Nieuwe prijsverwachting Bitcoin na Israëlische aanval tegen Iran – Is het ergste inmiddels voorbij?

Op dit moment staat de prijs van bitcoin op $ 64.856 dollar, wat een stijging is van ongeveer 2,93% tegenover gister. Dit is een goede ontwikkeling desondanks de huidige marktomstandigheden. Op dit moment is de gehele markt aan het wachten op de Bitcoin halving. Dit belangrijke moment is niet alleen interessant voor de Bitcoin mining rewards, maar ook vanwege de mogelijke invloed op de lange termijn op de prijs van Bitcoin. Het halving event is historisch gezien een belangrijke katalysator geweest voor grote opwaartse prijsactie en wordt veel in de gaten gehouden door investeerders die een beeld willen krijgen over hoe de cryptomarkt er de komende jaren uit zal zien.

Waarom is het dit keer anders dan de afgelopen keren?

Nu dat er meer institutionele beleggers deelnemen aan de markt, heeft dit automatisch een flinke impact op de prijs van Bitcoin. Naast het veranderen van de doelgroep en kopers van bitcoin, zorgt dit er ook voor dat de cryptomarkt volwassener wordt. In voorgaande jaren waren de grootste kopers van bitcoin onder andere softwarebedrijf Microstrategy van Michael Saylor, Block van bekende bitcoiner Jack Dorsey en Tesla van Elon Musk, die overigens gedeeltelijk terugkwam op zijn overtuigingen vanwege milieubezwaren.

De bitcoin ETF heeft de markt voor goed veranderd. Daarmee willen we niet per se zeggen dat Wall Street nu vrij spelheeft, maar het is veelzeggend dat bedrijven als BlackRock, Fidelity, Franklin Templeton, VanEck en WisdomTree allemaal stonden te trappelen om als eerste de markt te betreden zodra de Bitcoin ETF online was. De cryptomarkt, wat ooit nog werd beschouwd als het Wilde Westen van de financiële markten, wordt hiermee dus steeds volwassener en niemand weet precies waar deze markt nog heen kan gaan.

image 5

Impact halving Bitcoin: Voordelen op lange termijn wegen zwaarder dan de angst voor een ‘sell the news’ event op de korte termijn

Bitwise Asset Management geeft aan dat de markt de langetermijnverwachtingen van de aanstaande Bitcoin halving misschien niet volledig waardeert, wat zou kunnen leiden tot het zogenaamde “sell the news” effect. In het verleden hebben halving periodes geleid tot hoge prijsstijgingen in het daaropvolgende jaar, hoewel je dat wel vrij sceptisch moet opvatten, aangezien er maar beperkte data beschikbaar is om dit uitgebreid te kunnen onderbouwen.

Bitwise wijst erop dat de bitcoin halving het aanbod van nieuwe munten zal doen afnemen wat voor extra schaarste zorgt, dit zal zoals gewoonlijk de prijs kunnen doen opdrijven. CEO Matt Hougan is op dit moment zeer optimistisch en voorspelt een top voor Bitcoin van meer dan $ 200.000 dit jaar, deze inschatting zou mede komen dankzij het effect van de halving. 

Hoe zit het eigenlijk met het milieu?

Het is nog onduidelijk wat de directe milieueffecten zijn van de bitcoin halving, maar over het algemeen staat crypto mining bekend om het hoge energieverbruik, wat directe gevolgen heeft voor het mileu. Verschillende bedrijven hebben inmiddels zorgen opgeroepen.

Volgens onderzoek van de Universiteit van de Verenigde Naties en het tijdschrift Earth’s Future laat zien dat de impact van bitcoin-mining in 2020-2021 in 76 landen vergelijkbaar was met de uitstoot van meer dan 84 miljard kg steenkool of het laten draaien van 190 aardgasgestookte elektriciteitscentrales. Steenkool was destijds de grootste bron van energie voor bitcoin (45%), gevolgd door aardgas (21%) en waterkracht (16%).

De milieueffecten van bitcoin-mining hangen grotendeels af van de energiebronnen die worden gebruikt voor het minen. Analisten geven aan dat er de laatste jaren meer schone energie wordt gebruikt, mede door de groeiende aandacht voor klimaatbescherming van overheden wereldwijd. Toch kan de grote hoeveelheid druk om te minen ertoe leiden dat miners overstappen op goedkopere, minder milieuvriendelijke energiebronnen. Met de aanstaande halving vandaag waarschuwt JPMorgan dat sommige bitcoin-mining bedrijven kunnen overwegen om naar regio’s te verhuizen met lagere energiekosten, waardoor er minder wordt verbruikt.

Bitcoin-investeerders lijken weer vertrouwen te hebben in de markt: $ 1,7 miljard aan waarde geaccumuleerd tijdens prijsdaling

Tijdens de recente daling van de Bitcoin lieten beleggers zien dat ze tot nu toe nog goede hoop hebben voor de crypto markt. Er werd namelijk maar liefst $1,7 miljard aan Bitcoin geaccumuleerd toen de prijs onder $ 63.000 daalde. Uiteindelijk werd er tussen 16 en 17 april voor meer dan 27.700 BTC gekocht door beleggers. Er waren voornamelijk veel ‘whales’ die flink hadden bijgekocht, dit zijn personen waarvan de wallet waarde meer dan 10 BTC bevat. Dit laat goed het vertrouwen van investeerders zien op de lange termijn. Analisten geloven dat dit een snelle accumulatiefase aangeeft, dit komt regelmatig voor rondom Bitcoin-halvings. Ook geloven ze dat dit mogelijk kan zorgen voor een flinke rally na de halving, waardoor het positieve momentum van Bitcoin blijft aanhouden.

Voorspelling Bitcoin Prijs de aankomende tijd

Bitcoin (BTC/USD) staat momenteel geprijsd op $ 64.856, een stijging van 2,93% tegenover gister. Als we naar de technische setup kijken van Bitcoin, dan laat de grafiek op dit moment zien dat we in een kleine trading range zitten. Het kantelpunt omlaag voor vandaag ligt op $62.899, dit is een belangrijk punt voor de bepaling van de richting op korte termijn.

Als we naar de Relative Strength Index (RSI) kijken, dan zien we dat die op dit moment op 54 staat, wat aangeeft dat we op een neutraal marktsentiment zitten. Kijken we naar de 50 day EMA, dan zien we wat weerstand tegen de huidige prijsniveaus rond de $ 65000. Een  uitbraak boven het $ 65.300 niveau zou verdere long posities kunnen triggeren, wat BTC mogelijk naar de $70.000 zou kunnen duwen.

De huidige marktpositie voor Bitcoin blijft voorzichtig optimistisch boven de $ 62.899. Een daling onder dit steunpunt zou een flinke sell-off kunnen veroorzaken, een push boven de huidige weerstand niveau zou daarentegen het bullish momentum kunnen versterken.

Extra: Lancering van Runes

Zoals eerder gezegd is Bitcoin compleet veranderd sinds de opkomst van Ordinals. Het heeft niet alleen veel invloed gehad op miners, maar het heeft ook de developer community weer enthousiast gemaakt voor bitcoin, die de afgelopen jaren veel concurrentie had van chains zoals Ethereum en Solana.

Tijdens deze halving wordt ook het Runes-protocol gelanceerd, dit protocol is ontworpen door Ordinals-founder Casey Rodarmor. Het protocol wordt direct na de halving gelanceerd met als doel om Bitcoin meer bruikbaarheid te geven naast de main token, de bruikbaarheid zal voornamelijk terug te zien zijn in de vorm van NFT’s. Er zijn al verschillende Runes projecten gepland op dit moment die live gaan samen met de lancering van het nieuwe protocol.

Zie je dit als het juiste moment om te investeren in Bitcoin? Ga dan naar Bitvavo en meld je vandaag nog aan.

Plaats een reactie