Oude Bitcoin bezitter ontwaakt en verstuurd 740 Bitcoins

Eens in de zoveel tijd ontwaakt er een oude Bitcoin bezitter die zijn waardevolle bezit verzilvert. Zo werd er ook een oude Bitcoin bezitter wakker en heeft USD 26 miljoen aan Bitcoin verzonden. Deze Bitcoins stonden al sinds 2012 onbewogen in de blockchain. De 740 BTC stonden al ruim 9 jaar op hetzelfde IP-adres. Het zou gaan om transacties met een input van 740 Bitcoins en twee outputs, eentje van 100 Bitcoin en de ander van net iets minder dan 640 Bitcoin. 

Oude Bitcoin bezitter

De huidige waarde van de transactie is ruim USD 26 miljoen, terwijl de miner zelf hier destijds bijna niks voor heeft betaald. We kunnen wel degelijk stellen dat het in dit geval gaat om een oude miner. Want in de eerdere jaren van het netwerk kon je bijna gratis minen, buiten een beetje stroomkosten.

De input van de transactie dateert uit 2012. De UTXO (Unspent Transaction Output) werd op 31 mei om 22:46 aangemaakt. Vervolgens is deze ruim negen jaar niet aangeraakt. Overigens komen deze Bitcoins  níet uit het Satoshi Nakamoto-tijdperk. 

Eind vorig jaar ontwaakte ook een andere oude Bitcoin bezitter, de onbekende persoon verstuurde toen 1.000 BTC. Ook toen ging het om een vroege miner. De transactie was toen twintig keer de blocksubsidie. In 2010 was dit nog 50 BTC per block, dit is inmiddels 3 keer gehalveerd tot het nu huidige 6,25 BTC.

20 keer een blockbeloning van 50 Bitcoin komt nu neer op het totaal van 1.000 BTC.  Volgens geruchten heeft de oude Bitcoin bezitter ook zijn Bitcoin Cash, die hij met de Bitcoin fork in 2017 gratis bijkreeg, verkocht. Dit leverde hem ook nog eens dik $350.000 op.

De twintig UTXO’s (Unspent Transaction Output) die als ‘coinbase’ transactie zijn vrijgeven, dateren allemaal uit de winter van 2010. Dit is ruim anderhalf jaar na de eerste genesis block van Satoshi Nakamoto. Indertijd waren er nog maar ongeveer 79.000- 81.000 blocken gemined.

De eerste mijnwerkers en Bitcoin walvissen integreerden UTXO in een nieuwe release. Gedurende deze tijd werd 1.000 BTC opgesplitst in alle andere soorten breuken, zoals je kunt zien in Block Explorer.

Oude Bitcoin bezitter.

Oude munten

Blockchain.com heeft de onderstaande grafiek gepubliceerd dit laat zien wanneer deze Bitcoins zijn verstuurd. Deze grafiek laat op de verticale lijn zien hoe oud de Bitcoin is (hoe lager op de grafiek de gele stip, hoe ouder de UTXO was).

De horizontale lijn laat zien op welke datum de blocksubsidie is uitgegeven (op basis van de blockhoogte). Dus hierbij geldt: hoe meer rechts op de horizontale lijn, hoe recenter het is uitgegeven. De transactie van gisteren is laten zien met een roodkleurige pijl.

De geel kleurige stip rechtsonder in de grafiek is de transactie met Bitcoin die uit februari 2009 komen, dit is dus een zeer unieke gebeurtenis.

Oude Bitcoin bezitter -

Oude bitcoins komen tot leven

Eens in de zoveel tijd komen de oude Bitcoin tot leven. In juni kwamen er USD 11 miljoen aan Bitcoin tot leven. In 2020 verstuurde een oude Bitcoin bezitter ook USD 500.000 aan Bitcoin die al sinds 2010 stil stonden op de blockchain.

Wat dat betreft is het niet de eerste keer dit jaar dat een oude Bitcoin bezitter zijn Bitcoins verplaatst. Begin 2020 gingen er zelfs nog oudere Bitcoin over de toonbank, deze dateerde namelijk van februari 2009. Dit was een van de eerste Bitcoin, want de allereerste block werd gemined op 3 januari 2009.

De Bitcoin uit de eerste jaren van het Bitcoin protocol werden voor het eerst verhandeld sinds augustus 2017. De oude Bitcoin bezitter had dus ruim 11 jaar gewacht totdat hij de Bitcoin transactie verzond.

Oude Bitcoin bezitter ontwaakt

Slapende of kwijtgeraakte BTC?

Bovenstaande zijn goede voorbeelden dat we oude cryptomunten niet als kwijtgeraakt mogen beschouwen. Soms nemen mensen aan dat cryptomunten die al een decennium op hun plek staan, zijn verloren en daardoor niet meer in circulatie gaan komen. Deze casus bewijst dus het tegendeel.

Volgens schattingen van Glassnode zijn er meer dan 1.000.000 van deze zombiemunten die al meer dan een decennium niet meer zijn verhuisd. Onlangs twitterden de on-chain analisten nog dat “1,85 miljoen Bitcoin al een decennium lang stil staan.” Dat komt neer op ongeveer 9,5% van het huidige rondgaande aanbod. Toch valt er helemaal niets te zeggen over het huidige status van deze cryptomunten.

Wel moeten we ons afvragen waarom deze Bitcoin walvis juist nu zijn Bitcoins verzilvert? 

Plaats een reactie