combinatie van vraag- en aanbodschokken.

“Het lijkt erop dat alle Bitcoin ETFs op dezelfde dag goedkeuring krijgen. Wat dit betekent is dat een heel beperkt aanbod van Bitcoin wordt geconfronteerd met een gigantische berg aan kapitaal. Er is al een beperkt aantal Bitcoin beschikbaar bij de beurzen, waardoor we een aanbodschok vermenigvuldigd met een vraagschok krijgen. Dat levert een prijsschok op.

Dat is waarom Bitcoin in één keer heel erg kan stijgen”, aldus Samson Mow.

Verder geeft hij ook nog aan dat de huidige rally van Bitcoin niet eens zo bijzonder is. “Dit is een rally voor mieren. De echte rally gaat Bitcoin naar de koers van 1 miljoen dollar sturen en dat is op het moment dat de Spot Bitcoin ETFs op de markt komen en we tientallen miljarden of misschien wel honderden miljarden dollars naar Bitcoin zien stromen op heel korte termijn”, aldus Mow.

Andere inzichten

Buiten Samson Mow vindt ook Real Vision CEO Raoul Pal dat de koers een flinke sprong zal maken. Echter begint hij niet meteen bij een miljoen, maar denkt dat Bitcoin bij de 500.000 dollar even blijft hangen en vervolgens de stijging gaat maken naar de 1 miljoen dollar. Dit zou volgens hem moeten gebeuren richting het einde van 2025.

Ook heeft Raoul Pal het gehad over Ethereum (ETH). Volgens Pal zal de goedkeuring van een spot ETF die hij dus wel degelijk ook verwacht, een positieve invloed hebben op Ethereum, omdat hij verwacht dat marktdeelnemers hun BTC-winsten opnieuw zullen investeren in ETH.

Zelf zei hij dit: “Dus ETH doet gewoon wat het zou moeten doen. Maar het geeft ons niet de grote verrassing. Ik denk dat die verrassing komt op het moment dat de ETF in Bitcoin uitkomt en mensen zich zullen richten op de ETH ETF. En het zal het ETH-ecosysteem tot leven brengen.

Goedkeuring van ETF

Dit jaar is het het verhaal geweest van Solana, waar ik het hele jaar al in zit, en Bitcoin. Die barbell is de beste handel ter wereld geweest. Of eigenlijk gezegd, SOL is de beste handel ter wereld, zonder twijfel. Maar ETH zal inlopen, het zal het goed doen.”

Bitcoin zou over een tijdje nogal in de problemen kunnen komen, aangezien investeerders hun kapitaal binnen de crypto-markten verplaatsen om meer winst te genereren. Hierdoor zullen ze de aankomende periode wat meer gaan letten op onder andere ETH, als ze dat niet al deden de afgelopen maanden.

Ook jij kunt hierover meedenken als je lid wordt van Bitvavo. Hier vind je namelijk alles over de Bitcoin koersen en kun je zelf ook investeren. Er is toch bijna geen betere manier om het nieuwe jaar mee te starten? 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie