Keerpunt voor Cardano? Oprichter van Cardano, Charles Hoskinson reageert

Een vrij controversieel rapport van analysebureau en denktank K33 Research heeft onlangs een aantal bijzondere kritische vragen gesteld over de werkelijke bruikbaarheid van het Cardano (ADA) netwerk, wat een wind van discussie en speculatie onder investeerders en liefhebbers heeft veroorzaakt. Deze situatie roept de vraag op: staat Cardano werkelijk op een keerpunt of is het nieuws eigenlijk allemaal een beetje overdreven?

Wat is Cardano?

Een keerpunt voor Cardano staat centraal. Cardano (ADA) is een crypto-valuta die gebruikt wordt voor transacties op het Cardano-netwerk. Het netwerk is bedoeld voor transacties met behulp van zogenaamde smart contracts. Hierin is het niet zozeer uniek, maar Cardano is wel zeker bijzonder binnen de crypto-wereld en is daarnaast geliefd in de community voor hun snelle transacties en sterke fundamentele ontwikkelingen.

In de bullmarkt van 2021 stormde Cardano ineens de top 3 grootste cryptocurrencies binnen, natuurlijk wel op gepaste afstand van Ethereum en Bitcoin. Toch is het duidelijk dat ADA het vrij goed doet in de huidige crypto-markt. Dit willen ze graag zo lang mogelijk vasthouden uiteraard.

Cardano is een van de vele voorbeelden van een ‘klassiek’ proof-of-stake-ontwerp. De besluitvorming wordt dus bepaald aan de hand van de hoeveelheid tokens in bezit van specifieke node. Als beloning voor het bezitten van een groot aandeel van de ADA-coins, krijgt die node inspraak in de validatie van nieuwe blokken en een beloning in de vorm van nog meer ADA.

Proof-of-stake is feitelijk gebaseerd op het eigenbelang van de individuele node, die daardoor ook belang heeft bij een goedwerkende chain. Het grootste voordeel ten opzichte van het klassieke model van bijvoorbeeld Bitcoin, is dat er geen grote schuren vol computers nodig zijn om transacties te verwerken. Dat is een enorm pluspunt als je waarde hecht aan de efficiëntie van een blockchain en veel mensen doen dat ook.

Keerpunt voor Cardano?

Keerpunt voor Cardano: Het rapport

Het rapport, getiteld “Why you should sell all your ADA (Cardano),” zegt dat, ondanks het dagelijks verwerken van gemiddeld 90.000 transacties, de meeste activiteit op het Cardano-netwerk speculatief van aard is met weinig tot geen echte toepassingen.

Dit in tegenstelling tot de concurrenten zoals Bitcoin en Ethereum. Een opvallend detail volgens het rapport is de afwezigheid van grote stablecoins zoals USDT en USDC op het Cardano-netwerk, wat volgens het rapport wijst op een gebrek aan substantiële activiteit buiten blockchain-gegevens en handel op beurzen.

Dit heeft geleid tot veel speculaties over de authenticiteit van het netwerkverkeer, waarbij sommigen aangeven dat de activiteit voornamelijk wordt gegenereerd door een klein aantal houders.

De oprichter van Cardano heet Charles Hoskinson en hij heeft het rapport echter bestempeld als onbetrouwbaar, met een vrij rusitge opmerking op sociale media: “Wie? Nog nooit van gehoord,” waarmee hij de geloofwaardigheid van K33 Research in twijfel trekt. Ondertussen blijven de aanhangers van Cardano het rapport voornamelijk bekritiseren vanwege het gebrek aan gedetailleerde informatie over het netwerk.

Volgende stap

Als je het hebt over de toekomst van ADA, benadrukken recente ontwikkelingen rapporten een gestage toename van de activiteit op het netwerk. Op het moment van schrijven zijn er 157 projecten gelanceerd op het netwerk, met nog eens 1.319 in ontwikkeling. Qua prijsactie bevindt ADA zich momenteel wel in een neerwaartse trend.

Toch speculeert bekende crypto-analist Ali Martinez dat ADA een opwaartse trend zou kunnen ervaren, wat zou kunnen leiden tot een mogelijke astronomische prijsstijging van meer dan 1.300%. Martinez deelt zijn inzichten met zijn 41.000 volgers op het sociale mediaplatform X, waarbij hij opmerkt dat Cardano momenteel in een consolidatiefase zit op de driedaagse grafiek.

De crypto-analist en daarnaast ook handelaar zegt dat de huidige consolidatiefase vergelijkbaar is met wat ADA meemaakte in 2020, net voordat het van ongeveer $0,10 naar een all-time high van iets meer dan $3 schoot – een winst van meer dan 2.900%. Wat betreft zijn doelen voor Cardano, zegt Martinez dat een correctie van ongeveer 25% mogelijk wacht op de negende grootste crypto asset op basis van marktkapitalisatie op weg naar een nieuw all-time high.

Komt er een keerpunt voor Cardano?

Hoewel het recente rapport van K33 Research dus vrij veel onrust heeft veroorzaakt binnen de Cardano-gemeenschap, is het duidelijk dat de toekomst van ADA niet alleen afhangt van een rapport van een denktank. Er zal meer moeten gebeuren om Cardano naar beneden te halen en dat is nu wel duidelijk geworden.

Als je zelf ook interesse hebt ik wat er allemaal nog gaat gebeuren of je bent nieuwsgierig naar al het andere wat gebeurd in crypto land, dan kun je hier bij Bitvavo achter komen. Daarnaast kan ook jij meteen beginnen met handelen dus waar wacht je nog op?

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie