JPMorgan lanceert binnenkort Bitcoinfonds

JPMorgan investeringsbank, een zeer kritische Bitcoin bank lanceert binnenkort zijn eigen Bitcoinfonds. Daar waar Jamie Dimon, JP Morgan Chase topman tot voor kort nog faliekant tegen alle verschijningsvormen van cryptomunten was, overweegt het bedrijf nu toch om een Bitcoinfonds in de markt te zetten. 

JPMorgan Bitcoinfonds, een zeer bijzonder ontwikkeling

In 2017 zei de topman van de gerenommeerde Amerikaanse investeringsbank nog dat hij de crytpomunten erger vond dan tulpenbollen, dat het een gevaarlijke vorm van oplichting was en dat de bitcoinmarkt een bubbel was die zou barsten. Ook gaf hij in november vorig jaar tijdens een beleggersbijeenkomst in New York nog aan dat als zijn JPMorgan handelaren in Bitcoins zou investeren, hij ze per direct zou ontslaan. Maar blijkbaar is hij nu toch van mening veranderd en ziet hij potentie in de bitcoin markt.  

JP Morgan doet onderzoek naar Bitcoinfonds

Op het moment dat hij de uitspraken deed, stond de Bitcoin koers rond de $4100. Nu de koers zo hoog staat, is de stemming bij de investeringsbank omgeslagen. In navolging van Chicago Mercantile Exchange (CME) Group, Morgan Stanley en Goldman Sachs overweegt JPMorgan Chase om een bitcoinfonds op de markt te zetten. Met een dergelijk bitcoinfonds is het bezit van Bitcoin niet langer nodig. Bloomberg meldde dat JPMorgan aan het onderzoeken is in hoeverre en behoefte is aan een dergelijke cryptobelegging en ook wat de risico’s zijn van deze constructie. 

JPMorgan Bitcoinfonds

Mogelijk wordt de Bitcoinfonds al in de zomer gelanceerd

Het Bitcoinfonds zal actief beheerd worden. De bank heeft momenteel bijna $3 miljard aan beheerd vermogen en het bedrijf zal de fonds op de relatief korte termijn lanceren. Mogelijk gaat JPMorgan Chase van de zomer al een nieuw Bitcoinfonds lanceren voor een deel van zijn vermogende klanten. NYDIG, de institutionele bitcoin-vermogensbeheerder, zal als de custody provider van het fonds gaan opereren.

Beleggingsbedrijf Tobam gaat ook een Bitcoinfonds lanceren

Afgelopen woensdag werd bekendgemaakt dat ook het beleggingsbedrijf Tobam op de cryptotrein gaat springen. Tobam wil een ongereguleerde Bitcoinfonds opzetten en is op dit moment wachtende op toestemming van de Franse toezichthouder. Deze vindt het nog een behoorlijke uitdaging om toestemming te geven. 

Niet alleen zijn cryptomunten extreem volatiel, ze onttrekken zich ook aan iedere vorm van toezicht. Mede hierdoor zijn ze zeer geliefd bij (cyber) criminelen en personen die zich met witwaspraktijken bezighouden. Het is lastig om te controleren op wie de munt bezit of verkoopt. Ook de AFM gaf aan dat vanwege de ondoorzichtigheid het lastig is om alle risico’s te doorgronden.   

JPMorgan Bitcoinfonds

De lancering van bitcoinfonds een grote doorbraak

JPMorgan was eigenlijk wel de meest onwaarschijnlijkste bank die een bitcoinfonds zou lanceren. Met name omdat deze bank zich in het verleden verschillende keren zeer negatief over Bitcoin heeft uitgelaten. Daar waar het bedrijf tot een half jaar terug nog zeer kritisch was, wordt het bedrijf door de ontwikkeling van Bitcoin gedwongen om hun positie ten opzichte van de cryptomunt te herzien. 

De CFO van JPMorgan matigde eerder deze maand de toon. Zij geeft aan dat JPMorgan openstaat voor de opties van digitale munten, op voorwaarde dat die voldoende worden gereguleerd. Welke investeerders precies toegang zullen krijgen tot het fonds is nog onbekend. Waarschijnlijk zou het gaan om de particuliere vermogende klanten.  

De cryptomarkt wordt steeds volwassener en serieuzer genomen

Met een Bitcoinfonds treedt JPMorgan in de voetsporen van branchegenoten als CME group, Morgan Stanley en Goldman Sachs, die eerder al aankondigden hun klanten de mogelijkheid te gaan bieden om in cryptovaluta te investeren. Dit nieuws is wederom een teken dat de cryptomarkt steeds serieuzer en volwassener begint te worden met grote en gerenommeerde financiële partijen die aan boord stappen van de Bitcoin trein.

https://www.youtube.com/watch?v=9rsB-QZwj6c

Plaats een reactie