Nieuw Ether record door optimisme over ETH 2.0

De Ether koers bereikte vorige week voor het eerst een stand boven de $4.200. Dit was het gevolg van de toenemende interesse vanuit institutionele beleggers en door een groeiend optimisme over aankomende belangrijke upgrades van het Ethereum netwerk, ook wel ETH 2.0 genoemd.

Ethereum krijgt eindelijk een ETH 2.0 upgrade

De langverwachte ETH 2.0 is nu aan de gang. Het belooft aanzienlijke verbeteringen qua snelheid, efficiëntie en schaalbaarheid. De verschillende upgrades worden geleidelijk aan doorgevoerd.

ETH 2.0 werd al langer verwacht, maar de ontwikkeling heeft een paar jaar geduurd. De belangrijkste reden waarom het langer duurde is omdat het een uitdagende taak is om een blockchain op een veilige en gedecentraliseerde wijze te schalen. De huidige upgrade is nu klaar om geïmplementeerd te worden zonder dat er concessies worden gedaan aan de beveiliging en decentralisatie.

ETH 2.0.3

Wat zijn de ETH 2.0 veranderingen?

De voornaamste verschillen tussen ETH 2.0 en Ethereum zijn het gebruik van het Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme, shard chains en de beacon chain.

ETH 2.0 vervangt Proof of Work door Proof of Stake
Ethereum hield het netwerk veilig en up-to-date door miners te belonen voor het maken en valideren van blocks op de blockchain, ookwel Proof of Work (PoW). Alleen is PoW niet schaalbaar, dit omdat het steeds meer rekenkracht vergt naarmate de blockchain groeit. ETH 2.0 gaat het Ethereum netwerk daarom veranderen van een PoW naar Proof of Stake (PoS) cryptocurrency.

Hierdoor hoeven nieuwe crypto’s niet langer gemined te worden door middel van (energieslurpende) computerkracht, maar via validatie van de Ether bezitters, PoS. Ook gaat het aantal transacties omhoog van 15 per seconden naar 10.000 per seconde. Hierdoor gaat ook de gasprijs voor de kosten van de transacties op het netwerk aanzienlijk verminderen.

Shard chains
Iedereen die toegang wilt hebben tot het Ethereum-netwerk, moet dit via een node doen. Een node slaat een kopie van het gehele netwerk op. Dit betekent dat de node elke afzonderlijke transactie sinds het ontstaan van Ethereum moet downloaden, berekenen, opslaan en verwerken. Dit vertraagt het proces aanzienlijk.

Hiervoor in de plaats komen zogeheten shard chains. Deze zijn te vergelijken met andere blockchains, behalve bevatten shard chains alleen specifieke subsets van één complete blockchain. Dit zorgt ervoor dat nodes enkel een gedeelte of een shard van het netwerk hoeven te beheren. Hierdoor wordt de transactiedoorvoer en de gehele capaciteit van Ethereum verhoogd.

Beacon chain

Shard chains werken parallel, daarom moet iets ervoor zorgen dat alle shard chains synchroon met elkaar blijven lopen. De beacon chain biedt consensus aan alle parallel lopende shard chains. De beacon chain is een geheel nieuwe blockchain en speelt een essentiele rol in ETH 2.0. Zonder de beacon chain is het niet mogelijk om informatie tussen shards te delen en is schaalbaarheid ook niet mogelijk.   

ETH 2.0 is dus de schaalbaarheidsoplossing van Ethereum. Zodra ETH 2.0 klaar is, is de blockchain in staat om voldoende transacties uit te voeren voor de mainstream. Het begin is er nu, maar het zal nog wel een lange tijd gaan duren voordat het ETH 2.0 af is. Dat is tenminste de verwachting van verschillende techneuten.

ETH 2.0

Ether koers en optimisme stijgt

Het optimisme over de ETH 2.0 upgrade groeit en dat zien we dan ook terug in de koers. Vorige week maandag steeg de Ether dominantie als aandeel van de totale cryptomarktkapitalisatie voor het eerst in drie jaar boven de 20%. Dit jaar is de Ether koers al ruim 440% gestegen, terwijl de YTD-koersstijging van Bitcoin “slechts” met 90% is gestegen. Crypto analisten rekenen de aanhoudende stijgende Ether koers toe aan de groeiende interesse vanuit de institutionele beleggers en aan het optimisme voor ETH 2.0 in de crypto community.

Een aantal crypto analisten verwachten dat de Ether koers nog voor het eind van dit jaar op $10.000 gaat uitkomen en Bitcoin nabij de $100.000. Dit betekent dat de huidige Ether koers de komende maanden met nog eens 150% in waarde moet gaan stijgen. We zullen zien wat de uiteindelijke resultaten gaan zijn van deze langverwachte ETH 2.0 upgrade.

Plaats een reactie