Jack Dorsey: Bitcoin UBI-strategie moedigt transparantie en langetermijndenken aan

Jack Dorsey is de eigenaar van het Start Small-initiatief. Onlangs heeft het initiatief meer dan 55 miljoen dollar geïnvesteerd voor de ontwikkeling van een UBI-strategie. De UBI-strategie is een strategie waarbij iedere inwoner een minimaal basisinkomen ontvangt in de vorm van BTC.

Jack Dorsey onderzoekt BTC basisinkomen

Dorsey is de medeoprichter van het bekende sociale media platform Twitter en de CEO van Block (dat voorheen de naam Square droeg). Hij heeft onlangs een gesprek gehad met een Amerikaanse congres kandidaat en fulltime basisschoolleraar genaamd Aarika Rhodes. Het gesprek tussen Dorsey en Rhodes ging over de gevolgen en implicaties van een UBI-strategie.

De UBI-strategie is een strategie waarbij een land een ‘universal basic income’ aanbiedt. Dit is een minimaal inkomen welke elke inwoner van het land ontvangt. Binnen de plannen die Jack Dorsey en Aarika Rhodes bespraken ging het om een UBI-strategie gebaseerd op de Bitcoin. Dit betekent dat elke inwoner het minimale inkomen zal ontvangen in de vorm van BTC.

Volgens Dorsey is de Bitcoin meer geschikt als valuta voor het financiële systeem en de UBI-strategie vanwege zijn transparantie. Het bestaande gecentraliseerde systeem met faitvaluta’s is niet transparant. Dit zorgt ervoor dat mensen negatief financieel gedrag gaan vertonen wat niet werkzaam is voor henzelf, de gemeenschap of hun familie.

Jack Dorsey gaat experimenteren met een UBI-strategie die aangedreven wordt door de Bitcoin. In het experiment wordt een kleinschalig closed-loop community gecreëerd. Deze community zal bestaan uit kopers en verkopers die zich houden aan de normen van de Bitcoin.

Uit het experiment wil Dorsey de geluk quotiënt halen en kijken naar de bereidheid om deel te nemen. Vervolgens wil hij use cases gaan opstellen om op deze manier toe te werken naar een plan voor grootschalige implementatie van de UBI-strategie.

Naast de transparantie kwam uit het gesprek tussen Dorsey en Rhodes nog een ander voordeel van de Bitcoin naar voren. Het gebruiken van de Bitcoin binnen een UBI-strategie is namelijk ook goedkoper dan het gebruik van fiatvaluta. Dit komt omdat er op het Lightning network transacties uitgevoerd kunnen worden tegen zeer lage kosten. Dit netwerk is daarnaast ook overal ter wereld bereikbaar.

Bitcoin UBI-strategie

Hoe realistisch is een Bitcoin UBI-strategie?

Jack Dorsey heeft ook gekeken naar de lange termijn plannen rondom een Bitcoin UBI-strategie. Je zal misschien denken dat het aannemen van de Bitcoin als standaard valuta is nodig om de lange termijnplannen te realiseren. Echter, volgens Dorsey hoeft dit niet. Hij maakt duidelijk dat alleen het bezitten van de Bitcoin al een verandering kan brengen in het financiële gedrag van mensen.

Op basis van lopende experimenten gedragen mensen zich anders zodra ze Bitcoin bezitten. Dit komt mogelijk doordat hun mindset verandert. Dit is vervolgens terug te zien in een positieve netto verandering van hun gedrag. Ook moedigen kopers en verkopers van de Bitcoin gemeenschap elkaar aan en kijken ze om zich heen naar het gedrag van anderen om hier mogelijk een voorbeeld aan te nemen.

Een Bitcoin UBI-strategie kan veel voordelen met zich meebrengen. Echter, er zijn ook een aantal nadelen die in acht genomen moeten worden. Zo kan het uitdelen van geld aan de bevolking en een minimum basisinkomen een arbeidersleven mogelijk minder aantrekkelijk maken. Volgens Dorsey kan het daarom mogelijk beter zijn om een minimum basisinkomen te genereren voor ondersteuningsstructuren in het land, in plaats van het direct uitkeren van geld aan de bevolking.

Jack Dorsey is dus wel enthousiast over de Bitcoin en de ontwikkelingen van deze cryptocurrency. Met zijn kennis onderzoekt hij hoe de Bitcoin op verschillende manieren geïmplementeerd kan worden in de samenleving. In een recent interview liet hij weten dat andere grote figuren op de cryptomarkt ook beter gebruik kunnen gaan maken van de Bitcoin.

Denk bijvoorbeeld aan Meta. Dit platform had zijn eigen cryptocurrency ontwikkeld: de Diem. Maar volgens Dorsey had het platform inmiddels al veel meer kunnen bereiken als ze hun tijd hadden geïnvesteerd in bijvoorbeeld het toegankelijker maken van de Bitcoin in plaats van in het creëren van een nieuwe cryptomunt.

https://www.youtube.com/watch?v=I0fkJeQJlEQ

Plaats een reactie