Inbeslagname van NFT’s door Britse politie ter waarde van 1,6 Miljoen Euro

De afgelopen jaren, zijn er bij diverse acties, grote hoeveelheden cryptocurrencies in beslag genomen. Ze worden vooral gebruikt voor de witwaspraktijken van criminelen. De laatste tijd zien we echter ook dat hierbij steeds vaker ook NFT’s in het spel zijn. In het Verenigd Koninkrijk wordt er volop gejaagd op criminelen. En met succes, want onlangs maakte de Britse politie nog een inbeslagname van NFT’s bekend. Het ging hierbij om drie NFT’s waarop beslag is gelegd bij een onderzoeksactie over belastingfraude.

Inbeslagname van NFT’s, waarde 1,6 miljoen euro

Uit het onderzoek is gebleken dat de drie verdachte personen, de Britse belastingdienst hebben proberen op te lichten naar verluid voor zo’n 1,4 Miljoen Pond. Omgerekend is dit ruimt 1,6 Miljoen Euro. Bij de politieactie die hierop volgde, vond de inbeslagname van NFT’s plaats.

De verdachten zijn erg ver gegaan om onder de radar te blijven en hun identiteit te verhullen. Ze maakten niet alleen gebruik van valse identiteiten, maar ook van in totaal ruim 250 nep bedrijven. Er werd alleen via prepaid telefoon gecommuniceerd en de criminelen maakten ook gebruik van VPN verbindingen. Ondanks al deze maatregelen, wist de Britse politie hen toch op het spoor te komen en tot actie over te gaan.

Bij de inbeslagname van NFT’s was ook de Britse belastingdienst, Her Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) betrokken. Zij hebben hierbij drie NFT’s in beslag genomen. De Britse belastingdienst maakte bekend dat zij de eerste overheidsinstantie van het Verenigd Koninkrijk zijn die een inbeslagname van NFT’s kunnen melden. De drie verdachten zijn door de Britse politie gearresteerd. Hen zal poging tot oplichting van de Britse overheid ten laste worden gelegd.

De verdachten hebben naar verluidt geprobeerd om meer BTW terug te vorderen dan dat zij waren verschuldigd. Dit deden ze door hun identiteit met behulp van gestolen identiteiten, nepfacturen en prepaid telefoons te verhullen. Volgens de Britser belastingdienst had men 250 nepbedrijven opgezet. Afgelopen maandag zei Nick Sharp, de adjunct-directeur van de economische misdaad bij HMRC, het volgende over de inbeslagname van NFT’s:

“Deze eerste inbeslagname van NFT’s moet worden gezien als een waarschuwing aan iedereen die het idee heeft dat ze crypto’s kunnen inzetten om geld voor HMRC verborgen te houden. HMRC past zich continue aan, aan nieuwe technologie om er voor te zorgen dat gelijke tred kunnen houden met de manier waarop criminelen en belastingontduikers hun vermogen verborgen proberen te houden.”

HMRC kreeg overigens niet alleen een gerechtelijk bevel voor de inbeslagname van NFT’s, maar ook op andere crypto activa met een waarde van ongeveer 6.000 Euro.

Inbeslagname van NFT's

Steeds vaker inbeslagname van NFT’s en andere cryptovaluta

Een inbeslagname door de politie van NFT’s of andere cryptovaluta gebeurt steeds vaker. Met name nu de NFT markt steeds meer aan het groeien is en de ook naarmate de waarde van een NFT stijgt. 

Een goed voorbeeld hiervan is de inbeslagname van Bitcoin door het Amerikaanse ministerie van Justitie afgelopen week. Deze hadden een totale waarde van maar liefst ruim 3,6 Miljard USD. Aanleiding voor de inbeslagname was de hack van Bitfinex in 2016. De laatste inbeslagname van NFT’s in het Verenigd Koninkrijk was echter wel één van de meest aansprekende acties. Met name vanwege de enorme waarde. 

De NFT markt blijft desondanks alleen maar groeien. Het totaalbedrag dat in NFT bedrijven werd gepompt, steeg het afgelopen jaar met 130 procent. Deze groei zorgt niet alleen voor de toename van criminele witwaspraktijken. Er zijn ook verhalen bekend van criminelen die zich voordoen als influencers en hun fans oplichten door heel eenvoudige NFT’s op de markt te brengen, die achteraf dus helemaal niets waard blijken te zijn. Dit is dan ook een heel duidelijke keerzijde van de medaille. 

http://youtube.com/watch?v=NbhllEZputI

Plaats een reactie