Nieuwe ETFs krijgen toch meer kritiek dan verwacht

Eindelijk is het zo ver. Je kunt nu met volle zekerheid zeggen dat de nieuwe ETFs zijn goedgekeurd. De bitcoin koers is uiteraard na de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF direct aan een correctie begonnen. Niet iedereen binnen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is tevreden met de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETFs. SEC-commissaris Caroline Crenshaw noemde de goedkeuring zelfs: “ongezond en ahistorisch.”

Pensioen zorgen

“Ik maak me zorgen dat deze producten de markten zullen overspoelen en terecht zullen komen op de pensioenrekeningen van Amerikaanse huishoudens, die zich het minst kunnen veroorloven om hun spaargeld te verliezen aan fraude en manipulatie, die wijdverspreid lijken op de bitcoin markten”, aldus Crenshaw.

Waar ze zich precies zorgen om maakt is niet helemaal duidelijk. Sinds zijn geboorte in januari 2009 is Bitcoin namelijk het best presterende financiële asset op de markt. Geen enkele investering heeft in die periode kunnen tippen aan de rendementen van Bitcoin.

“De wereldwijde spotmarkten die ten grondslag liggen aan de Bitcoin ETFs worden ontsierd door fraude en manipulatie, zijn geconcentreerd en er is geen adequaat toezicht”, zo raast Crenshaw verder. Better Markets, een non-profit organisatie, hield zich verder ook niet in over de ETF-beslissing. Zij omschrijven Bitcoin als inherent waardeloos en zonder doel. Al met al vrij heftige uitspraken.

De komende jaren zal blijken of al deze critici gelijk krijgen. In principe zie je deze kritiek al jaren op Bitcoin en de koers blijft maar stijgen. Waarom? Omdat mensen het zat zijn om hun vermogens te verliezen door het koopkrachtverlies van fiatgeld. De kans is dus klein dat dit daadwerkelijk het einde van bitcoin zal worden, Het is afwachten hoe de koers zich na de correctie weer herpakt.

Nieuwe ETFs meer kritiek dan verwacht

Historisch moment

Buiten alle negativiteit kun je er niet omheen dat het toch wel echt een bijzonder moment was voor velen toen de goedkeuring er eindelijk was. Deze historische goedkeuring maakt de weg voor het eerste gereguleerde exchange-traded product in de VS dat beleggers directe blootstelling biedt aan de prijs van Bitcoin, zonder dat zij de munt zelf hoeven aan te schaffen of zich zorgen hoeven te maken over zelfbewaring.

Beleggers kopen namelijk aandelen in ETF’s die Bitcoin als onderliggende activa houden.

Deze doorbraak komt meer dan 10 jaar na de eerste aanvraag van Cameron en Tyler Winklevoss om in 2013 de Winklevoss Bitcoin Trust te lanceren. De SEC had eerder alle aanvragen voor spot Bitcoin ETF’s afgewezen, daarbij verwijzend naar zorgen over mogelijke marktmanipulatie en fraude. Nu lijkt dit allemaal verleden tijd en daar mag ook even bij stilgestaan worden.

Met deze eindelijke  goedkeuring van de spot Bitcoin ETF’s, zal de financiële sector met grote belangstelling de start van de handel in deze fondsen volgen.

Alex Thorn is hoofd van digitale onderzoeken bij Galaxy Research en projecteert dat de instroom in spot Bitcoin ETF’s in het eerste jaar mogelijk tot 14 miljard dollar kan oplopen.

Wereldwijd fondsbeheerder VanEck voorspelt dat in het eerste kwartaal van 2024 ongeveer 2,4 miljard dollar zou kunnen vloeien naar deze spot Bitcoin-producten, wat de groeiende interesse in cryptocurrency-investeringen benadrukt. Dit zijn nog eens grote getallen.

De koers correctie

Zoals je al kon lezen, begon bitcoin na het grote nieuws meteen met de koerscorrectie. Deze steeg na de goedkeuring kortstondig naar 47.000 dollar, maar viel daarna weer snel terug en noteerde vanochtend onder de 46.000 dollar. Volgens kenners was het nieuws over de komst van de bitcoin-ETF’s al ingeprijsd in de koers. Gelukkig maar, want anders had het nog erger kunnen zijn.

Gary Gensler, voorzitter van de SEC, benadrukt in zijn verklaring wel dat de goedkeuring niet betekent dat de SEC nu bitcoin ondersteunt: “Beleggers moeten voorzichtig blijven met betrekking tot de talloze risico’s die verbonden zijn aan bitcoin en producten waarvan de waarde verbonden is aan crypto”. Een hoop mensen dachten dat dit wel het geval zou zijn, maar dat idee kun je uit je hoofd zetten.

Kritiek nieuwe ETFs

De waarde van de bitcoin is in afwachting van de goedkeuring door de SEC de afgelopen maanden flink gestegen. Een bitcoin is nu goed voor ongeveer 42.500 euro. Rond oktober 2023 was dat nog zo’n 24.500 euro. Het is nogmaals afwachten wat de volgende stappen zullen zijn voor bitcoin.

Na dit bijzondere moment kan ook jij niet achterblijven en daarom kun je nu meteen lid worden van Bitavo. Het platform biedt je ontzettend veel mogelijkheden en het is daarnaast ook nog eens veilig te gebruiken. Begin dus zo snel mogelijk en je krijgt er zeker geen spijt van.

🔒 Veilig bij Bitvavo

Plaats een reactie