De Amerikaanse Compass Mining en energie-startup Oklo werken samen om kernenergie te gebruiken voor het Bitcoin mining. Dit zal het delven van munten milieuvriendelijker maken. De twee bedrijven zeiden dat ze een oplossing hebben gevonden voor het vervuilingsprobleem van cryptomining: kernenergie.
Inhoudsopgave
Energieverspilling Bitcoin mining
Dit jaar heeft de duurzaamheid van Bitcoin weer volop aandacht gekregen. Vooral Elon Musk bekritiseerde de Bitcoin, daarbij verwijzend naar de milieubelasting. Om deze reden besloot zijn bedrijf, Tesla, aan te kondigen dat het Bitcoin niet langer als betalingsoptie zou accepteren, slechts twee maanden nadat het besloot om de optie toe te voegen.
Elon Musk zei echter wel dat als Bitcoin mining 50% groener wordt, het bedrijf zijn beslissing zal heroverwegen. Veel bedrijven proberen dit probleem aan te pakken door innovatieve oplossingen te vinden. Een voorbeeld van zo’n initiatief is dat van Compass Mining en Oklo die gebruik willen gaan maken van kernenergie voor het Bitcoin mining.
Kernenergie de oplossing voor Bitcoin mining
Het Noord-Amerikaanse mijnbouwbedrijf Compass Mining tekende een 20-jarig contract met kernenergie-startup Oklo om het bedrijf te voorzien van 150 megawatt kernenergie. Compass Mining is ’s werelds eerste online markt voor Bitcoin-mininghardware en -bewaring. Oklo’s “Advanced Nuclear Power Plant” – een compacte en snelle microreactor – zal de Bitcoin-mijnwerkers van Compass vanaf het begin van de jaren twintig schone, betrouwbare en betaalbare basisbelastingskracht bieden.
Volgens deze bedrijven is het gebruik van kernenergie voor cryptomining een expliciete keuze om van het gebruik van fossiele brandstoffen af te komen. Het minen van cryptocurrency, en met name als het gaat om Bitcoin-mining, krijgt veel kritiek vanwege zijn ecologische voetafdruk. In totaal is dit bijna even veel als dat van de Engelse hoofdstad Londen.
Oklo verklaarde dat het zich inzet om Compass te voorzien van ten minste 150 megawatt elektriciteit in de eerste fase van de samenwerking, “om de duurzaamheid van Bitcoin-mijnbouwpraktijken te bevorderen.” “Cryptocurrency mining biedt een veelbelovende manier om de inzet van schone energietechnologieën te versnellen. Oklo heeft een standpunt ingenomen om te reageren op commerciële behoeften en eindgebruikers het gemak te bieden om schone, betrouwbare en kosteneffectieve elektriciteit te kopen waarop ze kunnen vertrouwen. Jacob DeWitte, medeoprichter en CEO van Oklo.
“Bitcoin is een markt die enorme kansen biedt voor schone energie. Vooral als je een nieuwe generatie systemen ziet”, zegt Oklo-topman Jacob DeWitte, verwijzend naar de gedwongen uitzetting uit China. Veel van deze nieuwe generatie Bitcoin-mijnwerkers verhuisde hierdoor naar Noord-Amerika.
Een van de voornaamste redenen waarom Bitcoin-mijnwerkers dit jaar China werden uitgedreven, is vanwege de enorme milieubelasting van het Bitcoin mining. Op het Amerikaanse continent wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van zonne- en windenergie, maar ook van geothermische stroom van vulkanen en op de korte termijn dus ook kernenergie.
Kleine kernreactoren bouwen
Maar hoe gaan deze bedrijven dat doen? Het bouwen van een kerncentrale is niet eenvoudig. Volgens Compass CEO Whit Gibbs zal Oklo tegen 2023 of 2024 verschillende kleine reactoren bouwen. Deze zullen ervoor zorgen dat de energiekosten van mijnbouwbedrijven “ongewoon” laag zijn.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie stoten kernreactoren geen deeltjes of koolstofdioxide uit die de lucht vervuilen. Het grootste probleem bij deze manier van energieopwekking is nog steeds de ophoping van radioactief afval.
Compass onderhandelt ook met de stad Miami in de Verenigde Staten om elektriciteit te halen uit de kerncentrale van Turkey Point. Burgemeester Francis Suarez was gastspreker op de Bitcoin Conference in Miami van 4 tot 5 juni. Daar kondigde hij aan dat hij van zijn stad een crypto-paradijs wilde maken.
DeWitte zei dat als de Oklo- en Compass-projecten worden goedgekeurd door de Amerikaanse regering, er kleine reactoren zullen worden gebouwd in Idaho, Alaska en andere locaties. Het bedrijf wil ook internationaal uitbreiden. Ook in Centraal-, Zuid- en Oost-Europa ziet Oklo kansen om kernenergie te leveren.
Is Bitcoin’s Toekomst Nucleair?
In de rust zoeken mijnbouworganisaties naar de meest goedkope energie die beschikbaar is en het kan zijn dat kernenergie de komende jaren een van de goedkoopste bronnen wordt. Als mijnwerkers toegang kunnen krijgen tot redelijk geprijsde energie in nucleaire hulpbronnen, om zo een onderdeel te zijn van succes op lange termijn.
Mijnbouwconsulent en medeoprichter van Citadel 256 Magdalena Gronowska is van mening dat op de lange termijn een combinatie van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-elektriciteit naast kernenergie een bevredigend scenario kan zijn.
“Kernenergie is een koolstofvrije, betrouwbare en betaalbare energiebron”, vertelde ze aan Bitcoin Magazine. “Het is niet de beste omdat het nucleair afval uitstoot, maar elke energiebron moet de ecologische voetafdruk, betrouwbaarheid, kapitaal en bedrijfskosten afwegen… We hebben een andere combinatie van energietechnologieën nodig om tegelijkertijd te voldoen aan de basisbelasting en de piekbelasting zijn net zoals we ons wenden tot een koolstofarm financieel systeem.”
https://www.youtube.com/watch?v=y3kYtFPvYSI