Laatste stappen voor lancering van de Spot Bitcoin ETFs zijn gemaakt

In 2024 moet het natuurlijk allemaal gaan gebeuren, je zou nu beter kunnen zeggen over een aantal weken en vandaar dat dit het moment is om de laatste zaken op orde te hebben. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) vraagt daarom nu om de laatste aanpassing voor de lancering van de Spot Bitcoin ETFs, maar wat houdt dit precies in en wat staat er op de planning voor de toekomst?

De lancering

Zoals je misschien al weet, duurt dit al een lange tijd. In 2021 liet de SEC als Bitcoin Futures ETFs al toe op de markt en het agentschap kon de rechter er niet van overtuigen waarom het dan geen goed idee zou zijn om Spot Bitcoin ETFs af te wijzen.

Op dit moment zijn er een hoop bedrijven in gesprek met SEC en het gaat voornamelijk dus om de goedkeuring die nodig is. Je zou kunnen denken aan bedrijven, zoals het ARK Invest van Cathie Wood, maar ook BlackRock, Grayscale en 21Shares. Een week geleden wijzigde BlackRock zijn aanvraag voor de Spot Bitcoin ETF door ook cash-redemption mogelijk te maken. Dit lijkt nogal overeen te komen met de wensen van de SEC en maakte de kans op goedkeuring toen dus al groter.

Voor toen lag de deadline voor de beslissing op de aanvraag van BlackRock op 15 januari 2024. Het kan dus zomaar zijn dat je begin 2024 al de lancering van de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF kunt aanschouwen. Daar hoef je niet lang meer op te wachten en dat is maar goed ook, want de crypto wereld begint nu toch wel wat ongerust te worden. Lang wachten zit er niet meer in.

Stappen lancering EFT

Gesprek met SEC

Waar gaat deze laatste aanpassing eigenlijk precies over? Nou, SEC heeft aanvragers van Spot Bitcoin ETFs gevraagd om nu enkele last-minute aanpassingen door te voeren die te maken hebben met de start van 2024.

Volgens een nieuwe rapportage van Reuters, die zich baseert op een anonieme bron, zijn vertegenwoordigers van de SEC langs geweest bij de aanvragers om ze op de hoogte te stellen van hun laatste wensen voor de goedkeuring. Je zou kunnen dat dit dus ontzettend hoopvol is en je er eigenlijk niet meer omheen kan. De datum van 15 januari 2024 klinkt nu nog minder gek en ligt volgens een aantal analisten nu al op 10 januari 2024.

Uit een recente rapportage van Reuters blijkt dat 21Shares en ARK Invest te horen hebben gekregen dat bedrijven die voor de deadline van 29 december niet voldoen aan hun eisen,  worden weggehaald van de eerste ronde van potentiële goedkeuringen of afwijzingen. Dat is in twee dagen. Je kunt duidelijk zien dat er druk zit op de lancering en dat kan er daarom ook op wijzen dat de geschatte data zou kunnen kloppen. Het zou in ieder geval zorgen voor een goede start van het nieuwe jaar.

De impact van de ETFs

De potentie die de ETFs hebben, is erg groot. Analisten denken vooral dat de goedkeuring van een spot bitcoin ETF, die dus door de SEC al op 10 januari zou kunnen komen, deze markt zeker kan doen verdubbelen. Bitwise is een crypto-investeringsfonds en ze voorspellen dat spot bitcoin ETFs binnen vijf jaar een indrukwekkende $72 miljard kunnen beheren. Je hoeft er niet veel voor te rekenen om te beseffen dat dit meer dan een verdubbeling is van de huidige markt.

Rapporten van ETFGI tonen aan dat crypto ETFs wereldwijd een netto instroom hebben aangetrokken van $1,6 miljard. Dit was alleen al gemeten in het afgelopen jaar.

In november was de instroom alleen al goed voor $1,31 miljard. Dit is gewoon bijna het dubbele van de $750 miljoen netto instroom in crypto ETPs in 2022. Je zou hieruit kunnen opmaken dat er een groeiende institutionele belangstelling voor crypto-investeringen is. Dat het een grote impact zal hebben in de toekomst, is daarom nogal zacht uitgedrukt.

Lancering Spot Bitcoin EFTs

Gelukkig wordt er genoeg voorspeld van tevoren, want het is nogal lastig bij te houden allemaal. Voor zowel investeerders als de bredere crypto markt is het nu erg opletten over wat er de komende weken nog gebeurt. De goedkeuring is inderdaad niet meer ver van iedereen verwijderd, maar wat er daarna gebeurt, moet zeker in de gaten gehouden worden.

Wil je er zelf ook op tijd bij zijn, voordat de ETFs gelanceerd zijn? Wordt dan direct lid van Bitvavo waar je alle ontwikkelen rondom crypto op de voet kunt volgen. Het is een ideaal platform om je eerste stappen te maken.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie