Gehackte Twitter-account van de Indiase premier creëert Bitcoin zwendel

Het Twitter account van de Indiase premier Narendra Modi is deze week gehackt. Het account heeft meer dan 73,4 miljoen volgers. Via het account probeerden hackers een Bitcoin zwendel te realiseren door foutieve informatie te geven over de reguliere acceptatie van BTC en een zogenaamde winactie met als prijs 500 BTC munten.

Twitter-account Narendra Modi gehackt door Bitcoin zwendel

Op 11 december 2021 werd bekend gemaakt dat één van de sociale media accounts van premier Modi is gehackt. Het ging om het Twitter account van de premier van India. Uit de berichten die na de hack werden gepost op het account bleek dat de hackers een Bitcoin-zwendel probeerden te creëren. Via het account postten zij misleidende berichten met betrekking tot de wereld van cryptocurrencies. 

Ze hoopten dat de 73,4 miljoen volgers van de premier deze berichten geloofden en hierdoor gingen investeren. De foutieve informatie die verspreid is had betrekking tot de reguliere acceptatie van de BTC in India en een weggeefactie van maar liefst 500 BTC munten aan diverse burgers van het land.

Narendra Modi sprak afgelopen vrijdag nog in een virtuele top. Deze top was georganiseerd door de huidige president van Amerika: Joe Biden. Narendra Modi sprak tijdens deze top over de rol en het doel van cryptocurrencies. De technologie van de cryptowereld zal volgens hem ingezet moeten worden om de democratie te versterken en niet om deze te ondermijnen. De wereld van cryptocurrencies dient samen te werken met de democratie om zo de wensen van de bevolking ten goede te komen.

Het lijkt erop alsof de ontwikkeling en adoptie van cryptocurrencies in India niet snel genoeg is gegaan voor de hackers van premier Modi zijn Twitter account. In de regio was wel eindelijk een evenement georganiseerd waarop de legaliteit van cryptomunten besproken ging worden. 

Echter, tijdens dit evenement nam de overheid van India geen duidelijk standpunt in. De hackers waren mogelijk hierdoor ontevreden en slaagden erin om de controle van het Twitter account van Modi over te nemen. Ze zorgden voor een Bitcoin zwendel door berichten te posten waarin de premier zogenaamd de wereld van cryptocurrencies volledig omarmt. De hackers verklaarden de Bitcoin bijvoorbeeld als wettig betaalmiddel in India via het Twitter account van de premier.

Bitcoin zwendel

Het Bitcoin zwendel ontkracht

De hack van het Twitter account van de Indiase premier vond plaats op 11 december rond middernacht (16:00 uur EST). Nog voordat de hack bekend werd gemaakt waren enkele gebruikers van Twitter al overspoeld met de neppe berichten van het Bitcoin zwendel. De berichtten over de weggeefactie van 500 BTC hadden ook een link. Via deze link konden beleggers op de cryptomarkt zich aanmelden voor de weggeefactie. Het ging hier echter om een Bitcoin zwendel. 

Natuurlijk is het nooit verstandig om zomaar op een link te klikken. Al helemaal niet als de link te maken heeft met een weggeefactie die mogelijk grote financiële gevolgen met zich mee brengt. Daarom is het altijd goed om de link en het bericht waartoe de link behoort te onderzoeken voordat je erop klikt. Pas als de link veilig blijkt te zijn kun je erop klikken.

Kort na de hack van het Twitter account is de Tweet met de link verwijderd. Ook andere berichten die verbonden zijn aan het Bitcoin zwendel werden verwijderd. De hack van het Twitter account heeft de premier van India bevestigd via zijn eigen persoonlijke account.

De huidige onzekerheid rondom het standpunt van de Indiase regering met betrekking tot cryptocurrencies is niet de enige reden waarom de hack heeft plaatsgevonden. Mogelijk speelt de introductie van de nieuwe crypto wet in het land ook een belangrijke rol. De wet kan nadelig zijn voor crypto investeerders en beleggers in het land. 

Echter, ook rondom deze nieuwe wet is nog veel onzekerheid. Deze onzekerheid leidt tot paniek onder de verschillende crypto handelaren in het land. Deze paniek is niet alleen negatief voor het land en de bevolking zelf, maar werkt ook door op de wereldwijde markt voor cryptocurrencies.

De hackers probeerden naast crypto-oplichting en een Bitcoin zwendel mogelijk ook een punt te maken. Ze probeerden de overheid te laten zien dat zij de wereld van crypto een toekomst moeten bieden, en dat zij meer duidelijkheid moeten geven over de rol van crypto binnen het huidige financiële systeem in India.

https://www.youtube.com/watch?v=ZuBDQfAIinE

Plaats een reactie