Hoewel cryptocurrency al geruime tijd bestaat, is de acceptatie van cryptocurrencies en het gebruik ervan het afgelopen jaar flink gestegen, voornamelijk als gevolg van de pandemie. Omdat steeds meer bedrijven digitale valuta gemakkelijk accepteren als betaling voor goederen en diensten, is het aantal cryptotransacties flink gestegen. Uit een recent rapport van The Economist Intelligence Unit is gebleken dat de populariteit van cryptocurrency onder zowel consumenten, bedrijven en financiële instellingen groeit.
Inhoudsopgave
Tweede jaarlijkse onderzoeksrapport van The Economist Intelligence
In opdracht van Crypto.com voerde The Economist Intelligent (EIU) recent het tweede jaarlijkse onderzoeksrapport uit om verschillende unieke trends te onderzoeken die de toenemende acceptatie van cryptocurrencies in verschillende sectoren aan te tonen.
In februari en maart 2021 werden er voor het Digimentality 2021 rapport In totaal 3.053 consumenten, voornamelijk in de leeftijdsgroep 18-38 jaar, uit ontwikkelde landen, zoals Frankrijk, het VK, de VS, Australië, Singapore en Zuid-Korea, en ontwikkelingslanden, zoals de Zuid-Afrika, Vietnam, Filippijnen, Turkije en Brazilië namen deel aan het onderzoek.
De resultaten toonden aan dat de verwachtingen van de consument dat hun land steeds meer geldloos gaat worden sinds vorig jaar flink zijn gestegen. Ook blijkt uit de nieuwe gegevens dat de acceptatie van cryptocurrencies het afgelopen jaar is toegenomen.
Snelle opkomst van digitale betalingen
Een groot aantal mensen zijn het afgelopen jaar gewend geraakt aan contactloze betalingen om op die manier de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bijna de helft van alle ondervraagden zei zelfs dat de pandemie het gebruik van digitale valuta aantrekkelijker had gemaakt.
Andere belangrijke trends zijn onder meer:
- Van de totale deelnemers zei 27% dat ze de voorkeur gaven aan digitale betalingen in plaats van fiat-valuta of creditcards. Ter vergelijking: 41% beweerde dat ze digitale valuta gebruikten voor ten minste de helft van hun aankopen, vergeleken met slechts 22% vanaf 2020.
- 18% van de ondervraagden zei dat ze open-source cryptocurrencies (Bitcoin, Ethereum, enz.) gebruikten, op de voet gevolgd door 12% van de consumenten die door de overheid uitgegeven CBDC’s gebruikten en 10% die andere digitale valuta gebruikten die zijn uitgegeven door een geverifieerde entiteit.
- Het is interessant dat mensen uit ontwikkelingslanden een hogere verwachting hebben om van fysiek contant geld over te schakelen naar digitale betalingen dan de inwoners van de meer ontwikkelde landen.
- Vanwege de fysieke afstandsnormen die tijdens pandemie werden ingevoerd, was bijna 81% van de deelnemers het ermee eens dat ze zouden kunnen zien dat hun land geleidelijk een geldloze economie wordt, vergeleken met 72% in 2020.
- Het rapport van 2021 verduidelijkt verder dat 17% van de deelnemers zei te verwachten dat hun land binnen een jaar of twee geldloos zou worden, wat een stijging betekent ten opzichte van het voorgaande jaar.
- Consumenten geven steeds meer de voorkeur aan digitale transacties. Bijna 46% van de ondervraagde consumenten was het ermee eens dat de pandemie de use case voor digitale valuta/activa heeft vergroot.
Henri Arslanian, PwC Global Crypto Leader, zag deze sterke toename van de acceptatie van cryptocurrencies in het dagelijks leven en merkte op: “Dit is zo’n cruciaal moment in de geschiedenis van geld, in de toekomst van geld en er zijn een aantal katalysatoren voor geweest, en een van hen was eigenlijk de pandemie.”
Groeiende acceptatie van cryptocurrencies door institutionele en zakelijke respondenten
Het rapport verstrekt ook details over een onderzoek onder 200 institutionele beleggers en corporate treasury managers. Hiervan denkt maar liefst 61% dat open-source digitale valuta’s nuttig zijn voor het verwerken van betalingen. De belangrijkste trends uit dit onderzoek zijn:
- Ongeveer 75%, van de institutionele en zakelijke respondenten was van mening dat hun land cashloos gaat worden.
- Maar liefst 78% is het ermee eens dat er een CBDC-uitgifte vereist is om een goed en effectief functionerende markt te creëren voor nieuwe financiële instrumenten.
- Een meerderheid van de ondervraagden was tevens van mening dat de ontwikkeling van CBDC’s de vraag naar andere, niet door de overheid gesteunde vormen, digitale valuta zou doen toenemen.
Er lijkt een groeiende acceptatie van cryptocurrencies onder instellingen te zijn als een activa voor waarde-opslag en het vergroten van waarde. Maar liefst 80% van de ondervraagden was het ermee eens dat open-source digitale valuta’s zeer geschikt zijn als een diversificatie in een beleggingsportfolio of treasury account. Met name als hedge tegen een mogelijke inflatie.
Kortom, alhoewel de pandemie afschuwelijk gevolgen heeft gehad, heeft het er wel voor gezorgd dat de acceptatie van cryptocurrencies enorm is gestegen bij consument, bedrijven en institutionele beleggers.