Het kabinet moet serieus na gaan denken over een Bitcoin-verbod, zo schrijft Pieter Hasekamp, directeur van het onafhankelijke Centraal Planbureau (CPB) afgelopen vrijdag in een essay dat hij schreef voor het Financieele Dagblad. Tevens roept hij het kabinet op om serieus na te denken over een algehele crypto-verbod.
Hasekamp verwacht dat Bitcoin en andere cryptomunten vroeg of laat zullen crashen. Dit kan catastrofale gevolgen hebben, daarom vindt de rekenmeester dat Nederland zo snel mogelijk moet ingrijpen. Hasekamp is zeker niet de eerste die waarschuwt voor de risico’s van Bitcoin en andere cryptomunten, maar als directeur van het CPB is hij een belangrijk adviseur van het kabinet. Hij heeft dus behoorlijk veel invloed.
Inhoudsopgave
Oproep CPB aan het kabinet geen verrassing
Dat Hasekamp het kabinet nu oproept om een Bitcoin-verbod in te voeren, komt niet als een verrassing. De afgelopen dagen spraken meerdere internationale instanties hun zorgen uit. Het Basel Comité riep de banken op om hun reserves flink te verstevigen als de banken cryptocurrencies bezitten of verhandelen. Dit vanwege de mogelijke crash die er volgens vele aan zit te komen. Velen zijn nu al in beweging gekomen, daarom adviseert Hasekamp het kabinet om snel een beslissing te nemen.
In het Financieele Dagblad schreef Hasekamp dat wie als laatste in beweging komt, de klos is. Dit geldt zowel voor beleggers als overheden. De CPB-directeur verwacht verder dat een Bitcoin-verbod flinke impact zal hebben en dat de Bitcoin waarde hierdoor flink zal dalen. De reden voor deze veronderstelling is dat hij van mening is dat Bitcoin zelf geen intrinsieke waarde heeft. Ze zijn enkel populair omdat anderen ze al hebben.
Een merkwaardig betoog en merkwaardige waarschuwing
Meerdere economen geven als reactie op het betoog van Hasekamp dat een Bitcoin-verbod of crypto-verbod veel te ver gaat. Hij is van mening dat er momenteel sprake is van een cryptozeepbel die onvermijdelijk uit elkaar zal spatten. Daarom vindt hij dat Bitcoin en andere cryptovaluta in de ban moeten. Critici vinden het een merkwaardig betoog.
Jacob Schoenmaker, beurscommentator voor RTL Z vindt het maar merkwaardig dat Hasekamp ineens een waarschuwing geeft over Bitcoin en andere cryptovaluta. Hij reageerde op het nieuws door aan te geven dat de euro ook geen intrinsieke waarde heeft. De euro en andere valuta heeft alleen maar waarde vanwege het vertrouwen in het geld. Een briefje van EUR 50 heeft een intrinsieke waarde van ongeveer 2 cent. Hetzelfde geldt voor de intrinsieke waarde van Bitcoin, dus wat is het verschil?
Schoenmaker gaat verder met zijn reactie door de vraag te stellen of Hasekamp nu ook gaat waarschuwen voor een crash van de AEX? Deze staat momenteel namelijk ook op een recordhoogte. Komt er nu dan ook een AEX-verbod? Daarnaast zijn er veel meer bubbels, zo vereenvoudigde het aandeel Tesla in een jaar maar liefst zeven keer. Gaat Hasekamp dan ook hiervoor waarschuwen?
Een econoom van ING, Teunis Brosens, snapt wel waar de zorg van Hasekamp vandaan komt, met name als je het hele cryptoveld bekijkt. Daar waar er vele cryptomunten zijn die bijzonder waardevol zijn, zijn er ook honderden, duizenden munten die onzinnig of nutteloos zijn. En ja, er zit ook gewoon oplichting en piramidespellen tussen. Maar goed, dat geldt ook op de traditionele financiële markten.
Maar een Bitcoin-verbod gaat ook volgens Brosens erg ver, te ver zelfs. En het is ook volstrekt onnodig, omdat er al wetten bestaan om bedriegers en oplichters aan te pakken. Hiervoor hoef je niet nog een Bitcoin-verbod of algehele crypto-verbod in te voeren.
Een Bitcoin-verbod, is dat eigenlijk wel mogelijk?
Het is maar de vraag of het kabinet een mogelijk Bitcoin-verbod van de grond kan krijgen. In 2018 heeft het kabinet dit ook al een keer geprobeerd, maar indertijd wees Minister van Financiën Wopke Hoekstra een verbod op cryptomunten van de hand. De reden hiervoor is dat cryptocurrencies niet door een financiële instelling worden uitgegeven. Dit is in de tussentijd niet verandert, hetgeen het zeer lastig maakt om een nationaal Bitcoin-verbod in te voeren. Het is daarom nog te bezien of er een nationaal Bitcoin-verbod doorgevoerd kan worden.
Wel zijn er landen die het proberen. Zo is het bijvoorbeeld in China verboden om Bitcoin en andere cryptomunten te delven en te bezitten. Op deze manier wil China zijn financiële systeem beschermen. Andere landen, zoals bijvoorbeeld de VS hebben nog geen Bitcoin-verbod ingevoerd, maar ook hier roepen toezichthouders op om tot een betere cryptomunten controle te komen.
Andere landen maken juist van Bitcoin een wettig betaalmiddel
Daar waar bepaalde landen maatregelen nemen om een betere controle te krijgen op Bitcoin en andere cryptomunten, zijn er landen die het tegenovergestelde doen. Deze landen omarmen de opkomst van cryptovaluta volledig en willen Bitcoin zelfs als een wettig betaalmiddel invoeren. Zo werd vorige week het wetsvoorstel goedgekeurd om van Bitcoin een officieel betaalmiddel te maken.