MetroMile introduceert Bitcoin autoverzekering

De jaren dat betalen met cryptomunten nog iets heel ongebruikelijk was liggen inmiddels achter ons. Steeds meer grote bekende bedrijven en organisaties zien het nut ervan in. PayPal ging wat dat betreft al enige tijd geleden overstag en onlangs werd ook bekendgemaakt dat aankopen via Shopify spoedig met crypto’s afgerekend kunnen worden. Ook wordt het binnenkort mogelijk om een autoverzekering met uitsluitend bitcoins af te handelen.

Amerikaanse markt heeft primeur

Dat laatstgenoemde voorrecht is in eerste instantie alleen maar beschikbaar voor de Amerikaanse verzekeringsmarkt. Maar het is ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd voordat iets dergelijks ook in Nederland mogelijk is. De in San Francisco gevestigde verzekeraar Metromile heeft wat dat betreft de primeur. Klanten kunnen er niet alleen maar hun premies met bitcoins afrekenen, maar er desgewenst ook voor kiezen om geclaimde schade in bitcoins uitbetaald te krijgen.

MetroMile verzekering

Markt is nu rijp

Volgens Rick Chen, woordvoerder van Metromile, was de verzekeraar al een paar jaar geleden op het idee gekomen om cryptovaluta in het verzekeringsproces te gebruiken. Dat het toch nog zo lang heeft moeten duren, voordat klanten hier gebruik van konden gaan maken, had volgens Chen vooral te maken met het feit dat de markt er nog niet rijp voor was. De acceptatiegraad van cryptomunten was lange tijd gewoon te laag om het zowel voor verzekerden als voor de verzekeraar zelf interessant te maken om deze route te nemen.

MetroMile Bitcoin verzekering

Geleidelijke uitrol

Om klanten bij schadeclaims desgewenst in cryptogeld uit te kunnen betalen, heeft Metromile in eerste instantie voor 10 miljoen dollar aan bitcoins gekocht. Klanten in de staten Arizona, Californië, Illinois, New Jersey, Oregon, Pennsylvania, Virginia en Washington zijn de eersten die van deze nieuwe service gebruik kunnen maken. Gedurende de tweede helft van dit jaar wil Metromile deze vorm van autoverzekering ook naar andere staten uitrollen, waarbij men hoopt dat uiterlijk tegen het einde van 2022 elke geïnteresseerde Amerikaanse autobezitter er gebruik van zou kunnen maken.

Brancheorganisatie afwachtend

Het Amerikaanse verbond van verzekeraars, de NAIC, is vooralsnog gematigd positief over de nieuwe weg die Metromile is ingeslagen. Men maakt zich vooral zorgen over de soms behoorlijk hoge volatiliteit van cryptomunten. Volgens een woordvoerder van het verbond is het niet zo’n probleem als verzekerden hun premies met bijvoorbeeld bitcoins willen betalen, zolang deze maar meteen na betaling bij de verzekeraar weer naar dollars worden omgezet. Ook toezichthouders in de Amerikaanse verzekeringsbranche zouden mogelijk moeite kunnen hebben met de volatiliteit als verzekeringen puur en alleen in crypto’s afgehandeld worden.

Logische vervolgstap

Volgens Metromile CEO Dan Preston is meeliften op het succes van bitcoins gewoon een logische vervolgstap na de lancering van haar digitale verzekeringsplatform en de inzet van AI voor automatische claimafhandeling. Bitcoin is wat hem betreft gewoon de toekomst. De verzekeraar begrijpt daarentegen wel de mogelijke zorgen van toezichthouders en zegt dan ook toe alle medewerking te willen verlenen om die zorgen weg te nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=rs85Ja7jQO4

Plaats een reactie