Is het dan zover? De koers begint te dalen

Een lange tijd bleef de koers maar stijgen en voor velen was het nauwelijks bij te houden, maar het lijkt erop dat de hype z’n tol heeft bereikt. Na maanden lange verbazing draait het nu de andere kant op. Er zijn een aantal analisten die verwachten dat er binnenkort een correctie zal plaatsvinden. Wat betekent dit voor de crypto wereld? 

Fear and Greed index

De Fear and Greed Index is voor bitcoin en dient als een soort barometer voor het algemene marktsentiment in de cryptocurrency wereld. Hierin wordt er vooral gekeken naar de emotionele reacties van investeerders. Hierbij kun je denken aan angst of hebzucht. Het zijn emoties die vaak komen kijken bij het investeren van bitcoin. Het idee is dan dat deze reacties invloed kunnen hebben op de prijs van bitcoin.

Hele erg angst kan zorgen voor een onderschatting van de waarde van bitcoin, terwijl overmatige hebzucht weer kan leiden tot een overschatting. Er worden verschillende databronnen met elkaar samengesteld om deze index te vormen. 0 is extreme angst en 100 is extreme hebzucht.

Het is dezelfde index die al twee maanden lang aangeeft dat de investeerders vallen onder extreme hebzucht. Het gevolg hiervan is dan dat er een marktcorrectie aankomt. Door dit gedrag van overmatige investeringen, raakt de markt als het ware oververhit. Deze correctie zou dus nodig zijn om alles weer rustig in balans te laten komen. Klinkt al met al niet gek dus.

Koers Bitcoin begint te dalen

Interesse daalt

Er zitten wel twee kanten aan het verhaal. Ondanks dat er dus veel wordt geïnvesteerd en de koers erg aan het stijgen was, is het dus niet zo dat bitcoin zorg voor nieuwkomers. Het zijn vooral de mensen die er al mee bezig waren, die dus voor deze hype hebben gezorgd.

Gegevens van Google Trends laten ook zien dat de grote stijging van de Bitcoin-koers niet samenhangt met een even grote stijging van het zoekverkeer naar de belangrijkste cryptomunten. In het verleden kon je nog spreken van FOMO (fear of missing out). Hierdoor werden mensen verleidt om toch eens een kijkje te nemen en uiteindelijk crypto’s te kopen. Dit zorgde toen voor koersstijgingen. Na het instorten van de markt voor NFT’s hebben mensen toch wel degelijk een stapje terug gedaan en de interesse daalde dus enorm.

Buiten of er nu wel of geen interesse is in bitcoin, is het duidelijk dat een uitbraak niet meer te voorkomen is. Het wordt steeds krapper en bij een uitbraak naar boven is het niveau tussen 44.000 en de absolute piek van 44.400 dollar het weerstandsniveau om in de gaten te houden. Bij een koersdaling zijn 43.400 en 42.400 dollar de eerstvolgende steunniveaus die bitcoin op kan gaan zoeken.

Wat te verwachten?

Er zijn verschillende scenario’s waar analisten op dit moment aan denken. Een bekend analist en YouTuber Benjamin Cowen denkt dat de koers van Bitcoin een omkeer zou kunnen maken bij het bereiken van $48.000. Deze voorspelling is gebaseerd op de analyse van Fibonacci-niveaus, een veelgebruikte methode voor het bepalen van kritische steun- en weerstandspunten in financiële activa. Hier vallen ook cryptocurrencies onder.

Cowen zegt eigenlijk dat de prijs van Bitcoin in het verleden erg heen en weer is gegaan op bepaalde punten die te maken hebben met de Fibonacci. Deze punten zijn ongeveer op 0,50 en 0,618 van die reeks, en op die momenten zag je vaak grote veranderingen in de waarde van Bitcoin.

Bitcoin koers daalt

Hij stelt ook een ander scenario voor, waarbij de Bitcoin-koers eerst nog zou kunnen stijgen tot ongeveer $46.000, voordat er een correctie plaatsvindt. Daarnaast waarschuwt hij voor de mogelijkheid van een aanzienlijke correctie, die de koers mogelijk zelfs zou kunnen doen dalen tot rond de $31.000. Cowen voorspelt ten slotte een toename van schommelingen in de komende weken, wat zou kunnen leiden tot grotere instabiliteit in de koers van Bitcoin.

Uiteindelijk zijn het allemaal maar verwachtingen en er is op dit moment nog geen grote reden tot paniek. Wel is het natuurlijk belangrijk om alles zo goed mogelijk in de gaten te houden. Voor hetzelfde geldt duurt het nog een hele tijd, voordat deze correctie plaatsvindt. Dat de zorgen er zijn, is niet gek en het moet ook zeker serieus genomen worden.

Ondanks alle onzekerheid blijft het handelen van crypto bij Bitvavo nog erg populair. Vooral de kleine crypto is erg geliefd. Zo had de altcoin superverse (SUPER) afgelopen week het hoogste volume te pakken en mocht je er dus nog niet bij zijn, is dit je kans om te beginnen bij Bitvavo. 

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie