Is dit het juiste moment om Bitcoin te verkopen?

Het was al een periode zo dat klanten van Grayscale hun Bitcoins dumpen op de markt, maar er is nog een groep die op dit moment enorm aan het verkopen is. Veel miners wachten de halving niet af en zijn nu al strategisch hun Bitcoins naar exchanges aan het sturen. Wanneer is het juiste moment om bitcoin te verkopen?

Juiste moment om Bitcoin te verkopen?

Mocht jij je nog niet zo lang bevinden in de crypto wereld, is het wel handig om te weten hoe bitcoin te verkopen. Met bitcoins kun je namelijk een hoop doen. Denk hierbij aan het gebruik als betaalmiddel, sparen of traden.

Gebruikers op het Bitcoin-netwerk verifiëren transacties via een proces dat ‘mining’ wordt genoemd. Dit proces is ontworpen om te bevestigen dat nieuwe transacties consistent zijn met andere transacties die in het verleden zijn gedaan. Dit zorgt ervoor dat je geen Bitcoin kunt uitgeven die je niet hebt, of die je al hebt uitgegeven.

Miners verwerken transacties in blokken door hun computer een cryptografische puzzel te laten oplossen. De miner die hier het eerst in slaagt mag het blok met transacties aan de keten toevoegen. Daarnaast krijgt hij een vaste beloning en alle transactiekosten uit dat blok. Deze beloning zorgt ook voor de instroom van nieuwe bitcoin.

Er zijn genoeg platforms die je kunt gebruiken als je makkelijk en snel Bitcoin wilt verkopen. Wel is het zo dat ze allemaal een andere manier hanteren om dit te doen. Je vult in hoeveel bitcoin je wilt verkopen, er zijn plekken die automatisch berekenen voor je uit hoeveel euro ze hiervoor aan je uitkeren. Let op dat in het geval je al je Bitcoins wilt verkopen, je hier iets minder invult dan het maximum vanwege de “miners-fee”. 

Miners-fee is de fee (kosten) die je betaalt aan de miners van het Bitcoinnetwerk. In feite geef je ze wat Bitcoin om ervoor te zorgen dat zij het netwerk veilig houden. Het kost hen computerkracht om elke transactie te checken en deze goed (of af) te keuren en daar ontvangen ze graag een vergoeding voor.

Wanneer juiste moment om bitcoin te verkopen?

Meer druk door verkoop

Analist CryptoQuant schreef vandaag dat miners een deel van hun Bitcoin reserves verkopen. Dit is een vrij strategische zet, om een paar maanden voor de halving Bitcoin te lozen. De analist zegt dat dit tot meer verkoopdruk kan leiden en dat het daarom een grote reden is om te doen.

Het verhaal van CryptoQuant wordt uiteraard onderbouwd met vastgestelde data. Als je inzoomt op de blockchain dan zie je dat miners steeds minder reserves aanhouden. Bovendien is er ook een toename in het aantal BTC-overdrachten naar gecentraliseerde beurzen geweest.

CryptoQuant: ‘In feite is de stroom Bitcoin van miners naar beurzen nu drie keer zo hoog als de beweging van beurzen naar mijnwerkers. Deze trend duidt op een sterke verkoopdruk vanuit de mining gemeenschap.’

De verwachting is dat de Bitcoin Halving rond 22 april zal plaatsvinden, dus over minder dan 90 dagen. Als je kijkt naar het gedrag van miners voor de vorige halvings, dan merk je hetzelfde gedrag. Miners verkopen hun BTC om operationele kosten te dekken en zich voor te bereiden op toekomstige investeringen.

Concurrentie

Als de beloning voor het minen van een blok wordt verlaagd tot 3,125 Bitcoin, vermindert dit effectief het inkomen van de miners, tenzij de koers van Bitcoin proportioneel stijgt. Nu zie je dat nog niet gebeuren, maar dit hoeft niet lang meer te duren.

Om de steeds toenemende concurrentie bij te houden, moeten Bitcoin-miners de hele tijd blijven investeren in efficiëntere apparatuur. Daarom biedt de verkoop van een deel van hun BTC-reserves het kapitaal voor deze overheadkosten en investeringen.

CryptoQaunt: ‘De toegenomen verkoopdruk van miners zou op korte termijn de koers van Bitcoin kunnen beïnvloeden.’ Nu de hamvraag, gaat het om grote bedragen? Miners hebben momenteel 1,83 miljoen Bitcoin in hun reserves. Tegen de huidige Bitcoin koers is dat 67,5 miljard euro waard. Dat is nogal wat en dan nog zacht uitgedrukt ook.

Is dit het moment om bitcoin te verkopen?

In het begin van 2023 nam de concurrentie voor miners al erg toe. Ze waren ze hard geraakt op de markt toen. Misschien wel het meest van allemaal. De bitcoin mining omzet was in 2022 37,5% minder dan dat het was in 2021. Gelukkig is daar nu niet meer over te spreken.

Bij Bitvavo kun je terecht als je onderdeel wilt worden van alles wat crypto te bieden heeft. Een groot onderdeel is beleggen, maar je kunt er voor nog veel meer terecht. Dit is dus je kans.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie