Is cryptomarkt crash voorbij?

Bitcoin, naar marktkapitalisatie de grootste cryptocurrency, had al een aantal slechte weken. De eerste grote cryptomarkt crash werd veroorzaakt door het nieuwsbericht van Elon Musk dat Tesla stopt met het accepteren van Bitcoin. Ook deze week daalde Bitcoin twee keer vanwege de berichten uit China.

Bitcoin en Ethereum boekten woensdag hun grootste eendaagse daling sinds maart vorig jaar, met verliezen in de marktkapitalisatie voor de hele cryptosector van bijna $ 1 biljoen. De scherpe dalingen kwamen nadat China financiële en betalingsinstellingen verbood om cryptocurrency-diensten aan te bieden. Bitcoin zakte naar $30.066, het laagste punt sinds eind januari. Het stond laatst 22% lager op $33.502, dit was het grootste eendaagse verlies sinds maart 2020. De vraag nu is of de cryptomarkt crash voorbij is.   

Is de cryptomarkt crash voorbij?

Het is maar de vraag of de cryptomarkt crash voorbij is. Er lijkt een consensus te bestaan ​​dat de markt wordt overgenomen door bears. Daarnaast lijkt het erop dat er een oorlog is ontstaan tussen Elon Musk en de crypto-supporters.

Voor een groot aantal cryptohandelaren is Elon Musk een icoon en ze volgen hem dan ook klakkeloos. De tweets van Musk over de Bitcoin en Dogecoin prijs hebben zo elke keer veel impact gehad op de koers. Zo brak Bitcoin voor het eerst de $60.000 nadat Musk had aangekondigd dat consumenten hun Tesla auto met Bitcoin konden gaan betalen.

De tweetberichten van Musk laten duidelijk zien dat hij een voorkeur heeft voor Dogecoin in plaats van Bitcoin. Een lange tijd kreeg hij veel steun van de Dogecoin-supporters, maar zijn geloofwaardigheid is sterk afgenomen in de cryptogemeenschap.

Cryptomarkt crash 3

Twitter moddergevecht over Bitcoin en Dogecoin

Laten we even teruggaan naar welke berichten de cryptomarkt flink heeft opgeschrikt. Op 14 mei werd Elon Musk door CZ, CEO van Binance opgevolgd. Diezelfde dag onthulde de miljardair dat hij aan het samenwerken was met Doge-ontwikkelaars om een verbetering aan te brengen op het gebied van de efficiëntie van systeemtransacties.

Als reactie op dit bericht gaven een groot aantal investeerders publiekelijk aan dat Musk moest stoppen met het “manipuleren van de cryptomarkt”. Daarnaast verklaarden een groot aantal investeerders dat Dogecoin een “shitcoin” is. Klare taal dus.

Cryptomarkt crash

Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, antwoordde vervolgens op 16 mei dat de wereld een decentrale, veilige en deflatoire opslag van waarde nodig heeft zoals de Bitcoin en niet zoals de Dogecoin.

Diezelfde dag tweette Musk dat Dogecoin het zonder twijfel kan winnen als het de bloktijd 10x kan versnellen, de blokgrootte 10x verhogen en de vergoeding 100x kan verlagen. Een Litecoin kernontwikkelaar gaf vervolgens aan dat de functies die Musk benoemde niet te realiseren zijn en dat zo’n snelheid helemaal niet nodig is voor Dogecoin.

Musk suggereerde op 17 mei dat Tesla zijn Bitcoin wellicht al had verkocht. Dit veroorzaakte al snel een uitverkoop van Bitcoin en een groot aantal andere altcoins. Later tweette Musk dat hij geen Bitcoin had verkocht, maar dit leidde niet tot een stijging van Bitcoin. Een groot aantal investeerders geven Musk de schuld van het manipuleren van de cryptomarkten en dat hij een cryptomarkt crash heeft veroorzaakt.  

Hoe kan één man een cryptomarkt crash veroorzaken?

Een belangrijke vraag die men zich zou moeten afvragen is: Wat geeft Musk de macht om de markt te manipuleren, als cryptocurrency daadwerkelijk zo gedecentraliseerd is als het suggereert te zijn?

Hierop kan een simpel antwoord worden gegeven, namelijk de cryptocurrencies bevinden zich momenteel nog in de beginfase van ontwikkeling. Elke nieuwe user case en institutionele goedkeuring kan de munt helpen om mainstream te worden en wordt de waarde van de munt vergroot. In 2020 hebben we gezien hoe de institutionele acceptatie de prijs van Bitcoin kan oppompen.

Cryptomarkt crash

Nog steeds een optimistische verwachting voor lange termijn

Voor de lange termijn zijn de verwachtingen voor de cryptomarkt nog steeds optimistisch. Zo is bijvoorbeeld de CEO van Morgan Creek Capital van mening dat Bitcoin in 2025 verhandeld kan worden tegen $250.000. Ook zien we steeds meer institutionele acceptatie en dat (vermogens) banken initiatieven ondernemen om cryptocurrencies op te nemen in hun dienstverlening. Op de korte termijn heeft Bitcoin wellicht een ruime tijd nodig om van het Musk-effect te herstellen en kan het tot onder $30.000 dalen alvorens er een correctie plaats gaat vinden.

Plaats een reactie