Britse politie neemt voor 435 Miljoen USD aan illegale Bitcoin in beslag

De Britse politiediensten hebben de afgelopen vijf jaar voor zo’n 322 Miljoen GBP, omgerekend zo’n 435 Miljoen USD, aan Bitcoin en nog verschillende ander cryptovaluta in beslag genomen. De inbeslagnames waren het resultaat van een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken dat zij de afgelopen jaren deden.

In beslagname illegale Bitcoin

Uit de Freedom of Information (FOI) verzoeken door New Scientist blijkt dat de afgelopen jaren 12 Britse politiekorpsen cryptovaluta in beslag genomen. Het Verenigd Koninkrijk telt in totaal 48 korpsen. Overigens hebben er 15 korpsen niet gereageerd op de verzoeken of weigerden ze informatie te verstrekken. 

Het bedrag van 322 Miljoen GBP kan dus in werkelijkheid nog wel hoger uitvallen. Naast illegale Bitcoin, dit was ruim 99,9 procent van het totaal, bestond de beslag genomen cryptovaluta uit Ethereum (ETH) en enkele privacy-coins waaronder Dash, Zcash en Monero.

illegale bitcoin

Londense korps neemt meeste illegale Bitcoin in beslag

Het overgrote deel van de illegale Bitcoin werd in beslag genomen door de Metropolitan Police van Londen. Zij namen zo’n 294 Miljoen GBP in beslag. Omgerekend is dit zo’n 398 Miljoen USD. Uit de FOI-verzoeken bleek verder dat het politiekorps van Greater Manchester volgde met zo’n 25 Miljoen GBP (34 Miljoen USD). De politie van Dyfed-Powys nam voor 2,4 Miljoen GBP (3,2 Miljoen USD) in beslag.

Joseph Harrop, hoofdinspecteur van de politie-eenheid economische criminaliteit van korps Greater Manchester zei tegen New Scientist dat de Britse politiekorpsen nog niet helemaal bekend zijn met de technologie rondom cryptocurrency. Zijn eigen korps heeft dan ook burgerpersoneel met relevante kennis en ervaring aangenomen, om zodoende rechercheurs op te kunnen leiden.

De politiekorpsen worden op het moment dat zij cryptocurrency in beslag nemen, geconfronteerd met een extra juridisch obstakel. Cryptocurrency wordt in de wet Opbrengst Misdrijven namelijk niet geclassificeerd als eigendom zoals dit bij contant geld wel gebeurt.

Als er een vermoeden is dat het opbrengsten van criminele activiteiten zijn, kan contant geld in beslag worden genomen. Bij niet-contante goederen is er daartegen een veroordeling noodzakelijk om dit te kunnen doen. Deze wet wordt nu echter in allerijl bijgewerkt.

Gary Cathcart, hoofd financieel onderzoek van de National Crime Agency zei hierover tegen New Scientist, “We hebben met cryptocurrency nog dezelfde situatie als we 20 jaar terug met contant geld hadden. We hebben geen wetgeving die zegt dat we het in beslag kunnen nemen”

illegale Bitcoin.

Grote zorgen Britse overheid

De Britse wet- en regelgevers maken zicht grote zorgen over de illegale Bitcoin en het gebruik van cryptocurrency door criminelen. In mei vorig jaar nog bracht de NCA een rapport naar buiten waaruit bleek dat het gebruik van crypto-activa voor de witwassing van geld enorm is toegenomen.

Om het gebruik van cryptocurrency door criminelen goed aan te kunnen pakken, heeft de FCA dan ook 500.000 GBP beschikbaar gesteld om externe consultants in te huren die het personeel moeten opleiden.

Het afgelopen jaar alleen al heeft de Metropolitan Police twee record inbeslagnames van cryptocurrency verricht. Zo werd in juni voor 114 Miljoen GBP (158 Miljoen USD) in beslag genomen. Een paar weken later was het weer raak voor 180 Miljoen GBP (250 Miljoen USD).

De Britse regelgevers stellen als gevolg van deze ontwikkelingen steeds strengere eisen aan cryptobedrijven. Zo moeten crypto bedrijven jaarlijks financiële misdaadrapporten indienen.

Ook de Britse banken hebben ook het gebruik van cryptovaluta beperkt. Dit vanwege de zorgen over de witwassingpraktijken die er plaatsvinden. Zo hebben bijvoorbeeld Barclays, Santander en NatWest de crypto exchanges geblokkeerd, het maken van transacties aan banden gelegd en de controle op overboekingen van en naar de verschillende cryptobedrijven aangescherpt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe de Britse regelgevers optreedt tegen illegale Bitcoin en het gebruik van cryptomunten door criminelen. Naar verwachting zal de Britse wetgever nog meer maatregelen gaan treffen. 

https://www.youtube.com/watch?v=wjsFZaOAf4E

Plaats een reactie