Op weg naar een Bitcoin death cross?

De angst voor een Bitcoin death cross zorgt ervoor dat de cryptomarkt op scherp staat. Volgens een aantal analisten is de cryptomarkt op weg naar een catastrofale gebeurtenis.

’s Werelds grootste cryptocurrency op weg naar Bitcoin death cross?

De grootste cryptomunt stort zich in de richting van een Bitcon death cross, tenzij er snel iets verandert, zo waarschuwen prominente analisten. Op het huidige traject zal het bearish technische patroon medio juni plaatsvinden. Een Bitcoin death cross zou kunnen leiden tot een nieuwe massale uitverkoop van de munt.  

Deze waarschuwing komt omdat alles wat fout kan gaan voor Bitcoin, momenteel ook fout gaat. Vrijdag daalde Bitcoin met USD 3000 naar beneden nadat Elon Musk, CEO Tesla, een tweet plaatse over Bitcoin waarin hij een verwijzing maakte naar een Linkin Park-nummer. 

Elon Musk tweet linkin park

Op zich is dit niet een enorm grote daling, maar na de Bitcoin crash van maar liefst 54% bijna een maand geleden, wordt er steeds meer gesproken over een terugkeer naar de crypto-winter. Maar betekent dit in combinatie met de potentiële Bitcoin death cross op de kaart het einde van de bullmarkt?

Bitcoin death cross

Een aantal prominente cryptoanalisten denken van wel

Een aantal prominente crypto analisten zijn van mening dat Bitcoin op een death cross koerst. Robert Mercer, Lark Davis en ook Rekt Capital, een prominent cryptocurrency-handelaar en analist, met meer dan 150.000 Twitter volgers, zei dat de potentieel catastrofale gebeurtenis voor grote crypto-investeerders halverwege deze maand zou plaatsvinden als de Bitcoin prijs net snel gaat verhogen. 

Als er een Bitcoin death cross toeslaat, dan de munt met maar liefst USD 18.000 in waarde kunnen dalen. Op het moment van schrijven staat de munt op een koers van $38.879. Dit zou betekenen dat de waarde van de munt meer dan gehalveerd kan worden.

Bitcoin death cross 2

Wat is een Bitcoin death cross eigenlijk?

Er is sprake van een Bitcoin death cross wanneer twee Bitcoin Moving Average (MA) lijnen elkaar kruisen.  Een MA kijkt naar de gemiddelde koers over een bepaalde tijdsframe. Een 50-daagse MA geeft de gemiddelde koers weer van de afgelopen 50 dagen en een 200-daagse MA dat van de afgelopen 200 dagen.

Een Bitcoin death cross vindt plaats wanneer de korte termijn MA onder de lange termijn MA zakt, dus wanneer:  

  • De 50-daagse Moving Average lager is dan de 100-daags Moving Average.
  • Of: de 50-daagse Moving Average lager is dan de 200-daags Moving Average.  

Analisten kijken meestal naar de 50-daagse en 200-daagse MA om de tijdframes weer te geven.  Wanneer de korte termijn MA onder de lange termijn MA zakt, dan is dit een negatief signaal. Het duidt namelijk op een structurele waardedaling, met andere woorden kan dit het begin van een bearmarkt betekenen. Dat wil zeggen een grote uitverkoop.  

Bitcoin death cross medio juni

Hoe betrouwbaar is de Bitcoin death cross als indicator?

De Bitcoin death cross is dus een technisch grafiekpatroon dat het potentieel voor een grote uitverkoop aangeeft. Door de jaren heen heeft het bewezen een betrouwbare voorspeller te zijn van enkele ernstige bearmarkten of crises, waaronder in 1929, 1938, 1974 en ook 2008. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. 

In voorgaande jaren waren er ook op de cryptomarkt vergelijkbare “death-cross” patronen. Zo daalde Bitcoin in 2013 met maar liefst 73% pre- Bitcoin death cross en daarboven op nog eens met 70% post- Bitcoin death cross. In 2017 was dit respectievelijk 70% en 65%. 

Ook in maart 2018 was er sprake van een Bitcoin death cross. Deze gebeurtenis is hieronder aangegeven met een cirkel. De rode lijn (50-daags MA) zakt door de groene lijn (200-daags MA). Opvallend is dat de koers niet meer boven de groene lijn is uitgekomen. Deze lijn fungeert dus tegelijk ook als een weerstand.

Bitcoin death cross voorbeeld 2018

Meest recente Bitcoin death cross

De laatste keer dat er een Bitcoin death cross plaatsvond was eind maart 2020, kort na de coronacrash. Die Bitcoin death cross resulteerde uiteindelijk in een niet significante daling van USD 6.700 naar USD 5.900. Interessant om te vermelden is dat er ongeveer 6 weken later een golden cross plaatsvond. Hierbij kruist de 50 dagen MA boven de 200 dagen MA en dit is een teken van een bullmarkt.

Bitcoin death cross 3

Dit jaar is Bitcoin met 54% gedaald sinds het hoogtepunt van rond de USD 65.000 medio april. Volgens Rekt kan dit nog eens met 55% kunnen dalen in het geval van een nieuwe Bitcoin death cross. 

Maar het is nog niet gebeurd en het hoeft ook niet te gebeuren als Bitcoin zich herstelt. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de Bitcoin-stieren gaan opstaan.  

https://www.youtube.com/watch?v=jDwHftw-CFI

Plaats een reactie